Kjerneråd: Pasienter med seksuell interesse for barn bør bli evaluert etter at behandlingen er gjennomført
Vurdering av pasientens endringer etter gjennomført behandling vil være fokus for dette rådet. Her kan behandlingen evalueres etter hvor effektiv intervensjonen har vært og kunnskapsbasert bedring for pasienten. Her er det også mulighet for å sikre at pasientens livsplan reflekterer deres nåværende mål, behov og beskyttende faktorer.
Målet for slik behandling kan være å:
- Evaluere behandlingen som er blitt gitt
- Tydeliggjøre avslutning av behandlingen
Evalueringen av behandlingen bør ta utgangspunkt i intervensjonsmålene som ble fastsatt i behandlingsplanen.
Det er viktig å evaluere pasientens motivasjon, psykiske helse og rusrelatert problematikk dersom dette har vært en del av målsetningen.
Evalueringen bør inneholde:
- Generell trivsel og livskvalitet
- Betraktninger fra Good Lives Model
- Seksuelle interesser
- Selvaksept
- Kognitive aspekter
- Mestringstro
- Selvregulering
- Stresshåndtering og vanskelige følelser
- Mellommenneskelig funksjon og evne til å ha intime forhold til voksne
- Motivasjon, mental helse, rusmiddelproblemer
Se side 48 i «Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future - Clinician's guide» for ytterligere informasjon.
Etter at vurderingen av behandlingen er gjort er det viktig å tilby pasienten en oppfølgingstime.
Behandler kan gjøre følgende:
- Oppfølgingstimen bør gjennomføres innen 9 måneder etter fullført behandling.
- Pasienten bør tilbys dato for første oppfølgingstime før behandlingen avsluttes.
- Etterbehandling er et frivillig tilbud, men samtlige deltagere i behandlingstilbudet inviteres, inkludert de som kun har deltatt på den første behandlingssamtalen.
Dersom målene er delvis eller ikke oppnådd bør dette diskuteres i samarbeid med pasienten. Dersom pasienten er motivert kan det være faglig riktig å tilby en ny utredning. Det bør også vurderes andre intervensjoner som ikke er helserelaterte, men kan ha betydning for risiko.
Ved avsluttet behandling sendes epikrise til fastlege, etter samtykke fra pasienten. Epikrisen bør inneholde informasjon om hvordan pasienten konkret skal følges opp og ivaretas. Elementer av pasientens etablerte livsplan kan inkluderes.
Epikrisen kan legge til rette for samarbeid etter behandlingen, slik at fastlege kan følge opp og for eksempel monitorere risikofaktorer.
Evalueringen av behandlingen har som mål å understøtte effekten av behandlingen og sikre at pasienten har mulighet til å gi tilbakemeldinger. I tillegg legger dette grunnlaget for kvalitetsutvikling av tilbudet generelt.
Denne modulen er en del av behandlingsopplegget til «Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future».
Christofferson, S., Willis, G., Cording, J., Waitoka, W. (2020). Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future. A Sexual Abuse Prevention Project.
Sist faglig oppdatert: 16. desember 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Kjerneråd: Pasienter med seksuell interesse for barn bør bli evaluert etter at behandlingen er gjennomført [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. desember 2020, lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsetilbud-til-personer-som-star-i-fare-for-a-bega-seksuelle-overgrep-mot-barn-det-finnes-hjelp/behandling-av-pasienter/differensiert-psykologisk-behandling/kjernerad-pasienter-med-seksuell-interesse-for-barn-bor-bli-evaluert-etter-at-behandlingen-er-gjennomfort