Smerteklinikker og -sentre bør samarbeide systematisk med andre deler av helsetjenesten
Systematisk samarbeid mellom smerteklinikker/-sentre og andre deler av helsetjenesten kan oppnås gjennom
administrative samarbeidsmøter
felles rutiner, prosedyrer og avtaler
pasientrettede samhandlingskonsultasjoner
bruk av Individuell plan for pasienter med behov for langvarige og koordinerte helsetjenester
Metoder for å fremme systematisk samarbeid mellom smerteklinikker/-sentre og andre instanser er foreslått under.
Administrative samarbeidsmøter
Dette er fysiske eller digitale møter hvor representanter fra smerteklinikk/-senter samarbeider med andre relevante aktører som yter helsehjelp til pasienter med smerter. Formålet med møtene er å drøfte erfaringer fra samarbeidet, samt forbedre rutiner og praksis.
Rutiner, prosedyrer og avtaler
Dette er samarbeid omkring utvikling av regionale eller lokale rutiner, prosedyrer og avtaler om samarbeid. Slike metoder for samarbeid mellom smerteklinikk/-senter og relevante aktører utvikles og tilpasses lokale forhold. Formålet er å utvikle praktiske verktøy som brukes til å forbedre samarbeidet, og gjøre disse kjent.
Pasientrettede samhandlingskonsultasjoner
Dette er fysiske eller digitale konsultasjoner om enkeltpasienter der pasient (eventuelt med pårørende), representanter fra smerteklinikk/-senter samt fastlegen/henviser deltar. Ved behov avholdes møte med andre relevante aktører som for eksempel saksbehandler i NAV, fysioterapeut eller psykolog. Formålet er å evaluere, følge opp og eventuelt justere de tiltakene som er iverksatt og legge en videre plan for pasienten.
Bruk av individuell plan for pasienter med behov for langvarige og koordinerte helsetjenester
Helseinstitusjoner har plikt til å utarbeide individuell plan for pasienter med behov for langvarige og koordinerte tjenester. Formålet med individuell plan er å bidra til at pasienten får et helhetlig koordinert og individuelt tilpasset tjenestetilbud. Planen skal kartlegge pasientens mål, ressurser og behov for tjenester på ulike områder. Ved bruk av individuell plan brukes en egen koordinator som leder planarbeidet. Denne ordningen er beskrevet på individuell plan - en rettighet (helsenorge.no).
Hensikten med anbefalingen er å foreslå praktiske metoder for å fremme samarbeid mellom ulike aktører som yter helsehjelp til pasienter med smerter.
Helsedirektoratet (2025). Smerteklinikker og -sentre bør samarbeide systematisk med andre deler av helsetjenesten [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 07. mars 2025, lest 25. mars 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/smerteklinikker/samarbeid-med-andre-helsetjenester/smerteklinikker-og-sentre-bor-samarbeide-systematisk-med-andre-deler-av-helsetjenesten