Kommuner og psykisk helsevern (PHBU) bør ha lokale samarbeidsavtaler om tjenester til barn og unge med psykiske lidelser, rusmiddelproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser
Kommuner og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør ha et samarbeid på systemnivå, inkludert samarbeidsavtaler, som beskriver ansvar, roller og samarbeid mellom kommune og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU). Samarbeidsavtalene bør beskriver hvordan PHBU samarbeider med de ulike kommunale helse- og omsorgstjenestene, inkludert fastlegetjenesten, i tillegg til de kommunale og fylkeskommunale støttetjenestene som pedagogisk psykologisk tjeneste og de kommunale barnevernstjenestene.
Samarbeidsavtalene bør tydeliggjøre samarbeid på tvers av tjenestenivåene for å bidra til å gi barn og unge rett hjelp på rett nivå og til rett tid, gjennom å:
- bidra til et sammenhengende og koordinert forløp
- dokumentere felles ansvar og forpliktelser
- beskrive formell forankring av samarbeidet og nødvendig tjenesteutvikling
- spesifisere partenes forpliktelser og ytelser i samarbeidet
Eksempel på innhold i samarbeidsavtalene kan være:
- Samarbeid på systemnivå; hvilke samarbeidsfora man har på overordnet nivå, eksempelvis lokale/faglige samarbeidsutvalg og lokale ledermøter mellom tjenestelederne.
- Samarbeid på tjenestenivå; herunder samarbeidsavtaler mellom PHBU og kommunale tjenester, avtaler om veiledning og samarbeid om kompetansehevingstiltak.
- Lokale samarbeidsmodeller for henvisning og avklaring av hjelpebehov (se egen anbefaling).
- Særskilte samarbeidsrutiner for enkelttjenester eller særskilte grupper, eksempelvis samarbeid om tilbud til barn og unge med sammensatte vansker og lidelser, og som mottar tjenester fra begge forvaltningsnivåene.
Eksempel på systematisk samarbeid:
Samarbeidsavtale mellom psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) i Vestre Viken og Barne- og familietjenesten og pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) i Asker kommune spesifiserer samarbeid på ulike nivå og uttrykker et felles ansvar for å sikre helhetlige tjenester.
I Barn og unges helsetjeneste (helsefonna.no) samarbeider brukerne av tjenestene, fastleger, ansatte i kommunale tjenester og i spesialisthelsetjenesten om å skape mer helhetlige og sammenhengende hjelpetjenester for barn og unge.
Kommuner og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør ha lokale samarbeidsavtaler som beskriver ansvar, roller og samarbeid mellom kommune og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) omhandles i:
Innsiktsrapport psykisk helsearbeid barn og unge som beskriver variasjoner i det systematiske samarbeidet mellom kommuner og PHBU, og fremhever behov for å spesifisere samarbeidet i form av samarbeidsavtaler for å sikre et felles ansvar for helhetlige tjenester.
Rundskrivet Samarbeid mellom barneverntjenester og psykiske helsetjenester til barnets beste (pdf) som beskriver samarbeidsavtaler som et viktig verktøy for samarbeid mellom tjenester på systemnivå. I dette rundskrivet gjelder det samarbeidsavtaler på alle nivåer mellom relevante aktører i barneverntjenesten og helsetjenesten.
Samarbeidsavtaler og også beskrevet i Veileder for samarbeid om tjenester til barn og unge og deres familier
Barn og unge skal prioriteres inn i helsefelleskapene (Nasjonal helse og sykehusplan (regjeringen.no)). De lovpålagte samarbeidsavtalene for helse- og omsorgstjenesten etter kapittel 6 i helse- og omsorgstjenesteloven er forankret i helsefellesskapene. De lokale samarbeidsavtalene mellom kommuner og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør også ses inn i arbeidet i helsefellesskapene.
Sist faglig oppdatert: 23. november 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommuner og psykisk helsevern (PHBU) bør ha lokale samarbeidsavtaler om tjenester til barn og unge med psykiske lidelser, rusmiddelproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 09. februar 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/koordinering-mellom-kommune-og-psykisk-helsevern-for-barn-og-unge-phbu/kommuner-og-psykisk-helsevern-phbu-bor-ha-lokale-samarbeidsavtaler-om-tjenester-til-barn-og-unge-med-psykiske-lidelser-rusmiddelproblemer-og-reaksjoner-pa-belastende-livshendelser