Rådet ved nyoppståtte luftveissymptomer er å holde seg hjemme når man føler seg syk, uavhengig av årsak.
Lege rekvirerer covid-19-tester etter en medisinskfaglig vurdering, på lik linje med andre luftveisinfeksjoner.
Personer med forhøyet risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved covid-19 bør teste seg selv hver dag i inntil fire dager hvis de får luftveissymptomer. Ved positivt resultat eller forverring av symptomer, bør de oppsøke lege raskt, blant annet for vurdering av behandling med legemidlet Paxlovid. Det anbefales at personer med høy risiko for å utvikle alvorlig sykdom ved covid-19 tilbys behandling med Paxlovid, og behandlingen bør starte så tidlig som mulig.
Helsedirektoratet fordeler antigen hurtigtester til landets kommuner og helseforetak i samarbeid med Nasjonalt felleslager (NFL). Helsedirektoratet stenger ned muligheten til å bestille selvtester for påvisning av covid-19 den 31. desember 2023.
Informasjon til kommuner
Tildeling og distribusjon av hurtigtester til landets kommuner
Gjeldende løsning for tildeling og distribusjon av tester til kommunene innebærer følgende:
Kommuner som trenger nye hurtigtester, kan i første omgang kontakte nabokommuner som fremdeles kan ha et overskudd av tester. Om nødvendig kan kommunen etterbestille tester fra Helsedirektoratet ved å sende en e-post til hurtigtest@helsedir.no. Ved bestilling må kommunen sette inn ønsket antall tester, kontaktperson med telefonnummer og adresse for levering av testene. Testene leveres på ferdig pakkede paller. Minste antall tester som kan bestilles er 1000 tester.
Institusjoner og spesialister som yter spesialisthelsetjenester etter avtale med regionale helseforetak får sine tester gjennom de kommunene hvor de har sin virksomhet.
Utlevering av selvtester
Kommunene skal utlevere selvtester i originalforpakningen, slik de er levert fra produsenten. Originalforpakningene skal ikke deles opp eller ompakkes.
Oppbevaring av selvtester
Korrekt oppbevaring, samt bruk, i tråd med produsentens anvisninger er særs viktig for å unngå at selvtestene gir feil svar, og dermed falsk trygghet (med tilhørende økt smittespredning).
Selvtester tåler ikke kulde eller frost, og skal ikke oppbevares under 2 grader. Øvre temperaturgrense for oppbevaring er 30 grader og testene skal ikke utsettes for direkte sollys.
Selvtester skal være romtempererte før de brukes. Kommunen har et ansvar for å formidle dette til mottakerne av selvtestene.
Informasjon til helseforetakene
RHF skal følge samme rutine ved bestilling av hurtigtester som landets kommuner (som beskrevet ovenfor).