Kjerneråd: Behandler skal utarbeide en behandlingsplan med klare intervensjonsmål i samarbeid med pasienten som har seksuell interesse for barn
Intervensjonen «Det finnes hjelp» bør utarbeides slik at behandlingen til pasienten med seksuell interesse for barn, har klare mål basert på resultatet av utredningen og en individuell kasusformulering. Dette bør gjenspeiles i behandlingsplanen.
En individuell kasusformulering er en fortløpende og åpen prosess der behandleren strukturerer sin informasjon om pasienten for å få frem det særegne i pasientens problemer og hvordan problemene blir opprettholdt (Johnson & Tarrier 2015).
Målene for behandlingen skal dekkes av de ulike faglige rådene i kapittelet om differensiert psykologisk behandling.
Målene for en slik behandling etter «Det finnes hjelp-modellen» kan være:
- Identifisere intervensjonsmål. Se eksempel på behandlingsmål etter Good Lives Model.
- Utvikle intervensjonsplan, inkludert identifisering av relevante moduler i differensiert psykologisk behandling. Se eksempel på intervensjonsplan.
- Introdusere Session Rating Scale (SRS) og Outcome Rating Scale (ORS). Se gjerne klinisk veiledning på side 19 i «Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future - Clinician's Guide».
Det er viktig å finne en tilbakemeldingsform som passer for pasienten.
Behandlingsplan
En behandlingsplan utvikles i samarbeid mellom behandler og pasient. Selv om planen kan endres gjennom behandlingen bør den bygge på prinsippene som beskrevet i Good Lives Model og utredningen av pasientens behov og risiko for skadelig seksuelle handlinger.
Kasusformulering
Formuleringen gir grunnlag for en behandlingsplan, men er også et slags kompass terapeuten kan benytte underveis i samarbeidet med pasienten. Formuleringen tjener som en ramme for å se pasientens problemer i en meningsfull sammenheng.
En kasusformulering kan inneholde følgende punkter:
- En liste over pasientens grunner til å søke hjelp - hvorfor har de oppsøkt tjenesten? Det kan være bekymring for egen seksuelle tiltrekning til barn og/eller uønskede seksuelle lyster (urges), eller at de føler seg frakoblet fra familie og venner og ønsker å åpne seg for dem, eller at de har lastet ned overgrepsmateriale og ønsker hjelp til å slutte, etc.
- Tydeliggjøre kliniske fenomener (mønstre), inkludert diagnose/diagnoser, hvis relevant
- Hypoteser om mulige årsaker til det pasienten søker hjelp for (distale og proksimale, eller disponerende og utløsende)
- Forsterkende eller opprettholdende faktorer – dette kan være tanker/oppfatninger, atferd og/eller sosiale/kontekstuelle faktorer
- Ressurser/beskyttende faktorer som har betydning for grunnene til at pasienten søkte hjelp, og som kan forebygge at pasienten handler på sin seksuelle tiltrekning til barn
Terapeut og pasient drøfter sammenhengen mellom elementene i kasusformuleringen.
En felles forståelse av mål for behandlingen gjør det enklere å utarbeide klare intervensjonsmål og dermed bedre effekten av behandlingen.
Evaluering av behandlingstilbud til personer i fare for på begå skadelige seksuelle handlinger viser at manglende effekt blant annet kan ha sammenheng med at behandlingen ikke fokuserer på de relevante kliniske problemstillingene.
Denne modulen er en del av behandlingsopplegget til «Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future».
Johnson, J., Tarrier, N. (2015) Case Formulation in Cognitive Behaviour Therapy: The Treatment of Challenging and Complex.
Christofferson, S., Willis, G., Cording, J., Waitoka, W. (2020). Stand Strong, Walk Tall: Prehabilitation for a Better Future. A Sexual Abuse Prevention Project.
Sist faglig oppdatert: 16. desember 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Kjerneråd: Behandler skal utarbeide en behandlingsplan med klare intervensjonsmål i samarbeid med pasienten som har seksuell interesse for barn [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 16. desember 2020, lest 03. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/helsetilbud-til-personer-som-star-i-fare-for-a-bega-seksuelle-overgrep-mot-barn-det-finnes-hjelp/behandling-av-pasienter/differensiert-psykologisk-behandling/kjernerad-behandler-skal-utarbeide-en-behandlingsplan-med-klare-intervensjonsmal-i-samarbeid-med-pasienten-som-har-seksuell-interesse-for-barn