Kommunens ledelse bør sørge for en tilgjengelig oversikt over sitt helhetlige tilbud til barn og unge og deres familier og sørge for at befolkningen og tjenestene vet hvor de tar kontakt når det oppstår en bekymring
Kommunen bør ha en tilgjengelig oversikt over det helhetlige tilbudet til barn og unge med ulike utfordringer og deres familie. Ansatte og befolkningen bør vite hvilke tilbud og tjenester de kan forvente å finne i egen kommune. Oversikten bør være lett tilgjengelig, både digitalt, på tjenestesteder og på arenaer der barn og unge oppholder seg.
Et helhetlig tilbud inkluderer helsefremmende og forebyggende tilbud, samt oppfølgende og behandlende tjenester til barn, unge og deres familie.
Oversikten over ulike tilbud og tjenester bør blant annet inneholde:
- kontaktinformasjon og åpningstid til hver tjeneste
- informasjon om hvor og hvordan å ta kontakt ved bekymring for et barn, unge eller familie eller ved akutte situasjoner (fare for liv og helse, avvergeplikten og meldeplikten)
- informasjon om hvor barn og unge selv kan ta kontakt dersom de trenger hjelp og støtte, eller ved akutte situasjoner, f.eks. utsatt for omsorgssvikt, vold eller overgrep.
- tilpasset og tilrettelagt informasjon for hele befolkningen slik at alle kan nå og bruke tjenestene uavhengig av nivå av helsekompetanse, språkkompetanse og digital kompetanse.
Ansatte har behov for å vite hva slags tilbud og tjenester de kan forvente å finne i egen kommune, for å håndtere en praktisk problemstilling de står i. I tillegg er det et vesentlig aspekt at barn og unge og deres familie får informasjon og tilgang til det tilbudet de har behov for.
Eksempel på inndeling av oversikten over de ulike tilbudene til barn, unge og familier i kommunen:
- Oppvekstarenaer hvor barn og unge befinner seg (barnehage, skole og fritidstilbud).
- Hjelpetjenester som helse og omsorgstjenester, barneverntjenester, Pedagogisk psykologisk tjenester (PPT), NAV kontoret med sine tjenester
- Fritidstilbud hvor frivillig sektor har stor betydning
Eksempler på tilgjengelig oversikter over det helhetlige tilbudet til barn og unge med ulike utfordringer og deres familie (listen er ikke uttømmende):
- Asker kommune Barn, unge og familie
- Kåfjord kommunes samhandlingsmodell
- Sande kommunes samhandlingsmodell
- Sveio kommune – Bedre tverrfaglig innsats for barn og unge
- Åsnes-modellen
I kommunens oversikt kan det være relevant å vise til Ung.no som er den nasjonale informasjons- og hjelpekanaler til ungdom (13-20 år). Inn under Ung.no finnes flere hjelpekanaler: (listen er ikke uttømmende):
- Chat med oss om det du har på hjertet. Helt anonymt. (barnavrus.no)
- Alarmtelefonen for barn og unge (116111.no)
- Mental Helse Ungdom - For barn og unge opp til 36 år (mentalhelseungdom.no)
Ung.no er en brukervennlig inngangsport til kvalitetssikret informasjon og hjelpetjenester drevet av det offentlige på tvers av sektorer og tilbyr informasjon, hjelp og veiledning.
Anbefalingen om tilgjengelig oversikt over kommunens helhetlige tilbud til barn og unge er forankret i Kommuneloven § 4-1 (lovdata.no) som sier at "Kommuner og fylkeskommuner skal aktivt informere om egen virksomhet og om virksomhet som andre rettssubjekter utfører på vegne av kommuner og fylkeskommuner. De skal også legge til rette for at alle kan få tilgang til slik informasjon".
Veileder for samarbeid om tjenester til barn og unge og deres familier utdyper og gir veiledning til samarbeidsbestemmelsene (lovdata.no). Kapittel 2.4 omtaler kunnskap om andre sektorers ansvar og oppgaver: "Et minimum av felles kunnskap om hverandres tjenester på tvers av sektorer er viktig for å kunne forebygge og oppdage behov på et tidlig tidspunkt. Kunnskap om hverandre kan også bidra til at tjenestene utvikler felles kultur og holdninger om hvordan man kan samarbeide". Kommunen bør derfor ha en tilgjengelig oversikt over det helhetlige tilbudet til barn og unge med ulike utfordringer og deres familie. Ansatte og befolkningen bør vite hvilke tilbud og tjenester de kan forvente å finne i egen kommune.
Innsiktsrapport psykisk helsearbeid barn og unge viser at det er behov for at kommunen fremstiller et helhetlig og sammenhengende tjenestetilbud. Dette bekreftes i Trøbbel i grenseflatene (fafo.no) som viser at befolkningen opplever mangelfull informasjon om kommunens tjenester og tilbud.
Sist faglig oppdatert: 05. januar 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommunens ledelse bør sørge for en tilgjengelig oversikt over sitt helhetlige tilbud til barn og unge og deres familier og sørge for at befolkningen og tjenestene vet hvor de tar kontakt når det oppstår en bekymring [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 09. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/tidlig-oppdagelse-og-samarbeid-i-kommunen/kommunens-ledelse-bor-sorge-for-en-tilgjengelig-oversikt-over-sitt-helhetlige-tilbud-til-barn-og-unge-og-deres-familier-og-sorge-for-at-befolkningen-og-tjenestene-vet-hvor-de-tar-kontakt-nar-det-oppstar-en-bekymring