1. Testing, isolasjon, smittesporing og karantene (TISK)
Informasjon til befolkningen:
Rådet ved nyoppståtte luftveissymptomer er å holde seg hjemme når man føler seg syk, uavhengig av årsak.
- Lege rekvirerer covid-19-tester etter en medisinskfaglig vurdering, på lik linje med andre luftveisinfeksjoner.
- Personer med forhøyet risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved covid-19 bør teste seg selv hver dag i inntil fire dager hvis de får luftveissymptomer. Ved positivt resultat eller forverring av symptomer, bør de oppsøke lege raskt, blant annet for vurdering av behandling med legemidlet Paxlovid. Det anbefales at personer med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved covid-19 tilbys behandling med Paxlovid, og behandlingen bør starte så tidlig som mulig.
Folkehelseinstituttet har hovedansvaret for å gi smittevernråd (fhi.no).
Beredskap for testing
Kommunene er i regjeringens langsiktige koronastrategi for å normalisere hverdagen bedt om å ha beredskap til å kunne teste én prosent av befolkningen per uke med PCR. Dette betyr at kommunene må ha planer for at de i løpet av to–tre uker skal kunne teste én prosent av befolkningen per uke. Kommunene er også bedt om å lage planer for oppskalering av denne kapasiteten gjennom omdisponering av personell.
Kommunen bes om å levere ut tester til personer med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom. Det skal ikke kreves egenbetaling for testene.
Testing til koronasertifikat
Helse- og omsorgsdepartementet har vurdert at det ikke lenger er grunnlag for å be kommunene om å legge til rette for å tilby testing hvor formålet er å oppfylle dokumentasjonskrav på smittestatus for covid-19 i forbindelse med reiser.
I tråd med beslutningene om kompensasjon for beredskap til testing, og regjeringens strategi- og beredskapsplan, er det ikke lagt opp til at kommunene skal ha en stående aktiv testkapasitet, men at de skal ha planer for raskt å kunne reetablere testtilbud.
Kommunene har fremdeles ansvar for å bidra med utskrift av koronasertifikat basert på test for de som har testet seg i kommunens regi og som har behov for slik utskrift.
Helsedirektoratet fordeler antigen hurtigtester til landets kommuner og helseforetak i samarbeid med Nasjonalt felleslager (NFL).
Informasjon til kommuner
Tildeling og distribusjon av hurtigtester til landets kommuner
Gjeldende løsning for tildeling og distribusjon av tester til kommunene innebærer følgende:
- Kommunene er bedt om å ha en beholdning av hurtigtester tilsvarende 0,5 tester per innbygger. Disse testene forutsettes delt ut til befolkningen når det oppstår behov (se testing for covid-19 og beredskap for testing for covid-19)
- Helsedirektoratet vurderer og beslutter tildeling til fylkene ut fra befolkningstall, smittetrykk (MSIS/FHI), lagerstatus meldt fra kommunene og eventuelt andre faktorer etter dialog med statsforvalterne.
- Institusjoner og spesialister som yter spesialisthelsetjenester etter avtale med regionale helseforetak får sine tester gjennom de kommunene hvor de har sin virksomhet.
Utlevering av selvtester
Kommunene skal utlevere selvtester i originalforpakningen, slik de er levert fra produsenten. Originalforpakningene skal ikke deles opp eller ompakkes.
Oppbevaring av selvtester
Korrekt oppbevaring, samt bruk, i tråd med produsentens anvisninger er særs viktig for å unngå at selvtestene gir feil svar, og dermed falsk trygghet (med tilhørende økt smittespredning).
Selvtester tåler ikke kulde eller frost, og skal ikke oppbevares under 2 grader. Øvre temperaturgrense for oppbevaring er 30 grader og testene skal ikke utsettes for direkte sollys.
Selvtester skal være romtempererte før de brukes. Kommunen har et ansvar for å formidle dette til mottakerne av selvtestene.
Informasjon til helseforetakene
- RHF bestiller ved melding til hurtigtest@helsedir.no.
- Helsedirektoratet tildeler tester basert på rapportert estimert ukentlig forbruk.
- Distribusjon til private leverandører av spesialisthelsetjenester, se avsnittet om tester til kommuner.
- RHF skal forsyne HF med hurtigtester ved behov.
Informasjonsmateriell
- Bruksanvisninger og analyseprosedyrer (noklus.no)
- Brukerveiledning for innrapportering av covid-19 hurtigtester til MSIS (nhn.no)
- Informasjon om testing på fhi.no
- Plakat: Informasjon om hurtigtest, med QR-kode og lenke til helsenorge.no
Takstbruk ved koronatesting
Informasjon til fastlege og teststasjon: Riktig takstbruk ved koronatesting (helfo.no)
Kommunen har plikt til å utstede koronasertifikat, både om testen er positiv eller negativ. Det følger av covid-19-forskriften § 19a (lovdata.no).
Selv om plikten er begrenset til koronasertifikat basert på test, kan kommunen også utstede koronasertifikat basert på vaksinasjon og gjennomgått sykdom.
Helsedirektoratet understreker at det likevel er elektronisk koronasertifikat via helsenorge.no som er normalen, og at utskriftsretten primært er ment for brukere som ikke har mulighet til å bruke elektroniske løsninger.
Se også: Koronasertifikat (fhi.no).
Forutsetninger for utskrift
- Detaljert informasjon om utskrift av koronasertifikat (PDF)
- Mal for kommunenes kommunikasjon til innbyggerne om utskrift av koronasertifikat (DOCX)
- Utskrift basert på test forutsetter at testresultatet er sendt inn elektronisk til MSIS Labdatabase. Man kan både sende inn resultater av hurtigtester og PCR-tester utført av helsepersonell, men svartiden på PCR kan medføre at sertifikatet er utløpt før testresultatet foreligger.
- Utskrift basert på vaksine forutsetter at vaksinasjonen(e) er registrert i SYSVAK.
- Utskrift av koronasertifikat til personer uten fødselsnummer eller d-nummer forutsetter at testresultatet er registrert på et felles nasjonalt hjelpenummer knyttet til innehaveren.
Fremgangsmåte for tilgang til løsning for ikke-digitale brukere.
Innføring i løsningen og opplæringspakke for kommunene (PDF).
- Kommunen ber om tilgang til løsningen gjennom å sende epost til tilgang-koronasertifikat-ikkedigitaleinnbyggere@fhi.no. Denne epostadressen håndterer også brukerstøtte for løsningen.
- Kommunen må utnevne en koordinator for løsningen som har ansvar for å legge til brukere som har et tjenstlig behov for tilgang. Koordinator har også ansvar for å slette tilganger til brukere som ikke lenger har tjenstlig behov. Koordinators navn og kontaktinformasjon legges ved eposten.
- Koordinator vil få tilsendt informasjon om bruksvilkår på epost. Dette dokumentet skal signeres og returneres til tilgang-koronasertifikat-ikkedigitaleinnbyggere@fhi.no
Personer som ikke har tilgang til helsenorge.no, fordi de ikke har person- eller d-nummer, kan få tilsendt prøvesvar via hurtigtestløsningen og SMS.
For informasjon og bestilling av løsningen hos Norsk helsenett:
Sist faglig oppdatert: 27. februar 2023