Gå til hovedinnhold
ForsidenFaglige rådBruker- og pårørendemedvirkning i rus- og psykisk helsefeltetBruker- og pårørendemedvirkning på individnivå for barn, unge og voksne

Ansatte i rus- og psykisk helsefeltet skal med utgangspunkt i brukerens/pasientens situasjon gi informasjon om hjelpen som tilbys, rettigheter og hvilke valgmuligheter som finnes

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Informasjon og kunnskap er en forutsetning for å kunne ivareta egne pasient- og brukerrettigheter i møte med tjenesten. Informasjon skal gis på brukerens/pasientens premisser.

Bruker/pasient skal ha den informasjonen som er nødvendig for å nyttiggjøre seg hjelpen, og informasjonens form skal tilpasses brukerens/pasientens forutsetninger.

Ansatte skal sikre at informasjonen er forstått gjennom å ta hensyn til kontekst, språk og kulturelle forhold.

Det bør være dialog med brukeren/pasienten om muligheten for å ha med seg pårørende når informasjonen gis.

Informasjon skal ikke gis mot brukerens/pasientens uttrykte vilje, med mindre det er nødvendig for å forebygge skade, eller det er bestemt i eller i medhold av lov. Informasjon skal ikke gis dersom det foreligger nødrettslig grunnlag for å utelate informasjon, både av hensyn til pasienten og brukeren selv, og til deres omgivelser.

Noen grupper kan ha særlige behov for tilpasset informasjon. Disse kan være barn, personer med redusert eller manglende evne til å ivareta sine interesser, samt personer fra minoritetskulturer og personer med manglende kunnskaper i norsk.  Kunnskap om rus og psykiske helse er en forutsetning for å kunne gi pasienter og brukere nødvendig informasjon.

Nødvendig informasjon kan være:

  • lovfestede rettigheter knyttet til medvirkning, og psykisk helse- og rustjenestene som tilbys
  • valgmuligheter og behandlingsmetoder som er tilgjengelig
  • mulige komplikasjoner, risikoer og bivirkninger
  • hvilke klagemuligheter som finnes og kontaktinformasjon til pasient- og brukerombud

Forventninger om, og retten til, medvirkning tydeliggjøres og avklares i dialog mellom pasient og/eller bruker, og ansatte i tjenestene. Hensikten med informasjonen er å skape forutsigbarhet og trygghet for pasient, bruker og pårørende. God og tilrettelagt informasjon er en forutsetning for kvalitet i tjenestetilbudet og oppfølgingen, og kan avklare forventninger mellom pasient/bruker og tjenestene.

Ansatte i psykisk helse- og rustjenestene sikrer at pasienter/brukere og pårørende får tilgang til utfyllende informasjon om:

  • hvilke psykisk helse og rustjenester som finnes og hvordan praktisk få tilgang til disse
  • fleksibilitet i tilbudet og tjenestene som eksempelvis arenafleksible løsninger og digitale behandlingsformer
  • aktuelt behandlingsforløp
  • rett til primærkontakt, behandlingsplan, individuell plan og lignende der dette er aktuelt
  • e-læringskurs, selvhjelpsverktøy og andre digitale apper, samvalgsverktøy som kan være aktuelle
  • aktuell pasientopplæring, kurs og veiledning
  • aktuell behandling med legemidler
  • mulighet for medisinfri behandling
  • muligheten til å inkluder pårørende, tverrfaglig team og eventuelt andre samarbeidspartnere som kan bidra
  • dokumenter informasjon som er gitt i journal

Der dette er hensiktsmessig kan tjenestene tilrettelegge for at bruker/pasient tilbys informasjon og veiledning fra likepersoner, erfaringskonsulenter og andre med egenerfaring som bruker, pasient og/eller pårørende. Informasjon og veiledning kan gis individuelt eller som gruppe og/eller selvhjelpstilbud og kan skje i samarbeid eller regi av en bruker- og/eller pårørendeorganisasjon, bruker- og pårørendestyrte tiltak eller andre relevante aktører.

Det gis informasjon om:

  • nærområdets brukerstyrte tiltak og andre aktuelle møteplasser/ lavterskeltiltak der man kan møte likepersoner – og kontaktinformasjon til disse
  • lokale selvhjelpsgrupper og eventuelle likepersons- kontakter, herunder også digitale møter
  • kontaktopplysninger til eventuelle erfaringskonsulenter ansatt i tjenesten
  • aktuelle bruker- og pårørendeorganisasjoner

For utdypende råd når barn og unge er pasienter se eget råd om dette: Ansatte i rus- og psykisk helsefeltet skal sørge for at barn og unge som pasient og eller bruker får medvirke ved valg av tjenestetilbud, undersøkelses- og behandlingsformer.

Dette rådet har sin bakgrunn i fag- og erfaringskunnskap, i et juridisk rammeverk og i forskning.

Informasjon er en nødvendig forutsetning for både å kunne utøve medvirkningsretten og for å kunne gi gyldig samtykke til helsehjelp. Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-1 og § 3-2 første ledd (lovdata.no) angir hovedregelen om pasienters og brukeres rett til medvirkning og rett til informasjon. Informasjonen skal være tilpasset mottakerens individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn. Informasjonen skal gis på en hensynsfull måte, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 3-5 (lovdata.no). Personellet skal så langt som mulig sikre seg at mottakeren har forstått innholdet og betydningen av informasjonen.
Opplysning om den informasjon som er gitt, skal nedtegnes i pasientens eller brukerens journal.

Det helsepersonell som yter helsehjelpen har plikt til å gi informasjon, jf. helsepersonelloven § 10 første ledd (lovdata.no).

Det helsepersonell som er i kontakt med pasienten, vil alltid ha en alminnelig plikt til å gi informasjon og besvare spørsmål. Dette vil blant annet si å besvare spørsmål innenfor sitt kompetanseområde og henvise videre til kompetent helsepersonell ved behov, se rundskrivet til helsepersonelloven.

I helseinstitusjon skal det utpekes en person som skal gi informasjon, se helsepersonelloven § 10 første ledd (lovdata.no).

Helsepersonell skal bidra til å ivareta det behovet for informasjon og nødvendig oppfølging som mindreårige barn kan ha som følge av at barnets forelder eller søsken er pasient med psykisk sykdom, rusmiddelavhengighet eller alvorlig somatisk sykdom eller skade, jf. helsepersonelloven § 10 a (lovdata.no).

Dersom pasienten eller brukeren samtykker til det, eller forholdene tilsier det, skal pasientens eller brukerens nærmeste pårørende ha informasjon om pasientens eller brukerens helsetilstand og den helsehjelp som ytes, se pasient- og brukerrettighetsloven § 3-3 første ledd (lovdata.no). Er pasienten eller brukeren over 16 år og åpenbart ikke kan ivareta sine interesser på grunn av fysiske eller psykiske forstyrrelser, demens eller psykisk utviklingshemning, har både pasienten eller brukeren og dennes nærmeste pårørende rett til informasjon etter reglene i § 3-2, jf. Pasient- og brukerrettighetsloven § 3-3 andre ledd (lovdata.no).

Som påpekt i innspillsmøtene, får brukere av tjenestene ikke tilstrekkelig informasjon om rettigheter, og har for liten kunnskap om egen behandling. Feedback verktøy og individuell plan brukes i for liten grad og mange kjenner ikke til innholdet i egen behandlingsplan. Dette er dokumentert gjennom kartlegginger i brukerplan (Hustvedt et al., 2020; Riksrevisjonen, 2021) og i Sintefs rapport om brukere, pårørende og fagfolks erfaringer med pakkeforløp for psykisk helse og rus (Ådnanes et al., 2021).

Forskning viser at informasjon og veiledning fra personer med egenerfaring er viktig for utøvelse av brukermedvirkning i psykisk helse- og rusfeltet. Dette innebærer en forståelse av at informasjon og veiledning ikke bare gis av fagpersoner innen rus- og psykisk helsearbeid, men også av personer med egenerfaring. Myndiggjøring og brukermedvirkning forbindes med likepersonarbeid, likepersontjenester, erfaringskonsulenter eller medarbeidere med egenerfaring som en sentral del av tjenestetilbudet (Fortuna et al., 2018; Heitmann et al., 2022; Karlsson et al., 2017; Korsbek et al., 2021; Rosenberg et al., 2018; Rossen et al., 2021; Sivertsen et al., 2021; Sørly et al., 2022; Wall et al., 2022).

I arbeidet med begrunnelsene til dette rådet om behovet for tilstrekkelig informasjon blant brukere, tydeliggjøres behovet for mer erfaringskompetanse inn i feltet både fra fag- og erfaringskunnskap, og i forskning.

Ådnanes, M., Høiseth, J. R., Magnussen, M., Thaulow, K., Kaspersen, S. L. (2021). Pakkeforløp for psykisk helse og rus – brukere, pårørende og fagfolks erfaringer (SINTEF rapport;2021:00090). [s.l]: Hentet fra https://hdl.handle.net/11250/2988554

Fortuna, K. L., Storm, M., Naslund, J. A., Chow, P., Aschbrenner, K. A., Lohman, M. C., DiMilia, P., & Bartels, S. J. (2018). Certified peer specialists and older adults with serious mental illness' perspectives of the impact of a peer-delivered and technology-supported self-management intervention. Journal of Nervous and Mental Disease, 206(11), 875-881.

Heitmann, A. J., Valla, L., Albertini Fruh, E., & Kvarme, L. G. (2022). A Path to Inclusiveness - Peer Support Groups as a Resource for Change. Journal of School Nursing, , 1.0598405221085184E16.

Hustvedt, I., Bosnic, H., Håland, M. (2020). Brukerplan–årsrapport 2019. Tjenestemottakere med rus-og psykiske helseproblemer i kommunen (ISBN 978-82-93390-22-0). Stavanger: Helse Stavanger. Hentet fra https://www.helse-stavanger.no/4afc13/contentassets/4dbb8f6d065848a3b43130eb61ce4ca2/5650_brukerplan_arsrapport_digital_2020_06_02_ef_ny.pdf

Karlsson, B., Borg, M., Ogundipe, E., Lunde Sjåfjell, T., & Ivar Bjørlykhaug, K. (2017). Aspekter ved samarbeidsrelasjoner mellom erfaringsmedarbeidere og brukere i psykisk helse- og rustjenester: En kvalitativ studie. Nordic Magazine for Health Research / Nordisk Tidsskrift for Helseforskning, 13(2), 58-76.

Korsbek, L., Vilholt-Johannesen, S., Johansen, G. K., Thomsen, R., Johansen, M. B., & Rasmussen, K. S. (2021). The intentional differences: a qualitative study of the views and experiences of non-peer mental health providers on working together with peer support colleagues in mental health. Community Mental Health Journal, 57(8), 1435-1441.

Riksrevisjonen (2021). Riksrevisjonens undersøkelse av psykiske helsetjeenster Oslo, Norge: Riksrevisjonen.

Rosenberg, D., & Argentzell, E. (2018). Service Users Experience of Peer Support in Swedish Mental Health Care: A “Tipping Point” in the Care-Giving Culture?. Journal of Psychosocial Rehabilitation and Mental Health, 5(1), 53-61.

Rossen, B., & Elstad, T. A. (2021). Erfaringskonsulenters bidrag til faglige perspektiver og praksis hos fagutøvere i psykisk helsevern. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, 18(1), 60-71.

Sivertsen, K., & Mydland, T. S. (2021). Likepersontjenester innen rus og psykisk helse under covid-19 - utfordringer og muligheter. Tidsskrift for Psykisk Helsearbeid, 18(2), 222-228.

Sørly, R., Sivertsen, K., & Stalsberg Mydland, T. (2022). An exploration of recovery competence among Norwegian peer workers in substance abuse services. Social work in mental health, 20(1), 44-59.

Wall, A., Lovheden, T., Landgren, K., & Stjernsward, S. (2022). Experiences and Challenges in the Role as Peer Support Workers in a Swedish Mental Health Context - An Interview Study. Issues in Mental Health Nursing, 43(4), 344-355.


Siste faglige endring: 30. april 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2025). Ansatte i rus- og psykisk helsefeltet skal med utgangspunkt i brukerens/pasientens situasjon gi informasjon om hjelpen som tilbys, rettigheter og hvilke valgmuligheter som finnes [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 30. april 2025, lest 14. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/bruker-og-parorendemedvirkning-i-rus-og-psykisk-helsefeltet/bruker-og-parorendemedvirkning-pa-individniva-for-barn-unge-og-voksne/ansatte-i-rus-og-psykisk-helsefeltet-skal-med-utgangspunkt-i-brukerens-pasientens-situasjon-gi-informasjon-om-hjelpen-som-tilbys-rettigheter-og-hvilke-valgmuligheter-som-finnes

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: