Gå til hovedinnhold
ForsidenFaglige rådBruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltetBruker- og pårørendemedvirkning på individnivå for barn, unge og voksne

Ledere i kommunen og i spesialisthelsetjenesten i rus- og psykisk helsefeltet skal sørge for at ansatte har kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning, og at det benyttes kunnskapsbaserte tilnærminger i møte med brukeren

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Ansatte skal ha kunnskap om pasient- og brukerrettigheter og bør ha kompetanse om hvilke tilnærminger, herunder metoder og verktøy, som er best egnet for å lykkes med medvirkning for den enkelte bruker. Ansatte bør ha dialog med bruker om

  • hvordan man kan medvirke
  • hvilke valgmuligheter som finnes
  • hvilke metoder og verktøy for medvirkning som er aktuelle i ulike faser av behandling og oppfølgning

Spørsmålet «hva er viktig for deg» bør stilles ved gjentatte anledninger i behandlingen og oppfølgningen.

Utstyr og digitale løsninger for bruk av metoder og verktøy bør være tilgjengelige for ansatte. I planlegging, gjennomføring og evaluering av kompetanseutviklingstiltak kan det samarbeides med  bruker- og pårørendeorganisasjoner, og kompetansesenter og -tjenester.

Med kunnskapsbaserte tilnærminger for medvirkning menes metoder og verktøy som er i tråd med nasjonale anbefalinger og føringer.

Ansattes kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning kartlegges og det vurderes hvilke tiltak som kan settes inn.

Metoder for kompetanseheving kan for eksempel være e-læring, videreutdanninger, fagdager, deltagelse i nettverk, veiledning og liknende.

Kunnskapsbaserte verktøy og metoder er blant annet individuell plan, behandlingsplan og kriseplan som utarbeides sammen med bruker og pasient, og det sikres at innholdet er tilgjengelig og kjent og brukes i behandling og oppfølgning. 

Se gjerne:

  • planlegging av behandling og behandlingsplan
  • koordinator og individuell plan – e-læringskurs (kompetansebroen.no)
  • kriseplan i rusbehandling
  • eHåndbok – Journalføring: Kriseplan/ mestringsplan (ous-hf.no)
  • motiverende intervju

Nasjonale kompetansesentre og bruker- og pårørendeorganisasjoner i rus- og psykisk helsefeltet har metoder, verktøy og tiltak som kan benyttes.

For kompetanse om pårørendeinvolvering se eget råd Tjenesteledere i rus- og psykisk helsefeltet skal ha kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning eller se nasjonal pårørendeveileder.

Tilbakemeldingsverktøy

Tilbakemeldingsverktøy i rus- og psykisk helsetjenester benyttes for å endre og forbedre tjenestene, i tråd med erfaringer og ønsker fra brukerne. Bruk av tilbakemeldingsverktøy er en arbeidsform eller praksis som bygger på teori og forskning som vektlegger relasjon, dialog og prosess. Som eksempler kan nevnes FIT (napha.no) og ​​NORSE (napha.no)

Gjennom bruk av tilbakemeldingsverktøy svarer de som mottar hjelp rutinemessig på spørsmål om egen opplevelse av endringer, og nytten av hjelpen. På denne måten får man kontinuerlig tilbakemelding, og kan tilpasse hjelpen i tråd med disse. Verktøyene bidrar til at tilbakemeldinger kan gjøre det lettere å samarbeide om mål og behandling, og styrke brukerinvolveringen. Dette forutsetter at man blir godt informert om hensikten, og at man har medbestemmelse, både når det gjelder type verktøy, og hvordan de skal brukes. Bruk av tilbakemeldingsverktøy bør tilpasses den enkeltes alder, kognisjon, kontekst og situasjon.

Det er ikke en felles definisjon og oppfatning av hva tilbakemeldingsverktøy er, fordi verktøyene er utviklet ut ifra ulike tradisjoner og perspektiver. Noen av verktøyene legger mest vekt på kartlegging og dialog rundt problemområder, mens andre har mer fokus på det som skjer i samarbeidet mellom pasient/bruker og behandler, på hjelperelasjonen og nytten av hjelpen.

Dette rådet har sin bakgrunn i fag- og erfaringskunnskap, i et juridisk rammeverk og i forskning.

I arbeidet med rådet, om betydningen av kompetanse og bruk av kunnskapsbaserte verktøy, påpekte bruker- og pårørendeorganisasjoner, praksisfeltet, kompetansemiljø, forskere og andre deltakere i innspillsmøtene at brukermedvirkning ute i kommunene må bli bedre. Noe av det som ble løftet frem av deltagerne var forankring, systemer, retningslinjer og rutiner for bruker- og pårørendemedvirkning. Det ble også av mange etterlyst økt kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning på individ-, tjeneste og systemnivå hos fagutøvere.

