Gå til hovedinnhold
ForsidenSmerteklinikker og -sentreSamarbeid

Smerteklinikker og -sentre bør samarbeide systematisk med andre deler av helsetjenesten

Systematisk samarbeid mellom smerteklinikker/-sentre og andre deler av helsetjenesten kan oppnås gjennom

  • administrative samarbeidsmøter
  • felles rutiner, prosedyrer og avtaler
  • pasientrettede samhandlingskonsultasjoner
  • bruk av Individuell plan for pasienter med behov for langvarige og koordinerte helsetjenester

Metoder for å fremme systematisk samarbeid mellom smerteklinikker/-sentre og andre instanser er foreslått under.

Administrative samarbeidsmøter

Dette er fysiske eller digitale møter hvor representanter fra smerteklinikk/-senter samarbeider med andre relevante aktører som yter helsehjelp til pasienter med smerter. Formålet med møtene er å drøfte erfaringer fra samarbeidet, samt forbedre rutiner og praksis.

Rutiner, prosedyrer og avtaler

Dette er samarbeid omkring utvikling av regionale eller lokale rutiner, prosedyrer og avtaler om samarbeid. Slike metoder for samarbeid mellom smerteklinikk/-senter og relevante aktører utvikles og tilpasses lokale forhold. Formålet er å utvikle praktiske verktøy som brukes til å forbedre samarbeidet, og gjøre disse kjent.

Pasientrettede samhandlingskonsultasjoner

Dette er fysiske eller digitale konsultasjoner om enkeltpasienter der pasient (eventuelt med pårørende), representanter fra smerteklinikk/-senter samt fastlegen/henviser deltar. Ved behov avholdes møte med andre relevante aktører som for eksempel saksbehandler i NAV, fysioterapeut eller psykolog. Formålet er å evaluere, følge opp og eventuelt justere de tiltakene som er iverksatt og legge en videre plan for pasienten.

Bruk av individuell plan for pasienter med behov for langvarige og koordinerte helsetjenester

Helseinstitusjoner har plikt til å utarbeide individuell plan for pasienter med behov for langvarige og koordinerte tjenester. Formålet med individuell plan er å bidra til at pasienten får et helhetlig koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud. Planen skal kartlegge pasientens mål, ressurser og behov for tjenester på ulike områder. Ved bruk av individuell plan brukes en egen koordinator som leder planarbeidet. Denne ordningen er beskrevet på individuell plan - en rettighet (helsenorge.no).

Hensikten med anbefalingen er å foreslå praktiske metoder for å fremme samarbeid mellom ulike aktører som yter helsehjelp til pasienter med smerter.

Helseforetakene skal samarbeide med andre tjenesteytere når det er nødvendig for at pasienter og brukere mottar helhetlige tilbud om helse- og omsorgstjenester. Dette er regulert i spesialisthelsetjenesteloven § 2-1 e (lovdata.no). Samarbeidsplikten omfatter også plikt til å inngå samarbeidsavtaler med kommuner som nevnt i helse- og omsorgstjenesteloven § 6-1 (lovdata.no). Nasjonal oversikt over inngåtte samarbeidsavtaler er publisert på samarbeidsavtaler mellom kommuner og helseforetak. 

Pasient og bruker som har behov for langvarige og koordinerte helse- og omsorgstjenester, har rett til å få utarbeidet individuell plan i samsvar med bestemmelsene i helse- og omsorgstjenesteloven (lovdata.no), spesialisthelsetjenesteloven (lovdata.no) og lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (lovdata.no). Retten til individuell plan er også omtalt i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5 (lovdata.no).

Rapporten med tilsynsblikk på alvorlige og uventede hendelser i spesialisthelsetjenesten (helsetilsynet.no) har beskrevet en rekke tilfeller av manglende systematisk samarbeid mellom ulike sykehusavdelinger.

Rapporten samhandling i helsetjenesten ved uavklarte tilstander (ukom.no) har vist manglende samhandling på flere nivåer i forbindelse med utredning av pasienter i spesialisthelsetjenesten.


Siste faglige endring: 07. mars 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2025). Smerteklinikker og -sentre bør samarbeide systematisk med andre deler av helsetjenesten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 07. mars 2025, lest 17. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/smerteklinikker/samarbeid-med-andre-helsetjenester/smerteklinikker-og-sentre-bor-samarbeide-systematisk-med-andre-deler-av-helsetjenesten

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: