Kommunens ledelse bør legge til rette for et systematisk tverrsektorielt samarbeid som gir barn og unge med psykiske helseplager og begynnende rusmiddelproblemer samordnet hjelp
Kommunen bør legge til rette for systematisk tverrsektorielt samarbeid for å sikre samordnet innsats for barn og unge med psykiske helseplager og begynnende rusmiddelproblemer. Det innebærer:
- rutiner for systematisk tverrsektorielt samarbeid mellom de enkelte virksomheter for å sikre at det finnes oversikt over de ulike sektorenes oppgaver, ansvar og tjenestetilbud
- etablering av samarbeidsavtaler
For mer informasjon om tverrsektorielt samarbeid se kap. 2.4 i Veileder til samarbeid om tjenester til barn og unge og familier
For medvirkning i utforming av tjenestetilbudet, se egen anbefaling.
Kommunene velger ulike måter å samarbeide på ut fra sine behov og de erfaringene som de har fra systematiske samarbeid.
Utgangspunktet er at kommunene har rutiner og avtaler om samarbeid mellom de ulike virksomhetene for å sikre ansvar og oppgavefordeling om barn og unge med psykiske helseplager og begynnende rusmiddelproblemer.
Eksempler på samarbeidsstrukturer:
- Bedre Tverrfaglig Innsats (BTI/BTS) forebygging.no
- Et lag rundt eleven - bruk av flerfaglig kompetanse i skolen (udir.no) (udir.no)
Eksempler på læringsressurser:
- Verktøy for å styrke kvaliteten i samhandling (ks.no)
- Suksessfaktorer for godt boligsosialt arbeid (veiviseren.no)
Eksempler på nasjonale veiledere og rundskriv for systematisk arbeid med samordning i kommunen:
Kommunens ledelse bør legge til rette for systematisk tverrsektorielt samarbeid hos virksomhetsledere, for å gi barn, unge og deres familier samordnet hjelp jf. Samarbeidsbestemmelsene (lovdata.no).
Veileder for samarbeid om tjenester til barn og unge og deres familier utdyper og gir veiledning til samarbeidsbestemmelsene.
Innsiktsrapport psykisk helsearbeid barn og unge viser at faste møteplasser og arenaer på virksomhetsleder- og tjenestenivå med kompetanseutvikling på tvers av tjenestene bidrar til en helhetlig og felles forståelse for barn og unges psykiske helse.
Trøbbel i grenseflatene (fafo.no) er en rapport som beskriver hvordan tverrsektorielt samarbeid kan bidra til en mer helhetlig, tidlig innsats overfor utsatte barn og unge. Et av hovedfunnene er at utvikling av tverrsektorielt samarbeid er en prosess som krever innsats på flere områder.
Sist faglig oppdatert: 16. mars 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommunens ledelse bør legge til rette for et systematisk tverrsektorielt samarbeid som gir barn og unge med psykiske helseplager og begynnende rusmiddelproblemer samordnet hjelp [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 09. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/tidlig-oppdagelse-og-samarbeid-i-kommunen/kommunens-ledelse-bor-legge-til-rette-for-et-systematisk-tverrsektorielt-samarbeid-som-gir-barn-og-unge-med-psykiske-helseplager-og-begynnende-rusmiddelproblemer-samordnet-hjelp