Helse- og omsorgstjenester som tilbys eller ytes skal være forsvarlige, jf. spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 (lovdata.no) og helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 (lovdata.no). Det er et lederansvar å sørge for at medarbeidere i virksomheten har nødvendig kunnskap om og kompetanse i det aktuelle fagfeltet, relevant regelverk, retningslinjer, veiledere og styringssystemet, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 7 første ledd bokstav b (lovdata.no). Samtidig er det et personlig ansvar å innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig, se helsepersonelloven § 4 første og andre ledd, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 2-1 første ledd første punktum (lovdata.no). Det enkelte helsepersonells plikt til forsvarlig yrkesutøvelse må sees i sammenheng med den plikt helsetjenesten som sådan har til forsvarlig virksomhet, jf. helsepersonelloven § 16 (lovdata.no).

I den identifiserte forskningen peker flere studier på betydningen av pasientsentrerte tilnærminger. Dette er viktig for ungdommer i fosterhjem (Barnett et al., 2019) og i rusbehandling (Barrio et al., 2016). Tilbakemeldingsverktøy for barn og unge pasienter fremheves (Bergman et al., 2018), og det samme gjelder for voksne (Davidson et al., 2015). Bruk av ulike tilnærminger og intervensjoner som har som formål å fremme brukermedvirkning i behandling trekkes frem (Bosch‐Capblanch et al., 2007; Duncan et al., 2010; Farrelly et al., 2013; Gondek et al., 2016; Kendrick et al., 2016; Smeerdijk et al., 2017) og planer i behandling forstås som avgjørende for gode tjenester (Campbell et al., 2009; Molyneaux et al., 2019; Rapp et al., 2014).

Ifølge spesialisthelsetjenesteloven § 3-10 (lovdata.no) skal virksomheter som yter helsetjenester sørge for at ansatt helsepersonell gis opplæring, etterutdanning og videreutdanning som er nødvendig for at den enkelte skal kunne utføre sitt arbeid forsvarlig. Kunnskapsbaserte tilnærminger i møte med pasienter og brukere innebærer at kommuner og helseforetak systematisk skal involvere brukerne med sin kunnskap og sitt perspektiv i arbeidet med å utvikle tjenestetilbudet.

Rapporter og kartlegginger peker imidlertid på at kommuner og spesialisthelsetjenestene ikke er gode nok på brukermedvirkning i tjenesteutvikling. Brukere av tjenestene opplever heller ikke god medvirkning, de får ikke informasjon om rettigheter, og har liten kunnskap om egen behandling. Feedback-verktøy og individuell plan brukes for lite. Mange pasienter kjenner ikke til innholdet i sin egen behandlingsplan. Dette er dokumentert av Riksrevisjonen (2021) og i Sintefs rapport om brukere, pårørende og fagfolks erfaringer med pakkeforløp for psykisk helse og rus (Ose et al., 2021).

Bank et al. (2024) har sett nærmere på et prosjekt hvor mennesker med egenerfaringer leder kurs med fokus på den vanskelige overgangen mellom institusjon og kommune. Deltakerne på kursene er mennesker på vei ut av rusinstitusjon, som skal over i et hverdagsliv. Kursledere snakker ofte om betydningen av en meningsfull hverdag, aktivitet, jobb og ettervern. Studien viser at slike tiltak, hvor erfaringskompetansen er fremtredende, er til stor til hjelp i overgangen til et liv utenfor behandlingsinstitusjonene (Bank et al., 2024).

Den innhentede forskningen understreket behovet for brukermedvirkning og bruk av kunnskapsbaserte verktøy og planer. Studiene støtter opp om tilnærminger, verktøy og planer innenfor rus- og psykisk helsearbeid som styrker brukermedvirkning og større grad av involvering fra pasienters og brukeres side (Fagerlund et al., 2022; Gammon et al., 2014; Hansen, 2014; Rise et al., 2014; Trondsen et al., 2018).

Bank, R., Karlsson, B. (2024). Hva er pasienters og ansattes erfaringer med fagdag i regi av «Et bedre liv», og hvordan kan disse fagdagene videreutvikles? Drammen: Universitetet Sør- Øst Norge og KORUS Sør.

Barnett, E. R., Concepcion-Zayas, M. T., Zisman-Ilani, Y., & Bellonci, C. (2019). Patient-centered psychiatric care for youth in foster care: A systematic and critical review. Journal of Public Child Welfare, 13(4), 462-489.

Barrio, P., & Gual, A. (2016). Patient-centered care interventions for the management of alcohol use disorders: a systematic review of randomized controlled trials. Patient preference and adherence, , 1823-1845.

Bergman, H., Kornør, H., Nikolakopoulou, A., Hanssen‐Bauer, K., Soares‐Weiser, K., Tollefsen, T. K., & Bjørndal, A. (2018). Client feedback in psychological therapy for children and adolescents with mental health problems. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8)

Bosch‐Capblanch, X., Abba, K., Prictor, M., & Garner, P. (2007). Contracts between patients and healthcare practitioners for improving patients' adherence to treatment, prevention and health promotion activities. Cochrane Database of Systematic Reviews, (2)

Campbell, L. A., & Kisely, S. R. (2009). Advance treatment directives for people with severe mental illness. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1)

Davidson, K., Perry, A., & Bell, L. (2015). Would continuous feedback of patient's clinical outcomes to practitioners improve NHS psychological therapy services? Critical analysis and assessment of quality of existing studies. Psychology and Psychotherapy: Theory, Research and Practice, 88(1), 21-37.

Duncan, E., Best, C., & Hagen, S. (2010). Shared decision making interventions for people with mental health conditions. Cochrane Database of Systematic Reviews, (1)

Fagerlund, A. J., Kristiansen, E., & Simonsen, R. A. (2022). Experiences from using patient accessible electronic health records - a qualitative study within Sami mental health patients in Norway. International Journal of Circumpolar Health, 81(1), 2025682.

Farrelly, S., Brown, G. E., Flach, C., Barley, E., Laugharne, R., & Henderson, C. (2013). User‐held personalised information for routine care of people with severe mental illness. Cochrane Database of Systematic Reviews, (10)

Gammon, D., Strand, M., & Eng, L. S. (2014). Service users' perspectives in the design of an online tool for assisted self-help in mental health: a case study of implications. International Journal of Mental Health Systems, 8(1), 2.

Gondek, D., Edbrooke-Childs, J., Fink, E., Deighton, J., & Wolpert, M. (2016). Feedback from outcome measures and treatment effectiveness, treatment efficiency, and collaborative practice: A systematic review. Administration and Policy in Mental Health and Mental Health Services Research, 43, 325-343.

Hansen, G. V. (2014). Kortprogram rus - erfaringer med et tilbud i kriminalomsorgen. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, 11(4), 307-16.

Kendrick, T., El‐Gohary, M., Stuart, B., Gilbody, S., Churchill, R., Aiken, L., Bhattacharya, A., Gimson, A., ... de Jong, K. (2016). Routine use of patient reported outcome measures (PROMs) for improving treatment of common mental health disorders in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews, (7)

Molyneaux, E., Turner, A., Candy, B., Landau, S., Johnson, S., & Lloyd-Evans, B. (2019). Crisis-planning interventions for people with psychotic illness or bipolar disorder: systematic review and meta-analyses. BJPsych Open, 5(4), e53.

Ose, S. O., Kaspersen, S. L. (2021). Kommunalt psykisk helse-og rusarbeid 2021: Årsverk, kompetanse og innhold i tjenestene

Rapp, R. C., Van Den Noortgate, W., Broekaert, E., & Vanderplasschen, W. (2014). The efficacy of case management with persons who have substance abuse problems: a three-level meta-analysis of outcomes. Journal of consulting and clinical psychology, 82(4), 605.

Riksrevisjonen (2021). Riksrevisjonens undersøkelse av psykiske helsetjeenster Oslo, Norge: Riksrevisjonen.

Rise, M. B., Evensen, G. H., Moljord, I. E., Ro, M., Bjorgen, D., & Eriksen, L. (2014). How do patients with severe mental diagnosis cope in everyday life - a qualitative study comparing patients' experiences of self-referral inpatient treatment with treatment as usual?. BMC Health Services Research, 14, 347.

Smeerdijk, M., PHAEG, D., Keet, I., & Nugter, M. (2017). Using resource groups in assertive community treatment; literature review and recommendation. Tijdschrift Voor Psychiatrie, 59(8), 466-473.

Trondsen, M. V., Tjora, A., Broom, A., & Scambler, G. (2018). The symbolic affordances of a video-mediated gaze in emergency psychiatry. Social Science & Medicine, 197, 87-94.


Siste faglige endring: 30. april 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2025). Ledere i kommunen og i spesialisthelsetjenesten i rus- og psykisk helsefeltet skal sørge for at ansatte har kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning, og at det benyttes kunnskapsbaserte tilnærminger i møte med brukeren [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 30. april 2025, lest 14. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/bruker-og-parorendemedvirkning-i-rus-og-psykisk-helsefeltet/bruker-og-parorendemedvirkning-pa-individniva-for-barn-unge-og-voksne/ledere-i-kommunen-og-i-spesialisthelsetjenesten-i-rus-og-psykisk-helsefeltet-skal-sorge-for-at-ansatte-har-kompetanse-om-bruker-og-parorendemedvirkning-og-at-det-benyttes-kunnskapsbaserte-tilnaerminger-i-mote-med-brukeren

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: