Gå til hovedinnhold
ForsidenKommuneoverlege – kommunens organisering av kommuneoverlegefunksjonen og samfunnsmedisinsk arbeidAnbefalinger til kommuneoverlegefunksjonen

Kommunen bør ha nødvendige rutiner for å involvere kommuneoverlegefunksjonen i kommunens folkehelsearbeid

Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.

Kommuneoverlegefunksjonen skal gi samfunnsmedisinske vurderinger i kommunens folkehelsearbeid der dette er nødvendig. Kommunen bør ha rutiner for hvordan kommuneoverlegefunksjonen skal involveres i folkehelsearbeidet.

Rutinene bør ivareta behovet for at kommuneoverlegefunksjonen i nødvendig utstrekning kan bidra med samfunnsmedisinsk kompetanse og medisinsk faglig rådgivning i arbeidet med:

  • oversikt over helsetilstanden i befolkningen og positive og negative faktorer som kan virke inn på denne, herunder epidemiologiske analyser
  • identifiseringen av kommunens utfordringer og styrker med folkehelsen, herunder sosiale ulikheter i helse 
  • fastsettelse av overordnede mål og strategier for folkehelsearbeidet som er egnet til å møte de utfordringer kommunen står overfor
  • vurderingen av behovet for tiltak, i kommunen, herunder eksempelvis vurdering av helsekonsekvenser ved etablering av nye veier, drikkevannskilder og skoler
  • informasjon til befolkningen, herunder med råd og veiledning om hva den enkelte selv og befolkningen kan gjøre for å fremme helse og forebygge sykdom
  • medvirkning til at helsemessige hensyn blir ivaretatt av andre myndigheter og virksomheter, jf. folkehelseloven § 4 tredje ledd (lovdata.no)
  • tilsyn og bruk av virkemidler overfor virksomhet og eiendom etter folkehelseloven kapittel 3, herunder tilsyn med skoler og barnehager

Kommunen bør sørge for en hensiktsmessig oppgavefordeling og samarbeid mellom ulike fagpersoner i kommunen for å løse oppgavene på en effektiv og hensiktsmessig/helhetlig måte. Kommunens arbeid etter folkehelseloven, herunder oppgavefordeling og samarbeid mellom fagpersoner i kommunen skal være en del av kommunens internkontroll, jf. folkehelseloven § 30 (lovdata.no).

Kommuneoverlegefunksjonen er pålagt ansvar etter smittevernloven, og oppgavene etter smittevernloven må ses i sammenheng med folkehelsearbeidet.

Kommuneoverlegen er en viktig premissleverandør for kommunal planlegging. Blant annet for utvikling av gode styringsdata om sykdomsforekomst og udekket helsebehov i befolkningen, for å bringe kunnskap om helseforhold inn i budsjettarbeid og plan- og beslutningsprosesser og for å gi råd om hvilke alternative tiltak som kan gi bedre tilbud til befolkningen.

Eksempler på rutiner som bør etableres for å sikre involvering av kommuneoverlegen i folkehelsearbeidet:

  • Rutiner for involvering i kommunens arbeid med oversikt over helsetilstanden i befolkningen, påvirkningsfaktorer, kommunens utfordringer, vurdering av mål og strategier og folkehelsetiltak.  
  • Rutiner for hvordan kommuneoverlegens medisinskfaglige råd skal ivaretas i saker innen miljørettet helsevern, herunder vurdering av meldinger, søknader om godkjenning eller gjennomføring, behandling av klager etter forskrift om miljørettet helsevern og oppfølging av tilsyn med virksomhet og eiendom. 
  • Rutiner som beskriver kommuneoverlegens rolle knyttet til arbeid med planer hvor det etter plan- og bygningsloven kreves at det utarbeides en konsekvensutredning.
  • Rutiner for samarbeid mellom kommuneoverlegefunksjonen og andre ressurser i kommunen, herunder folkehelserådgiver, folkehelsekoordinator, helsestasjon- og skolehelsetjeneste, planfaglig kompetanse mv. 
  • Rutiner for samarbeid mellom kommuneoverlegefunksjonen og eventuell annen tilsvarende kompetanse som benyttes.

