Kommunens psykisk helsetjeneste bør tilby behandling og oppfølging til barn og unge med psykiske helseplager, begynnende rusmiddelproblemer eller reaksjoner på belastende livshendelser
Kommunens psykisk helsetjeneste bør tilby behandling og oppfølging til barn og unge med milde til moderate psykiske helseplager, begynnende rusmiddelproblemer og belastningsreaksjoner og deres foreldre. Tjenesten bør også ha et oppfølgingstilbud til barn og unge med moderate til alvorlige psykiske lidelser og rusmiddelproblemer som trenger hjelp både fra kommunen og fra psykisk helsevern for barn og unge (PHBU).
Kommunen bør ha ulike oppfølgings- og behandlingstilbud til barn og unge og deres foreldre. Tilbudet bør ha et familieperspektiv og tilby foreldrestøtte og veiledning til foreldre. Tilbudet til barn, unge og foreldre bør omfatte råd og veiledning, kortvarige intervensjoner, langvarig oppfølging og tverrfaglige sammensatte intervensjoner ved kompleks og langvarig problematikk.
Behandling og oppfølgingstilbudet bør:
- være basert på barn og unges beste og deres rett til medvirkning, inkludert å bli hørt, se egen anbefaling.
- se helheten i barn og unges liv og ta hensyn til barn og unges livssituasjon, sosiale nettverk, barnehage, skole og fritidstilbud
- utføres i samarbeid med de arenaene hvor barn og unge befinner seg, spesielt barnehage og skole
- ha fokus på rask og tilgjengelig hjelp og å øke livskvaliteten og -mestring
Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) bør koordinere tilbudet til barn og unge med moderate til alvorlige psykiske lidelser og rusmiddelproblemer som mottar tjenester fra begge nivåer, se egen anbefaling.
Under er eksempler på oppfølgings og behandlingstilbud som kan være nyttige å se til i utviklingen av egne tjenester. Tilbudet tilpasses lokale forutsetninger og kommunestørrelse:
- Utviklingsstøtte (råd) og veiledningstilbud. Målet er å gi rask og lett tilgjengelig hjelp på et tidlig tidspunkt for å forebygge utvikling av mer alvorlige vansker. Samtalene gis i helsefremmende og forebyggende hensikt. Råd og veiledning gis for å sortere sammen med barnet, ungdommen eller foreldre hva som er normale reaksjoner og utviklingsfaser, og hva som kan være tegn på at man trenger oppfølging og hjelp. Barn og unge med milde kortvarige vansker og deres foreldre får tilstrekkelig hjelp gjennom et kortvarig veiledningstilbud. Veiledning kan også avklare behov for videre oppfølging og behandling i psykisk helsetjeneste. Ved mer alvorlige eller sammensatt problematikk har tjenesten ansvar for å veilede barnet, ungdommen eller foreldre til rett hjelpetilbud i kommunen eller PHBU. Veiledning kan også gis til instanser rundt barnet eller ungdommen, som fastlege, skole eller helsestasjon- og skolehelsetjeneste for veiledning i vurdering av hvilken hjelp barnet/ungdommen trenger.
- Korttidstilbud ved milde til moderate psykiske helseplager. Målet er å gi psykisk helsehjelp til barn, unge og foreldre som kan nyttiggjøre seg hjelpen innenfor en tidsavgrenset ramme. Tilbudet inkluderer kortvarig samtaletilbud til barn/ungdom, veiledning til foreldre og samarbeid/møter med barnehage, skole eller andre instanser for å bidra til tilrettelegging og systemarbeid rundt barnet eller ungdommen. Tilbudet kan også gis som gruppetilbud til barn/ungdom eller foreldre.
- Langtidstilbud til barn, ungdom og familier som er i behov av psykisk helsetjeneste over tid. Målet er å tilby langvarig oppfølging til barn, unge og familier som trenger behandlingstilbud over tid og som ikke klarer å nyttiggjøre seg en tidsavgrenset ramme. Noen barn, unge og foreldre kan trenge langvarige relasjoner for å klare å nyttiggjøre seg helsehjelpen. Andre har utfordringer som vedvarer og vil trenge oppfølging over tid. Det legges til rette for at det ikke er tidsbegrensning på hjelpen, men at den gis så lenge barnet/ungdommen eller foreldrene profitterer på denne. Flere kommuner har eksempelvis utviklet skolefrafallsteam eller nærværsteam som kan bistå elever, foreldre og skole ved langvarig skolefravær.
- Sammensatte tjenester til barn og unge med komplekse og langvarige vansker. Målet er å gi psykisk helsehjelp til barn og unge som ikke klarer å nyttiggjøre seg det ordinære hjelpetilbudet og trenger tilpassede og tilrettelagt oppfølging og behandling. Eksempler på tilbud er ambulante team, ungdomsteam, oppsøkende tjenester, ungdomsloser og arenafleksible tilbud. Mange kommuner har i samarbeid med spesialisthelsetjenesten utviklet FACT ungt team, som er tverrfaglig sammensatt team som gir integrert og langvarig behandling FACTung(napha.no).Tilbudet til barn og unge kan utvikles internt i kommunen, i samarbeid med andre kommuner eller i samarbeid med spesialisthelsetjenesten. Tilbudet kan også utvikles i samarbeid med andre sektorer, som barnevern.
Kommunens psykisk helsetjeneste bør tilby behandling og oppfølging til barn og unge med milde til moderate psykiske helseplager, begynnende rusmiddelproblemer og belastningsreaksjoner hjemlet i
Kommunens ansvar for utredning, diagnostisering og behandling er tydeliggjort i helse og omsorgstjenesteloven § 3-2.
Kartleggingen av psykisk helse og rusarbeid (Sintef.no) viser at en av ti kommuner har ikke et behandlingstilbud utover fastlege til barn og unge med psykiske plager og lidelser.
Riksrevisjonens gjennomgang av psykiske helsetjenester (riksrevisjonen.no) viste at det i liten grad tas i bruk evidensbaserte behandlingsformer for psykiske plager i kommunehelsetjenesten. Disse utfordringene peker på et behov for kunnskapsbasert behandling for barn og unge kommunen slik at de får tilgang på den hjelpen de trenger og når de trenger den.
Sist faglig oppdatert: 23. november 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). Kommunens psykisk helsetjeneste bør tilby behandling og oppfølging til barn og unge med psykiske helseplager, begynnende rusmiddelproblemer eller reaksjoner på belastende livshendelser [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 30. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/sammen-om-barn-og-unges-psykiske-helse-horingsutkast/helhetlig-behandling-og-oppfolging-i-kommunen/kommunens-psykisk-helsetjeneste-bor-tilby-behandling-og-oppfolging-til-barn-og-unge-med-psykiske-helseplager-begynnende-rusmiddelproblemer-eller-reaksjoner-pa-belastende-livshendelser