Myndigheter med innsigelsesrett på folkehelseområdet skal tidlig delta aktivt i planprosessene med kunnskap og veiledning om folkehelseforhold
Det er en rekke innsigelsestemaer som kan ha positive eller negative effekter på helsen.
- Fylkesmannsembetene er eksplisitt tillagt innsigelsesmyndigheten for folkehelse og miljørettet helsevern.
- Fylkeskommunene har blant annet innsigelsesmyndighet på flere folkehelserelevante temaer.
Fylkesmannsembetene og fylkeskommunene har videre innsigelsesmyndighet på flere av de samme temaene. Oversikt over myndigheter med innsigelseskompetanse følger under «Veiledning». Det er viktig med god dialog mellom aktører med innsigelsesmyndighet på enkelttemaer, slik at den samlede belastningen på folkehelsen blir vurdert og ivaretatt.
Myndigheter med innsigelsesrett på folkehelseområdet, herunder på folkehelserelevante temaer, skal tidlig delta aktivt i planprosessene med kunnskap og veiledning om folkehelseforhold. Dette legger til rette for at kommunal planmyndighet best mulig kan ivareta viktige folkehelsehensyn og at innsigelse kan unngås.
Videre er det nødvendig at informasjon som er relevant for å kunne ta stilling til eventuell innsigelse senere i prosessen etterspørres så tidlig som mulig. Innsigelse skal brukes som virkemiddel når kommunen legger ut arealer til en bruk som er i strid med nasjonale og viktige regionale interesser, eller som av andre grunner er av vesentlig betydning for et innsigelsesorgans saksområde.
Oversikt over myndigheter som er tillagt innsigelseskompetansen for folkehelserelevante temaer i plansaker etter plan- og bygningsloven i rundskriv H-2/14
Temaer for innsigelse er angitt med stikkord, men stikkordene er ikke uttømmende. Noen temaer er felles for fylkesmennene og fylkeskommunene. Ansvarlig departement er angitt i parentes.
Fylkesmennene
- Forurensning herunder støy, lokalluft og klima, vannmiljøkvalitet, landskap, friluftsliv, strandsone, samordnet areal- og transportplanlegging, tilstrekkelig boligbygging (KLD/KMD)
- Folkehelse, herunder miljørettet helsevern (HOD)
- Barn og unges interesser (BFD/KD)
- Universell utforming (BFD)
- Samfunnssikkerhet, risiko og sårbarhet (JD)
Fylkeskommunene
- Landskapshensyn, friluftsliv, samordnet areal- og transportplanlegging, (KLD/KMD)
- Barn og unges interesser (BFD/KD)
- Universell utforming (BFD)
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
- Planer knyttet til virksomheter som håndterer farlige stoffer, transport av farlig gods, brannsikkerhet, herunder tuneller og underjordiske anlegg (JD)
Luftfartstilsynet
- Støyhensyn ved lufthavnsdrift (SD)
Mattilsynet
- Drikkevann (HOD)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
- Skred-, flom-, vassdrags- og grunnvannsspørsmål (OED)
Politidistriktene
- Kriminalitetsforebygging (JD)
Sametinget
- Samiske kulturminne-, kulturmiljø- og landskapsinteresser (KLD/KMD)
- Samisk kultur og næringsutøvelse
Sist faglig oppdatert: 11. juni 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2020). Myndigheter med innsigelsesrett på folkehelseområdet skal tidlig delta aktivt i planprosessene med kunnskap og veiledning om folkehelseforhold [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 11. juni 2020, lest 02. oktober 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/systematisk-folkehelsearbeid/innsigelser-i-arealplanlegging-ved-interesser-av-nasjonal-eller-vesentlig-regional-betydning/myndigheter-med-innsigelsesrett-pa-folkehelseomradet-skal-tidlig-delta-aktivt-i-planprosessene-med-kunnskap-og-veiledning-om-folkehelseforhold