Gå til hovedinnhold
ForsidenFaglige rådBruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltetBruker- og pårørendemedvirkning på tjenestenivå for barn, unge og voksne

Tjenesteledere i rus- og psykisk helsefeltet skal ha kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Kompetanse innbefatter kunnskap om teoretisk og praktisk bruker- og pårørendemedvirkning, relevant lovverk og faglige føringer. En praktisk forståelse av medvirkning innebærer at tjenesteleder sørger for systematisk bruker- og pårørendemedvirkning i utviklings- og forbedringsarbeidet, og har kompetanse om muligheter og utfordringer i bruker- og pårørendemedvirkningsarbeidet. 

Tjenesteledere bør ha kjennskap til kunnskapsbaserte verktøy og metoder for bruker- og pårørendemedvirkning og sørge for at disse er kjent og tas i bruk.

I utvikling av kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning er samarbeid med bruker- og pårørendeorganisasjoner, kompetansesenter og kompetansetjenester hensiktsmessig.

Bruker- og pårørendemedvirkning på tjenestenivå påvirker holdninger, kultur og prosesser for medvirkning i virksomheten og gir økt sannsynlighet for at bruker- og pårørendemedvirkning også skjer på individnivå for barn, unge og voksne.

Metoder for kompetanseheving kan for eksempel være e-læring, videreutdanninger, fagdager, deltagelse i nettverk, veiledning og liknende. Nasjonale kompetansesentre og bruker- og pårørendeorganisasjoner i rus- og psykisk helsefeltet har metoder, verktøy og tiltak som kan benyttes.

Eksempler for å tilegne seg kompetanse i bruker- og pårørendemedvirkning

  • delta i kurs og videreutdanning innen bruker- og pårørendemedvirkning, samvalg og relevant lovverk
  • bruke e-læringskurs og seminarer fra Helsedirektoratet, bruker- og pårørendeorganisasjoner, KS og fagorganisasjoner
  • hospitere hos brukerstyrte sentre og organisasjoner for å lære direkte fra brukere og pårørende
  • lære om systematiske verktøy og digitale tilbakemeldingssystemer for innsamling av brukererfaringer på gruppenivå
  • etablere faste samarbeidsmøter med bruker- og pårørendeorganisasjoner for medvirkning i tjenesteutvikling
  • arbeide med læringskultur internt med deling av erfaringer og årlige evalueringer

Kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning omfatter også kjennskap til kunnskapsbaserte verktøy og metoder som blant annet individuell plan, behandlingsplan og kriseplan som utarbeides sammen med bruker/pasient.

For mer informasjon, se gjerne:

  • planlegging av behandling og behandlingsplan
  • koordinator og individuell plan - e-læringskurs (kompetansebroen.no)
  • kriseplan i rusbehandling
  • eHåndbok - Journalføring: Kriseplan/ mestringsplan (ous-hf.no)
  • motiverende intervju
  • Involvert.no (UiT/RKBU Nord)

Et element i å bygge kompetansen er å ha oversikt over lokale aktører i bruker- og pårørendemedvirkningsfeltet og vite hvordan ulike aktører kan medvirke. Det faglige rådet Ledere i rus- og psykisk helsefeltet skal ha kunnskap om bruker- og pårørendemedvirkning og vite hvordan relevante aktører kan medvirke i utforming av helse- og omsorgstjenestene gir en oversikt over roller, aktører og forventninger til kompetanse hos bruker- og pårørenderepresentanter.

Dette rådet har sin bakgrunn i fag- og erfaringskunnskap, i et juridisk rammeverk og i forskning.

Kommuner og spesialisthelsetjenester skal systematisk involvere brukerne med deres kunnskap og deres perspektiver i arbeidet med å utvikle tjenestetilbudet. Rapporter og kartlegginger peker på at kommuner og spesialisthelsetjenestene ofte ikke er gode nok på bruker- og pårørendemedvirkning i tjenesteutvikling. Kompetanse hos tjenesteledere er viktig for å sikre bruker- og pårørendemedvirkning i tjenesteutvikling og kvalitetsforbedring.

Den som har det overordnede ansvaret for virksomheten skal sørge for at det etableres og gjennomføres systematisk styring av virksomhetens aktiviteter i tråd med forskriften og at medarbeiderne i virksomheten medvirker til dette, jf. forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten § 3 (lovdata.no). Den som har det overordnede ansvaret for virksomheten skal sørge for at erfaringer fra pasienter, brukere og pårørende blir innhentet og tas i bruk, jf. forskriften § 7 første ledd bokstav e. I kravet ligger at det må skaffes informasjon om hvordan pasienter, brukere og pårørende opplever tilbudet og de tjenestene de mottar, og hva de mener bør forbedres. Pasienter, brukere og pårørende skal aktivt involveres i forbedringsarbeidet.

