Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør etablere lokale samarbeidsmodeller for henvisning av barn og unge med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer
Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør samarbeide om å etablere en forpliktende samarbeidsmodell for avklaring av hjelpebehov på rett omsorgsnivå for barn og unge med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer. Modellen bør beskrive hvordan den enkelte kommune kartlegger barn og unge i forkant av henvisning til PHBU, og hvordan kommunen og PHBU samarbeider for å avklare hjelpetilbud for det enkelt barn og ungdom, enten i psykisk helsevern eller i kommunen.
De lokale samhandlingsmodellene bør ivareta følgende grunnleggende prinsipper:
- Barn, unge med hjelpebehov og deres foreldre bør sikres god og lett tilgjengelig informasjon og mulighet for deltakelse i møter med tjenesten. Deres mening bør høres, tillegges vekt og dokumenteres i prosessen, i tråd med gjeldende regelverk (se egenanbefaling).
- Ved deling av taushetsbelagt informasjon mellom ulike tjenester, må det sikre gode rutiner for å innhente informert samtykke fra barn, unge og foreldre, samt rutiner for at det ikke deles mer informasjon enn nødvendig og at det ikke deles informasjon med flere aktører enn nødvendig.
Samarbeidsmodellen tilpasses lokale forhold og forutsetninger som demografi og geografiske forhold og organisering av det psykiske helsetilbudet i den enkelte kommune.
Hvordan gjøre koordinert kartlegging i kommunen i forkant av henvisning til psykisk helsevern for barn og unge:
De kommunale helse- og omsorgstjenestene har ansvar for å identifisere psykiske helseplager og gir tidlig hjelp. Ved mistanke om moderat til alvorlig psykisk lidelse, gjennomfører de kommunale tjenestene og fastlegen en koordinert kartlegging av barnets/ungdommens utfordringer og sikrer nødvendig koordinering og samarbeid om henvisning til spesialisthelsetjenesten (BUP). Fastlegen, psykolog i kommunen og barneverntjenesten har henvisningsrett til BUP. Henvisning utformes i tråd med Nasjonalt pasientforløp psykiske lidelser barn og unge – Henvisning og start
Eksempler på samarbeidsformer er drøftingsmøter i forkant av henvisning, felles drøftingsforum eller inntaksmøter mellom kommunale tjenester og psykisk helsevern, avklaringsteam eller vurderingssamtaler i BUP etter henvisning.
For mer utfyllende beskrivelser av faglige vurderinger vises det til Helsedirektoratets rapport Samarbeidsformer mellom kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten om barn og unge med psykiske vansker
Eksempel på ulike samarbeidsmodeller mellom kommunen og psykisk helsevern for barn og unge for avklaring av hjelpebehov:
«Samhandlingsforløpene» fra Helse Fonna er en overordnet modell for barn og unge med psykiske vansker. Samhandlingsforløpene er en beskrivelse av ansvar-, rolle- og oppgavefordeling mellom ulike kommunale tjenester og spesialisthelsetjenesten ved de vanligste psykiske helseplagene hos barn og unge. Målet med samhandlingsforløpene er at barn og unge med psykiske helseplager skal få rett hjelp fra rett tjeneste og at tiltakene fra de ulike tjenestene henger sammen og oppleves som et helhetlig tilbud for barn, unge og foreldre. Forløpene gir en oversikt over hvilke tjenester som kan og bør bidra når barn og unge viser tegn eller symptomer på ulike psykiske helseplager Barn og unges helsetjeneste.
Dialogbasert felles inntak med kommunene. Lokalpoliklinikkene i barne og ungdomspsykiatrisk avdeling (BUPA), Vestre Viken HF har utarbeidet en modell etter inspirasjon fra Nic Waals Institutt. Hensikten er å sikre barn og unge med psykiske vansker får riktig helsehjelp på riktig nivå, og at avslag i BUP reduseres betydelig. Henvisninger drøftes og behandles anonymt, og det skal være konsensus rundt beslutningen. Når henvisningen er drøftet, tas det kontakt med familiene som tilbys helsehjelp enten i kommunen eller BUPA.
Inntak ute (Nic Waal-modellen). Nic Waals Institutt, en barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, har siden 2018 foretatt inntaket til klinikken ute sammen med bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka, St. Hanshaugen og Vestre Aker. Målet er å sikre at alle barn og unge får hjelp på rett nivå, og at henvisningene er så riktige at barn og unge som har behov for hjelp i BUP ikke får avslag på henvisninger t. Deltakere varierer noe fra bydel til bydel, men barnevernstjenesten, helsestasjon- og skolehelsetjenesten, Ung Arena og psykolog i kommunen, er vanligvis representert, i tillegg til representant fra Nic Waal institutt. Drøftinger skjer etter at henvisning er mottatt i BUP og etter samtykke fra ungdom eller foreldre, og det gis tilbakemelding til ungdom eller foreldre etter at drøfting er gjennomført.
CAPA modellen (Mestringssamtalen " Dine muligheter"). Ved Universitetssykehuset i Nord Norge (UNN) inviteres barn og unge som henvises til BUP og deres foreldre til en samtale som kalles «Dine muligheter». Målet er at behandler sammen med barnet, ungdommen og foreldre finner rett tilbud for familien i eller utenfor BUP. Modellen gjør at det unngås unødvendige ledd i henvisningsprosessen. Det registreres formelt en henvisning og rett til helsehjelp, men det baseres på vurdering som er gjort av Lavterskelteamet i kommunen.
"All in – Forbedring av inntaksmodell" er gjennomført innen psykisk helsevern barn og unge (PHBU), ved BUP Øvre Romerike, Akershus universitetssykehus (Ahus). Poliklinikken tar alle som henvises inn til en vurdering. Slik sikres at riktig pasient får riktig behandling i spesialisthelsetjenesten, og like viktig at andre hjelpes videre til andre tilbud i kommunene.
Kommunen og PHBU har et felles ansvar for å avklare hjelpebehov slik at barn og unge med tegn på psykiske lidelser eller rusmiddelproblemer sikres rask helsehjelp på rett omsorgsnivå.
Opprettelse og etterlevelse av lokale samarbeidsmodeller for avklaring av hjelpebehov har som mål å bidra til å sikre at barn og unge med psykiske lidelser eller rusmiddelproblemer får rett tilbud på rett omsorgsnivå.
Anbefalingen omhandles i følgende lovverk:
Helse og omsorgstjenesteloven § 6-1 og § 6-2 (lovdata.no) og
Lov om spesialisthelsetjenesten § 2-1 e (lovdata.no) og § 6-3 Veiledningsplikt overfor den kommunale helse- og omsorgstjenesten (lovdata.no)
Prioriteringsveileder psykisk helsevern for barn og unge er en beslutningsstøtte for dem som vurderer henvisninger til spesialisthelsetjenesten.
Sist faglig oppdatert: 23. november 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør etablere lokale samarbeidsmodeller for henvisning av barn og unge med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 09. februar 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/koordinering-mellom-kommune-og-psykisk-helsevern-for-barn-og-unge-phbu/kommunen-og-psykisk-helsevern-for-barn-og-unge-phbu-bor-etablere-lokale-samarbeidsmodeller-for-henvisning-av-barn-og-unge-med-psykiske-lidelser-og-eller-rusmiddelproblemer