Ut fra pasientgrunnlag og lokale forhold identifiserer smerteklinikker/-sentre aktuelle samarbeidspartnere. Samarbeidet med andre helsetjenester er gjensidig slik at det er til nytte for alle parter. Aktuelle helsetjenester som smerteklinikker og -sentre vurderer samarbeid med er angitt under.
Fastlegen
Fastlegen har en sentral plass i å koordinere pasientens helsehjelp, og samarbeider med øvrig kommunal helse- og omsorgstjeneste, NAV, skole, utdanning og andre lokale ressurser. Det er ofte fastlegen som henviser pasienter, og har ansvar for oppfølging av pasienter som har vært på smerteklinikk/-senter. Ved å støtte fastlegene kan behandling i størst mulig grad gis nær pasienten, på laveste effektive omsorgsnivå og behandlingen kan koordineres og kvalitetssikres før og etter henvisning til smerteklinikk/-senter.
Øvrig kommunal helse- og omsorgstjeneste
Sentrale kommunale helse- og omsorgstjenester er fysioterapitjenesten, rehabiliteringstjenesten, kommunal psykisk helsetjeneste, kommunal rus helsetjeneste, hjemmesykepleie, frisklivssentral samt kommunalt lærings- og mestringstilbud.
Andre smerteklinikker og -sentre
Helsepersonellet vurderer samarbeid mellom smerteklinikker og -sentre, for eksempel om
- valg av behandlingsnivå for grupper av pasienter
- rutiner og faglig råd om helsehjelp
- veiledning mellom smerteklinikker og -sentre
- regionale og/eller nasjonale smertenettverk som bidrar til fagutvikling av helsepersonell
Palliativt team, palliativ enhet og palliativt senter
Ulike palliative helsetilbud tilbys palliative pasienter som er inneliggende på sykehus eller behandles poliklinisk. Med palliative pasienter menes pasienter med potensielt dødelig sykdom der det er behov for avanserte lindrende tiltak av ulik art som for eksempel smertebehandling. Det er valgt ulike løsninger for organisering av dette tilbudet ved landets sykehus, blant annet team, enheter og sentre.
Akutt smerteteam
Akutt smerteteam tilknyttet sykehusene gir helsehjelp til inneliggende pasienter med smertetilstander som er vanskelig å behandle, for eksempel etter større traumer eller kirurgi. Akutt smerteteam er noen steder organisert som en del av smerteklinikk/-senter, og andre steder som del av anestesiavdelingen. På mindre sykehus som ikke har akutte smerteteam, finnes døgnkontinuerlig tilgang til vakthavende anestesilege som behandler akutt smerte hos inneliggende pasienter.
Organspesifikke somatiske sengeposter og poliklinikker ved sykehusene
Somatiske sykehusavdelinger har pasienter med langvarig smerte som kan få gjentatte akutte forverringer. Dette omfatter ulike somatiske fag samt avdelinger innen fysikalsk medisin, habilitering og rehabilitering. Disse avdelingene forventes å kunne gi helsehjelp til de fleste pasientene, men vil i enkelte tilfeller ha behov for bistand fra smerteklinikk/-senter.
Sykehusenes poliklinikker innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern
Poliklinikkene innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling og psykisk helsevern gir helsehjelp til pasienter med smerter fordi det ofte er overlapp mellom disse tilstandene. Det er dermed behov for et systematisk samarbeid mellom smerteklinikker/-sentre, distriktspsykiatriske sentre (DPS) og poliklinikker innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).
Rehabiliteringsinstitusjoner
Ulike typer rehabiliteringsinstitusjoner vil ofte ha pasienter med smerter hvor smertene kan være sterke, langvarige og utfordrende å behandle. l slike tilfeller vil rehabiliteringsinstitusjonene trenge faglig bistand fra smerteklinikker/-sentre.
Avtalespesialister
Avtalespesialister inngår driftsavtale med regionale helseforetak om å yte helsehjelp til pasienter med smerter på vegne av helseforetaket. l slike tilfeller er det viktig at avtalespesialistene og smerteklinikkene har en omforent forståelse av hvilken helsehjelp som er til beste for pasienten.
Andre instanser
Smerteklinikker/-sentre kan samarbeide med instanser som ikke er helsetjenester
- NAV knyttet til for eksempel pasientens arbeidsevne, sykefravær, uføretrygd og søknad om andre ytelser
- skoler og utdanningsinstitusjoner for eksempel omkring personlig tilrettelegging av undervisning og/eller utdanningsløp
- nasjonale- og regionale kompetansetjenester knyttet til smerte som er nevnt i nasjonale tjenester (nasjonaletjenester.no)
- likepersontjenesten i pasientorganisasjonene som for eksempel tilbyr telefonveiledning og organiserer lokale aktiviteter, kurs, treningsgrupper og turer. Dette kan være et supplement til smerteklinikker/-sentre når det gjelder mestring, fysisk aktivitet og sosial støtte for pasienter med smerter. Nasjonal oversikt i Norge finnes på oversikt over pasientorganisasjoner (nhi.no)
- sykehusapotekene omkring pasienter som bruker legemidler tilknyttet for eksempel klargjøring, opplæring, utlevering og bruk av legemidler