Kommunens ledelse bør sørge for at plansystemet inneholder mål og strategier for det helsefremmende og forbyggende arbeidet for barn og unges psykiske helse
Kommunens strategiske og helhetlige arbeid med barn og unges psykiske helse bør forankres i det kommunale plansystemet.
Gjennom planprosessen får psykisk helse en tydelig forankring og langsiktighet både politisk og i hele kommuneadministrasjonen. Arbeidet med psykisk helse er tverrfaglig, og innebærer aktiv deltakelse fra alle sektorer, inkludert frivillig sektor, i planprosessen. Dette innebærer også at kunnskapsgrunnlaget for de ulike sektorene ses i sammenheng.
Kommunens plansystem bør bygge på:
- Kunnskap om oppvekstsvilkår som påvirker barn og unges psykiske helse og som forebygger vold, overgrep og omsorgssvikt (se egen anbefaling).
- Mål og strategier for å opprettholde og/eller forbedre helsefremmende arbeid for barn og unge inkludert beskrivelse av hvordan sektorer og tjenester i kommunen samarbeider og samordner sine tiltak (se egen anbefaling)
- Innsatser for å nå målene og systemer for å følge med og evaluere om, og hvordan, målene nås
Kommunen skal ta hensyn til barn og unges rett til medvirkning både på system- og tjenestenivå, involvere og lytte til dem i prosessen med planarbeidet (se egen anbefaling).
Basert på oversikt over oppvekstsvilkår som påvirker den psykiske helsetilstanden til barn og unge i kommunen, lages nødvendige mål og strategier for å nå målene. Mål og strategier forankres på hvert ledelsesnivå i tjenestene og er grunnlag for samarbeid, samordning og tjenesteutøvelse. Mål, strategier og tiltak omfatter universelle arenaer og tjenester som barnehager, skoler, forebyggende helsetjenester og fritidssektor. Kommunens sentralforbund (KS) har utviklet en verktøykasse for strategisk folkehelsearbeid: verktøykasse for strategisk folkehelsearbeid (ks.no).
Mål og strategier som er helsefremmende og forebygger psykiske vansker hos barn og unge kan beskrives i:
- kommuneplanens samfunnsdel
- plan for folkehelsearbeid
- plan for å forebygge at barn og unge utsettes for omsorgssvikt eller utvikler atferdsvansker (lov om barnevernstjeneste § 3-1)
- oppvekstplan
- kommunal handlingsplan mot vold i nære relasjoner eller andre relevante temaplaner.
Temaplaner og strategier som omhandler helsefremmende og forebyggende innsatser er samordnet på tvers av sektorer og forankres i kommuneplan og politisk og administrativ ledelse.
Veiledende materiell i kommunens arbeid med planprosesser:
- Veileder om systematisk folkehelsearbeid (hdir.no)
- Veileder for tverrsektorielt arbeid for barn som lever i fattigdom (Bufdir.no)
- Regjeringen.no – informasjon og veiledning om de kommunale planprosessene
- Bolig – lokalt folkehelsearbeid (hdir.no)
- Veileder for utvikling av kommunale handlingsplaner mot vold i nære relasjoner (NKVTS.no)
- Selvskading og selvmord – veiledende materiell for kommunene om forebygging - Helsedirektoratet (hdir.no)
- Psykososialberedskap.no -til hjelp i kommunens forebyggende arbeid ved mottak av flyktninger.
Kommunens innsatser for å nå målene inkluderer helsefremmende og forebyggende innsatser rettet mot barn, unge og familier og samarbeid mellom dem. I arbeidet med kommunens forebyggende tiltak legges det til rette for samarbeid med frivillig sektor. Relevante tiltak er tilrettelegging for møteplasser og fritidsaktiviteter, foreldrestøtte og forebyggende og helsefremmende helsetjenester.
For mer veiledning i utvikling av tiltak:
- "Tiltak som-virker" (ks.no)
- Tidsskrift for virksomme tiltak for barn og unge (ungsinn.no)
- Fremtidsverktøyet 2040 (ks.no)
For å sikre at tiltak fungerer etter hensikten er det systemer for å følge med og evaluere. Evaluering av tiltak kan gjennomføres av eksterne forsknings- og kompetansemiljøer eller gjennom egenevaluering. Se veileder til egenevaluering utviklet av KS (ks.no).
Det finnes en rekke kompetanseutviklingsressurser som barnehagene og skolene kan bruke som støtte i arbeidet med et trygt, godt og inkluderende barnehage- og skolemiljø, og til arbeid med det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring, for eksempel:
- Kompetansepakke om trygt og god miljø i SFO
- Skolemiljø -forebygge og fremme barn og unges psykiske helse (udir.no)
- Kompetansepakke om inkluderende praksis
- Overordnet del. Folkehelse og livsmestring. Støtte til læreplanverket
Det er utviklet ressurser som kan brukes i barnehager og skoler til å tematisere ulike områder, for eksempel:
- Jeg vet (jegvet.no) er en læringsressurs for barnehager og skoler om vold, overgrep, mobbing og barns rettigheter
- Balanse i livet (læringsmiljøsenteret.no) en læringsressurs i arbeidet med livsmestring i skolen
Eksempler på kunnskapsbaserte forebyggende tiltak:
- De Utrolige Årene (DUÅ) (dua.uit.no)
- International Child Development Programme (ICDP)(icdp.no)
- Tidlig innsats til barn i risiko (nubu.no)
- Sammen på vei (rbup.no) er et oppfølgingsprogram for kvinner med sammensatte utfordringer som skal bli mor for første gang.
Eksempler på støtteressurser som kan brukes til kompetanseheving av ansatte i ulke sektorer:
- Snakke med barn (snakkemedbarn.no)
- Opplæringsprogrammet Tidlig Inn (forebygging.no)
Et eksempel på helsefremmende og forebyggende tiltak for barn og unge som går på tvers av sektorer "Om inn på tunet ".
Anbefalingen om at kommunens strategiske og helhetlige arbeid med barn og unges psykiske helse bør forankres i det kommunale plansystemet omhandles i følgende lover:
Etter folkehelseloven § 6 om mål og planlegging. "Oversikten etter § 5 annet ledd skal inngå som grunnlag for arbeidet med kommunens planstrategi". En drøfting av kommunens folkehelseutfordringer bør inngå i strategien, jf. plan- og bygningsloven § 10-1 (lovdata.no).
Lov om barneverntjenester §3-1 tydeliggjør kommunens ansvar for å fremme gode oppvekstsvilkår gjennom tiltak for å forebygge at barn og unge utsettes for omsorgssvikt eller utvikler atferdsvansker. Kommunen skal sørge for å samordne sitt tjenestetilbud til barn og familier. Kommunestyret skal også selv vedta en plan for det forebyggende arbeidet (lovdata.no).
Sist faglig oppdatert: 15. mars 2023 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommunens ledelse bør sørge for at plansystemet inneholder mål og strategier for det helsefremmende og forbyggende arbeidet for barn og unges psykiske helse [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/kommunens-helsefremmende-og-forebyggende-arbeid/kommunens-ledelse-bor-sorge-for-at-plansystemet-inneholder-mal-og-strategier-for-det-helsefremmende-og-forbyggende-arbeidet-for-barn-og-unges-psykiske-helse