Det er øverste leders ansvar at alle pasienter og brukere mottar trygge og forsvarlige tjenester. Selv om det er øverste leder som har det overordnede ansvaret for styringssystemet, må også andre i virksomheten sørge for at kravene i styringssystemet følges.

Brukere av tjenestene opplever ofte manglende god medvirkning, de opplever at de ikke får informasjon om rettigheter, og har liten kunnskap om egen behandling. Feedback verktøy og individuell plan brukes for lite. Mange pasienter kjenner ikke til innholdet i sin egen behandlingsplan. Dette er dokumentert av Riksrevisjonen (2021) og i Sintefs rapport om brukere, pårørende og fagfolks erfaringer med pakkeforløp for psykisk helse og rus (Ose et al., 2021).

I innsiktsarbeidet beskrev mange deltakere kultur og holdninger og avsatt tid på arbeidsplassen som utfordrende. Det ble også etterlyst økt kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning hos ledere og fagutøvere, og sammenheng mellom det som skjer på systemnivå og på tjenestenivå. En utfordring knyttet til å lykkes med medvirkning er at det er stor forskjell på kommuner, og ulike aktører som yter spesialisthelsetjenester.

I arbeidet med de faglige rådene, ble også relevant forskning identifisert. En del av denne omhandler behovet for kunnskap og kompetanse hos ansatte i tjenestene om brukermedvirkning (Elstad et al., 2013; Ervik et al., 2012; Fugletveit et al., 2013; Gelius et al., 2018; Mathisen et al., 2015; Mathisen et al., 2016a, Mathisen et al., 2016b; Sørly et al., 2021). Ness et al. (2014) fremhever i sin studie hvordan ansatte vektlegger relasjoner mellom ansatte, tjenestebrukere og deres familier. Ness og medforfattere viser også hvordan ansatte setter søkelys på ledelse og kontroll blant helsepersonell, sektorer og tjenester for å få til medvirkning.

Verktøy og planer som middel i arbeid med brukermedvirkning på tjenestenivå tas opp i flere kvalitative studier (Hansen, 2014; Hansen et al., 2014; Hassel et al., 2016). Tema som individuelle planer (Holum, 2012),  feedback-verktøy (Hovland et al., 2020), modeller for behandling (Allerby et al., 2022; Ellegaard et al., 2018; Hedlund Lindberg et al., 2019; Rugkasa et al., 2020; Strand et al., 2017), samhandling mellom tjenestene (Sather et al., 2018) og e-læringsverktøy er fremtredende (Fagerlund et al., 2022; Gremyr et al., 2020; Grim et al., 2017; Stalberg et al., 2018).

Allerby, K., Goulding, A., Ali, L., & Waern, M. (2022). Increasing person-centeredness in psychosis inpatient care: staff experiences from the Person-Centered Psychosis Care (PCPC) project. BMC Health Services Research, 22(1), 596.

Ellegaard, T., Bliksted, V., Mehlsen, M., & Lomborg, K. (2018). Integrating a Patient-Controlled Admission Program Into Mental Health Hospital Service: A Multicenter Grounded Theory Study. Qualitative Health Research, 28(6), 888-899.

Elstad, T. A., Steen, T. K., & Larsen, G. E. (2013). Samhandling mellom et distriktspsykiatrisk senter og kommunalt psykisk helsearbeid: ansattes erfaringer. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, 10(4), 296-305.

Ervik, R., Saelör, K. T., & Biong, S. (2012). "Å gripe öyeblikket". Om hvordan miljöansatte ved et lavterskelhybelhus erfarer samarbeidet mellom seg og beboerne. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, 9(4), 302-13.

Fagerlund, A. J., Kristiansen, E., & Simonsen, R. A. (2022). Experiences from using patient accessible electronic health records - a qualitative study within Sami mental health patients in Norway. International Journal of Circumpolar Health, 81(1), 2025682.

Fugletveit, R., & Hansen, G. V. (2013). Fleksibilitet gir brukertilpassete tjenester. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, 10(3), 209-217.

Gelius, H., Løwe, E., & Larsen, I. B. (2018). Viktig å se mennesket bak dommen. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, (1), 04-15.

Gremyr, A., Andersson Gare, B., Greenhalgh, T., Malm, U., Thor, J., & Andersson, A. C. (2020). Using Complexity Assessment to Inform the Development and Deployment of a Digital Dashboard for Schizophrenia Care: Case Study. Journal of Medical Internet Research, 22(4), e15521.

Grim, K., Rosenberg, D., Svedberg, P., & Schon, U. K. (2017). Development and usability testing of a web-based decision support for users and health professionals in psychiatric services. Psychiatric Rehabilitation Journal, 40(3), 293-302.

Hansen, G. V. (2014). Kortprogram rus - erfaringer med et tilbud i kriminalomsorgen. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, 11(4), 307-16.

Hansen, G. V., & Ramsdal, H. (2014). Kan man skape en samarbeidskultur?. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, (1), 55-63.

Hedlund Lindberg, M., Samuelsson, M., Perseius, K. I., & Bjorkdahl, A. (2019). The experiences of patients in using sensory rooms in psychiatric inpatient care. International Journal of Mental Health Nursing, 28(4), 930-939.

Holum, L. C. (2012). "Individual plan" in a user-oriented and empowering perspective: A qualitative study of "individual plans" in Norwegian mental health services. Nordic Psychology, 64(1), 44-57.

Hovland, R. T., & Moltu, C. (2020). The challenges of making clinical feedback in psychotherapy benefit all users: A qualitative study. Nordic Psychology, 72(3), 248-262.

Mathisen, V., Lorem, G. F., Obstfelder, A., & Maseide, P. (2016). Whose decision is it anyway? A qualitative study of user participation and how clinicians deal with the patient perspective in mental healthcare. Mental Health Review Journal, 21(4), 249-260.

Mathisen, V., Obstfelder, A., Lorem, G., & Måseide, P. (2015). Brukermedvirkning i psykiatriske institusjoner. Praktisering av "brukermedvirkning" gjennom miljöterapeutiske aktiviteter. Nordisk Tidsskrift for Helseforskning, 11(2), 16-31.

Mathisen, V., Obstfelder, A., Lorem, G. F., & Maseide, P. (2016). User participation in district psychiatry. The social construction of 'users' in handovers and meetings. Nursing Inquiry, 23(2), 169-77.

Ness, O., Borg, M., Semb, R., & Karlsson, B. (2014). "Walking alongside:" collaborative practices in mental health and substance use care. International Journal of Mental Health Systems, 8(1), 55.

Ose, S. O., Kaspersen, S. L. (2021). Kommunalt psykisk helse-og rusarbeid 2021: Årsverk, kompetanse og innhold i tjenestene

Riksrevisjonen (2021). Riksrevisjonens undersøkelse av psykiske helsetjeenster Oslo, Norge: Riksrevisjonen.

Rugkasa, J., Tveit, O. G., Berteig, J., Hussain, A., & Ruud, T. (2020). Collaborative care for mental health: a qualitative study of the experiences of patients and health professionals. BMC Health Services Research, 20(1), 844.

Sather, E. W., Svindseth, M. F., Crawford, P., & Iversen, V. C. (2018). Care pathways in the transition of patients between district psychiatric hospital centres (DPCs) and community mental health services. Health Science Reports, 1(5), e37.

Stalberg, A., Sandberg, A., Larsson, T., Coyne, I., & Soderback, M. (2018). Curious, thoughtful and affirmative-Young children's meanings of participation in healthcare situations when using an interactive communication tool. Journal of Clinical Nursing, 27(1-2), 235-246.

Strand, M., Gustafsson, S. A., Bulik, C. M., & von Hausswolff-Juhlin, Y. (2017). Self-admission to inpatient treatment in psychiatry: lessons on implementation. BMC Psychiatry, 17(1), 343.

Sørly, R., Mathisen, V., & Kvernmo, S. (2021). “We belong to nature”: Communicating mental health in an indigenous context. Qualitative Social Work, 20(5), 1280-1296.


Siste faglige endring: 30. april 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2025). Tjenesteledere i rus- og psykisk helsefeltet skal ha kompetanse om bruker- og pårørendemedvirkning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 30. april 2025, lest 14. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/bruker-og-parorendemedvirkning-i-rus-og-psykisk-helsefeltet/bruker-og-parorendemedvirkning-pa-tjenesteniva-for-barn-unge-og-voksne/tjenesteledere-i-rus-og-psykisk-helsefeltet-skal-ha-kompetanse-om-bruker-og-parorendemedvirkning

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: