Kapittel 4Helhetlig behandling og oppfølging i kommunen
Kommunen skal sørge for tilgjengelig og tverrfaglig psykisk helsetjeneste som gir tidlig hjelp og behandling til barn og unge med psykiske plager, begynnende rusmiddelproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser. Tjenesten bør ha et familieperspektiv og tilby foreldrestøtte.
Tjenestetilbudet skal være kommunens psykiske helsetjeneste til barn og unge og komme i tillegg til andre helse- og omsorgstjenester som helsestasjon- og skolehelsetjenesten og fastlegeordningen.
Tjenesten bør baseres på barn og unges behov og på følgende prinsipper:
- barn, unge og deres familier medvirker i utforming og gjennomføring av tjenestetilbudet
- tjenesten er et lavterskel psykisk helsetilbud og er åpent for alle barn og unge i kommunen og deres familier. Tjenesten er uten henvisning og tilbys digitalt ved behov
- kontaktinformasjon skal være lett tilgjengelig
- tjenesten er tverrfaglig sammensatt og har nødvendig faglig kompetanse for kartlegging, vurdering, behandling og oppfølging av psykiske plager, rusmiddelproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser, eksempelvis vold og overgrep
- tjenesten knytter til seg kompetanse med henvisningsrett til psykisk helsevern for barn og unge dersom tjenesten selv ikke har denne. Fastleger, psykologer og barnevernsledere har henvisningsrett
- tjenesten samarbeider på individnivå med barnehage og skole, helsestasjon- og skolehelsetjeneste, fastlege, pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT), barnevernstjenesten, familievernkontoret, NAV- kontoret, psykisk helsevern for barn og unge, andre offentlige tjenester og frivillig sektor når det er nødvendig.
Kommunen har ansvar for at ansatte i psykisk helsetjeneste har riktig kompetanse til å utføre de oppgavene som ligger til tjenesten.
Kommunens psykiske helsetjeneste for barn, unge og familier organiseres ut fra lokale forutsetninger og behov, for eksempel som egen enhet, som et team eller på annen måte, og tar høyde for kommunens størrelse, befolkningstetthet og geografi.
Begrepet "lavterskel" psykisk helsetilbud betegner en måte å innrette tjenester på og er et uttrykk for egenskaper ved tjenestens tilgjengelighet. Lavterskeltilbudet kan organiseres som en egen tjeneste for barn og unge, eller som en del av kommunens psykiske helsetjeneste for hele befolkningen, som for eksempel Stangehjelpa (stange.kommune.no).
I kommuner som allerede har etablert psykisk helsetjeneste, kan det være en fordel å gjøre en gjennomgang av om tilbudet dekker behovet i hele aldersgruppen 0-25 år, inkludert foreldreveiledning. Eksempelvis har noen kommuner et tilbud til ungdom basert på Ung arena, som Oslo (ungarenaoslo.no) (fra 12 år til 25 år) og/eller Rask psykisk helsehjelp (napha.no) (fra 16 år og oppover), men mangler psykisk helsetjeneste til yngre barn og deres foreldre.
Utvikling av psykisk helsetjeneste i små kommuner kan gjøres i samarbeid med nærliggende kommuner. Interkommunale løsninger kan bidra til et større fagmiljø og til å utvikle nødvendig faglig kompetanse i tjenesten. Det kan blant annet være samarbeid om psykologtjenester da tilgangen på psykologkompetanse varierer mellom kommuner.
Eksempler fra kommuner som har utviklet psykisk helsetilbud:
- Kompetansesenter rus og psykisk helse i Sarpsborg kommune (sarpsborg.com) har et psykisk helsetilbud for barn, unge (0-16) og deres familie. Senteret har bemannet telefon alle hverdager, hvor ansatte med nødvendig fagkompetanse gjennomfører en kartleggingssamtale. Sammen med den som tar kontakt vurderes behov for videre oppfølging av lette til moderate psykiske plager eller lidelser og begynnende rusmiddelproblemer. Senteret tilbyr også ulike kurs/ gruppetilbud, og samarbeider på individnivå med relevante samarbeidspartnere etter samtykke.
- Psykisk helse og familiestøtte i Lillestrøm kommune (lillestrom.kommune.no) er en gratis lavterskeltjeneste for gravide, barn og unge i alderen 0 - 18 år og deres familier. Dette er en tverrfaglig sammensatt avdeling med psykologer, familieterapeuter, psykiatrisk sykepleiere, vernepleiere, sosionomer og barnevernspedagoger med ulike videreutdanning innen arbeid med barn, unge og familier. Avdelingen tilbyr råd, veiledning og videreformidling til andre aktuelle tjenester. Videre tilbyr de kortvarig helsehjelp inkludert familiestøtte inntil ti timer, og lengre varig behandling og familiestøtte til barn, unge og familier med sammensatte utfordringer. I begge tilfellene er målsetningen å skape gode rammer for barnas oppvekst og utvikling.
- Lavterskelteamet i Tromsø kommune (tromso.kommune.no) er et tilbud hvor barn, ungdom og foreldre kan henvende seg på telefon eller epost, uten henvisning, for rask konsultasjon, hjelp og samtaler. Også fagpersoner eller andre som er bekymret for barn eller ungdoms psykiske helse, kan henvende seg for konsultasjon. Teamet tilbyr kartlegging av barnets psykiske helsetilstand og livssituasjon, avklaring av videre behandlingsbehov, samt kortvarig samtaletilbud der dette antas å være tilstrekkelig. Lavterskelteamet er et samarbeid mellom kommunen og BUP som er sammensatt av terapeuter fra begge steder.
- Lavterskeltilbud psykisk helse Lørenskog kommune (lorenskog.kommune.no) er et tilbud til barn, unge og deres familier uten henvisning og med rådgivning over telefon, internettbasert veiledning og individuelle samtaler. De tilbyr både kurs og samtaler knyttet til relasjoner og samspill innad i familien, samt bekymring omkring psykiske plager hos barn og ungdom eller voksne.
- Psykisk helseteam for barn, unge og familier (giske.kommune.no) er et tilbud uten henvisning for barn og unge 0-18 år og deres familier. Foreldre og ungdommer kan selv ta kontakt via telefon, eller fylle ut et kontaktskjema. Andre instanser kan på grunnlag av samtykke melde behov på vegne av barn og unge, enten via telefon eller kontaktskjema. Teamet tilbyr individuelle samtaler med barn, unge og familier med bl.a. foreldreveiledning og hjemmebesøk samt veiledning til barnehage og skole. Teamet tilbyr også barne- og foreldregrupper for barn med autisme.
- Interkommunalt samarbeid mellom fire kommuner i Indre Namdal (napha.no): Indre Namdal har en avtale om kjøp av tjenester i enkeltsaker når det er behov på grunn av små forhold og det ikke lar seg gjøre å motta tjenesten i hjemkommunen. Grong er den største kommunen som samarbeider med kommunene Lierne, Røyrvik og Namsskogan om psykisk helsetjenester for innbyggerne i Indre Namdal. Røyrvik, Lierne og Namsskogan kjøper tjenesten kommunepsykolog av Grong.
Det er ikke lovfestet en særskilt plikt for kommunen til å sørge for psykisk helsetjeneste eller behandling av rusmiddelavhengige, men plikten er en integrert del av kommunens sørge-for-ansvar for personer med psykisk sykdom, skade eller lidelse, rusmiddelproblem, sosiale problemer eller nedsatt funksjonsevne, se helse- og omsorgstjenesteloven (lovdata.no) §§ 3-1 og 3-2 første ledd nr. 1 til nr. 6. For å oppfylle ansvaret etter § 3-1 skal kommunen blant annet ha knyttet til seg psykolog, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 andre ledd. Tilstrekkelig fagkompetanse skal sikres i tjenestene, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 første ledd bokstav d. Kommunen står fritt til selv å velge hvordan den vil organisere seg for å oppfylle ansvaret for å sørge for psykisk helsetjeneste.
Kommunen skal ved ytelse av helse- og omsorgstjenester fremme helse og søke å forebygge sykdom, skade og sosiale problemer. Dette skal blant annet skje ved opplysning, råd og veiledning, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-3 første ledd.
Helse- og omsorgstjenestene skal bidra i kommunens folkehelsearbeid, herunder til oversikten over helsetilstand og påvirkningsfaktorer etter folkehelseloven § 5 (lovdata.no).
Kommunen skal tilrettelegge tjenestene slik at den enkelte pasient eller bruker gis et helhetlig og koordinert helse- og omsorgstjenestetilbud, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 første ledd bokstav a.
Psykisk helsetjeneste skal samarbeide med andre tjenesteytere dersom samarbeid er nødvendig for å gi pasienten eller brukeren et helhetlig og samordnet tjenestetilbud, jf. helse- og omsorgstjenesteloven § 3-4 første ledd.
Innsiktsrapport psykisk helsearbeid barn og unge gir en faglig begrunnelse for anbefalingen om kommunal psykisk helsetjeneste for barn og unge. Rapporten konkluderer med at det er behov for en egen tjeneste til barn og unge som har ansvar for oppfølging og behandling av psykiske plager, som er tverrfaglig sammensatt og kan kartlegge og vurdere psykiske plager. Innsikten viser stor uønsket variasjon i hvordan kommunene har definert ansvaret for oppfølging av barn og unge med psykiske plager. Det fremkommer også variasjon i hvordan tilbudet er organisert og hvilke tjenester som tilbyr oppfølging og behandling. Et sentralt funn er at både brukere, kommuner og psykisk helsevern for barn og unge etterspør en tydeliggjøring av hva som er kommunens ansvar for oppfølging og behandling av barn og unge med psykiske plager.
Sverige har utført tilsvarende innsiktsarbeid som beskriver behovet for å tydeliggjøre kommunale ansvarsforhold på psykisk helse området:
- Första linje för barn og ungas psykiska hälsa (uppdragpsykiskhalsa.se) beskriver hvordan Sverige gjennom et utviklingsarbeid over tid har jobbet med å tydeliggjøre førstelinjetjenestens ansvar for barn og unges psykiske helse.
- Sosialstyrelsen i Sverige har foretatt en Kartläggning av första linjens verksamhet för barn och unga med psykisk ohälsa (socialstyrelsen.se) som viser at det verken finnes tydelig regulering av hvordan førstelinjen organiseres eller hvilke virksomheter som gir støtte og hjelp til barn og unge med psykiske helseutfordringer. Ulike regioner og kommuner har sine egne løsninger og førstelinjens virksomhet er fortsatt i en utviklingsfase.
Kommunens psykiske helsetjeneste skal på bakgrunn av det barn, unge og familier ønsker hjelp til, kartlegge utfordringsbildet og vurdere behov for videre behandling og oppfølging.
Kartleggingen bør
- ta utgangspunkt i det barnet, ungdommen og familien ønsker hjelp til, og være basert på samtykke
- ikke være for omfattende og standardisert
- ha et helhetlig perspektiv og si noe om barnets og ungdommens plager i lys av familiens livssituasjon, oppvekstforhold, personlige egenskaper og ressurser hos den enkelte og i nettverket
- være tilpasset barnets og familiens individuelle forutsetninger, som alder, modenhet, erfaring og kultur- og språkbakgrunn
- sikre nødvendig og tilstrekkelig informasjon for å iverksette rask og målrettet hjelp på rett nivå
- ikke hindre iverksetting av nyttige og nødvendige tiltak.
Sammen med den som søker hjelp og basert på kartleggingen, vurderes om det er behov for tiltak i kommunens psykiske helsetjeneste og/eller i andre kommunale tjenester inkludert fastlegen. Tjenesten bør også vurdere om foreldrene har behov for foreldrestøtte, veiledning eller egen helsehjelp.
Ved behov for henvisning til psykisk helsevern for barn og unge har fastleger, psykologer og barnevernsledere henvisningsrett.
I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig med en enkel kartleggingssamtale for å avklare utfordringer og hjelpebehov. Ved mer sammensatt eller langvarig problematikk kan det være behov for en bredere tverrfaglig kartlegging, eventuelt i samarbeid med andre instanser. En kombinasjon av åpne kartleggingssamtaler og standardiserte kartleggingsverktøy er et godt utgangpunkt. Det finnes i dag flere kartleggingsverktøy som kan benyttes, avhengig av hva man ønsker å undersøke, se oversikt på PsykTestBarn - RBUP (psyktestbarn.r-bup.no).
Under følger noen råd for å skape trygghet og god kontakt med barnet/ungdommen/foreldre under kartleggingen:
- Klargjør hensikt med, og forventninger til, samtalen.
- Informer om tjenesten, oppgaver og roller.
- Ha fokus på struktur og tid, oppsummer og be om tilbakemelding ved samtalens slutt.
- Skap trygghet gjennom kroppsspråk, aktiv lytting, dialog og interesse.
- Formidle håp og tro på at bedring er mulig.
Under følger eksempler på tema for en kartlegging (listen er ikke uttømmende, og tema varierer avhengig av den enkeltes situasjon):
- Aktuelt: bakgrunn for at familien tar kontakt, hvilke tjenester de har kontakt med og hvilke tiltak som er prøvd ut før.
- Familien og barnets/ungdommens behov og forventninger til behandling og oppfølging.
- Barnets/ungdommens plager; alvorlighet, varighet, omfang og intensitet.
- Barnets/ungdommens trivsel og fungering på ulike arenaer som barnehage, skole, venner, fritidsaktiviteter og bruk av sosiale medier.
- Familieforhold, nettverk, ressurser og sosiale forhold, samt psykiske og fysiske utfordringer eller rusproblemer hos foreldre eller søsken.
- Somatisk helse, søvn, kosthold og eventuell medisinering.
- Psykologiske faktorer: selvbilde, mestringsstrategier, reaksjonsmåter og beskyttelses- og sårbarhetsfaktorer.
- Psykologiske belastninger og eventuelle traumatiske hendelser, herunder mobbing, vold, overgrep og rusmiddelbruk i familien. Verktøyet KATES (nkvts.no) kan benyttes.
- For ungdom: selvmordstanker, selvskading og rusvaner.
Etter gjennomført kartlegging gjøres en vurdering av alvorlighet av plager og hjelpebehov, eventuelt behov for umiddelbare tiltak. I tillegg vurderes det sammen med de det gjelder, om hvem og hvilke tjenester det er naturlig å samarbeide med, eksempelvis helsestasjon, skolehelsetjenesten, svangerskapsomsorgen og fastlegen.
Støtte og veiledning til kartlegging i tjenesten
Kartlegging og vurdering kan ta utgangspunkt i barn og unges grunnleggende behov som kan beskrives i tre områder: 1) barn og unges utviklingsbehov, 2) foreldrenes kapasitet, og 3) familie og miljø. De tre områdene med tilhørende dimensjoner er illustrert i modellen Barns behov i sentrum. Kunnskapsmodellen (bufdir.no), som er basert på den engelske modellen Integrated Childrens System, ICS (bettercarenetwork.org, PDF), se figur under:

I Sverige har de utviklet Första linje-boken (uppdragpsykiskhalsa.se) som er et støtte og veiledningsmateriale for førstelinjens kartlegging av barn og unges psykiske helse. Håndboka gir anbefalinger om hvordan førstelinjen kan kartlegge barn og unges psykiske helse og hvordan førstelinjen kan vurdere om det er førstelinjen eller mer spesialiserte tjenester som gir hjelpen.
I Barn og unges helsetjeneste - Helse Fonna (helse-fonna.no) er det utviklet samhandlingsforløp som gir forslag til aktuell kartlegging i ulike kommunale tjenester, herunder kommunal psykisk helsetjeneste for barn og unge. I verktøyet beskrives forslag til kartlegging i psykisk helsetjeneste ved ulike psykiske plager som bekymring for barn 0-3 år, tristhet og depresjonsplager, bekymring og angstplager, vold/overgrep/traumer, spisevansker/spiseforstyrrelser, uro og oppmerksomhetsvansker og autismespektervansker. Verktøyet er under implementering i flere helseregioner, men er tilgjengelig og kan benyttes av alle. Barn og unges helsetjeneste i Møre og Romsdal (helse-mr.no) bygger på modellen fra Helse Fonna.
Kommunens ansvar for psykisk helsetjeneste og ytelse av psykiske helse- og rustjenester er hjemlet i helse og omsorgstjenesteloven (lovdata.no) §§ 3-1 og 3-2.
Innsiktsrapport psykisk helsearbeid barn og unge gir en faglig begrunnelse om at kommunens psykiske helsetjeneste skal kartlegge hjelpebehovet hos barn og unge med psykiske plager, begynnende rusmiddelproblemer eller reaksjoner på belastende livshendelser. Rapporten fremhever behovet for en tilgjengelig tjeneste i kommunen hvor barn og unge blir kartlagt for å sikre rett hjelp, på rett sted og til rett tid.
Nasjonalt pasientforløp Psykiske lidelser – barn og unge beskriver kartleggingen som skal gjøres i kommunen før henvisning til spesialisthelsetjenesten.
Nasjonalt forløp barnevern beskriver kartlegging og utredning av psykisk helse og rus hos barn og unge i barnevernet.
Kommunens psykiske helsetjeneste skal tilby behandling og oppfølging til barn og unge med milde til moderate psykiske plager, begynnende rusmiddelproblemer og reaksjoner på belastende livshendelser. Tilbudet bør ha et familieperspektiv og tilby foreldrestøtte og veiledning til foreldre og kommende foreldre.
Kommunen bør ha ulike behandlings- og oppfølgingstilbud til barn og unge og deres foreldre. Det finnes ulike måter å beskrive behandling på. Behandling er intervensjoner eller tiltak som er igangsatt med formål om å skape endring eller bedring. Aktuelle tiltak kan være:
- hjelp med å finne fram i hjelpeapparatet
- veiledning om ulike utfordringer
- foreldreveiledningsprogrammer
- familiesamtaler
- grupper for barn og ungdom med ulike utfordringer
- samarbeid med barnehage og skole eller andre arenaer
- individuelle samtaler over kortere eller lengre tid.
Behandlings- og oppfølgingstilbudet bør:
- være basert på barn og unges beste og deres rett til medvirkning, inkludert å bli hørt
- ha et helhetlig perspektiv på barn og unges liv og ta hensyn til barn og unges familie- og oppvekstsituasjon, sosiale nettverk, barnehage, skole og fritidstilbud
- utføres i samarbeid med de arenaene hvor barn og unge befinner seg, spesielt barnehage og skole
- gi rask og tilgjengelig hjelp
- fremme livskvalitet- og mestring
- være basert på kunnskapsbaserte tiltak.
Under er eksempler på behandlings- og oppfølgingsoppfølgingstilbud som kan være nyttige å se til i utviklingen av egne tjenester. Tilbudet tilpasses lokale forutsetninger og kommunestørrelse.
- Utviklingsstøtte (råd) og veiledningstilbud. Målet er å gi rask og lett tilgjengelig hjelp tidlig for å forebygge ulike livsmestringsutfordringer, kriser i familien, og at milde psykiske plager utvikler seg og blir mer alvorlige vansker. Råd og veiledning gis barnet, ungdommen eller foreldre for å sortere hva som er normale reaksjoner og utviklingsfaser, og hva som kan være tegn på at man trenger oppfølging og hjelp. Veiledning kan også gis til andre rundt barnet eller ungdommen, som fastlege, skole eller helsestasjon- og skolehelsetjeneste.
- Korttidstilbud ved milde til moderate psykiske plager. Målet er å gi lett tilgjengelig behandling og oppfølging til barn, unge og familier, hvor hjelp innenfor en tidsavgrenset ramme er tilstrekkelig. Tilbudet inkluderer samtaletilbud til barn og ungdom, veiledning til foreldre, samarbeid og veiledning til barnehage, skole eller andre instanser for å bidra til tilrettelegging og systemarbeid rundt barnet eller ungdommen. Tilbudet kan også gis som gruppetilbud til barn og ungdom eller foreldre.
- Langtidstilbud til barn, ungdom og foreldre som har behov for psykisk helsetjeneste over tid. Noen barn, ungdom og foreldre har behov for langvarig hjelp over tid. De kan ha langvarige utfordringer som vedvarer over tid, og hvor avgrenset hjelp er ikke tilstrekkelig. Hjelpen gis så lenge barnet, ungdommen eller foreldrene har behov for hjelp og støtte.
- Sammensatte tjenester til barn og unge med komplekse og langvarige vansker. Målet er å gi psykisk helsehjelp til barn og unge som trenger tilpasset og tilrettelagt oppfølging og behandling. Eksempler på tilbud er ambulante team, ungdomsteam, oppsøkende tjenester, ungdomsloser og arenafleksible tilbud. Tilbudet til barn og unge kan utvikles internt i kommunen, i samarbeid med andre sektorer som barnevern eller sammen med andre kommuner. Se Kommunen og psykisk helsevern for barn og unge (PHBU) skal sørge for et helhetlig og samordnet tjenestetilbud til barn og unge med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer som har behov for sammensatte tjenester for nærmere beskrivelse.
Anbefalingen om at kommunens psykiske helsetjeneste skal tilby behandling og oppfølging til barn og unge med psykiske plager, begynnende rusmiddelproblemer eller reaksjoner på belastende livshendelser er hjemlet i helse og omsorgstjenesteloven § 3-2 (lovdata.no).
Rapporten Kartleggingen av psykisk helse og rusarbeid, 2022, viser til at under halvparten av kommunene/bydelene som svarte, oppgir at de har tydeliggjort overfor innbyggerne hvem som har ansvar for oppfølging og behandling av barn og unge med psykiske plager og/eller lidelser.
Riksrevisjonens gjennomgang av psykiske helsetjenester i 2020-2021 (riksrevisjonen.no) viser at det i liten grad tas i bruk kunnskapsbaserte behandlingsformer for psykiske plager i kommunehelsetjenesten. Dette peker på et behov for kunnskapsbasert behandling for barn og unge kommunen slik at de får tilgang på den hjelpen de trenger og når de trenger den.
Samarbeid på individnivå er nødvendig for å gi barnet eller ungdommen et helhetlig og samordnet tjenestetilbud.
Veileder til samarbeid om tjenester til barn og unge og familier, kapittel 3.1, beskriver tjenestenes plikt til å samarbeide på individnivå:
- Plikten til å samarbeide inntrer når samarbeid er nødvendig for å gi barnet eller ungdommen et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. De tjenestene som skal vurdere om samarbeid er nødvendig, kan være helse- og omsorgstjenesten, barnevernstjenesten, oppveksttjenester som barnehage, skole og pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT) og NAV-kontoret.
- Barn og unge som får hjelp fra flere tjenester som samarbeider, kan ha rett på individuell plan, koordinator, eller eventuelt barnekoordinator.
Samarbeid på individnivå forutsetter at det er et godt samarbeid på systemnivå.
Veileder for samarbeid om tjenester til barn og unge, kapittel 4, og deres familier omtaler også kommunes samordningsplikt.
For veiledning, se Veileder til samarbeid om tjenester til barn og unge og familier.
Kommunens ansvar for et helhetlig og samordnet tjenestetilbud til barn og unge med psykiske plager, reaksjoner på belastende livshendelser og rusmiddelproblemer er omtalt i Veileder til samarbeid om tjenester til barn og unge og familier.
Anbefalingen om kommunens ansvar for samordnet tjenestetilbud fremgår også av andre veiledere og rapporter:




Veilederen er utarbeidet i samarbeid med Arbeids- og velferdsdirektoratet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Utdanningsdirektoratet, Husbanken og Helsedirektoratet
Sist faglig oppdatert: 24. oktober 2023