Faglig samarbeid mellom kommuneoverlegen og andre ansatte i kommunen er en sentral del av det tverrsektorielle arbeidet. Dette samarbeidet kan omfatte:

  • Råd og veiledning til ulike sektorer og ansatte i kommunen basert på kommuneoverlegens samfunnsmedisinske kompetanse.
  • Samarbeid med helsepersonell, sosialfaglig personell, planleggere, teknisk personell, lærere, barnehagepersonell og andre faggrupper for å utvikle og implementere helhetlige forslag til tiltak for å bedre folkehelsen og møte lokale helseutfordringer.
  • Gi råd om helsetjenester og folkehelsetiltak i kommunen, slik at ressursene utnyttes best mulig.
  • Vurdere helsemessige risikoer og bidra i utarbeiding av beredskapsplaner i samarbeid med andre ansatte.
  • Bidra til kunnskap og kompetanse blant andre ansatte i kommunen gjennom opplæring, kurs og faglige nettverk.

Mer informasjon:

  • Veileder om kommunelovens internkontrollbestemmelser (regjeringen.no)
  • Veileder – Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten

Etter folkehelseloven § 27 første ledd (lovdata.no) skal kommunen ha nødvendig samfunnsmedisinsk kompetanse for å ivareta kravene i folkehelseloven. Etter andre ledd skal kommunen ansette en eller flere kommuneoverleger som medisinsk faglig rådgiver for å ivareta samfunnsmedisinsk kompetanse i kommunens folkehelsearbeid.

Folkehelseloven § 27 (lovdata.no) lister opp noen av oppgavene som kommuneoverlegen skal ivareta. Opplistingen er ikke uttømmende. Oppgavene som nevnes spesifikt er 

  • samfunnsmedisinsk rådgivning i kommunens folkehelsearbeid, jf. §§ 4 til 7, herunder epidemiologiske analyser
  • hastekompetanse på kommunens vegne i saker innen miljørettet helsevern, smittevern og helsemessig beredskap 
  • andre oppgaver delegert fra kommunestyret 

Kommuneoverlegen skal i henhold til smittevernloven § 7-2 (lovdata.no):

  • utarbeide forslag til plan for helse- og omsorgstjenestens arbeid med vern mot smittsomme sykdommer, herunder beredskapsplaner og -tiltak, og organisere og lede dette arbeidet
  • ha løpende oversikt over de infeksjonsepidemiologiske forholdene i kommunen
  • utarbeide forslag til forebyggende tiltak for kommunen
  • bistå kommunen, helsepersonell og andre i kommunen som har oppgaver i arbeidet med vern mot smittsomme sykdommer
  • gi informasjon, opplysninger og råd til befolkningen om vern mot smittsomme sykdommer
  • utføre alle andre oppgaver som følger av loven eller bestemmelser i medhold av loven, og medvirke til effektive tiltak for å forebygge smittsomme sykdommer og motvirke at de blir overført

Etter folkehelseloven § 30 (lovdata.no) skal kommunen ha internkontroll i medhold av reglene i kommuneloven § 25-1 (lovdata.no) med krav fastsatt i eller i medhold av denne loven. 


Siste faglige endring: 12. mai 2025 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2025). Kommunen bør ha nødvendige rutiner for å involvere kommuneoverlegefunksjonen i kommunens folkehelsearbeid [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 12. mai 2025, lest 24. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/kommuneoverlege/anbefalinger-til-kommuneoverlegefunksjonen/kommunen-bor-ha-nodvendige-rutiner-for-a-involvere-kommuneoverlegefunksjonen-i-kommunens-folkehelsearbeid

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: