Anatomisk lokalisasjon benyttes for å angi anatomisk lokalisasjon for prosedyren. I Norge angis ikke dette elementet rutinemessig i strukturert form, men beskrives i fritekst i operasjonsbeskrivelser og prosedyrenotat. Prosedyrekodeverket som brukes i Norge har for mange koder med informasjon om hvilken anatomisk lokalisasjon det gjelder (for eksempel "NFB40 Implantasjon av primær totalprotese i hofteledd med sement"). Det vil også forekomme registrering av strukturert anatomisk lokalisasjon i forbindelse med noen standardiserte prosedyre-skjemaer, og i rapportering til registre. Det finnes ikke et omforent verdisett som kan pekes til for dette elementet og det foreslås derfor å avvente internasjonal utvikling.
Om kodeverk
Det finnes et nasjonalt kodeverk for anatomisk lokalisasjon, 8352 Anatomisk lokalisasjon, men det er utviklet for laboratoriefeltet og ikke utredet for bruk innenfor medisinske, radiologiske og kirurgiske prosedyrer. Internasjonalt peker EU PS Guidelines på SNOMED CT, men det er ikke utviklet et felles verdisett til bruk for EU. Uten et felles verdisett som implementeres, vil forskjellige land og systemer implementere ulikt utvalg koder, som vanskeliggjør gjenbruk av data. Man vil kunne oversende og lese data, mens formål som gjenbruk, felles forståelse og statistikk, ikke vil kunne dekkes like godt. I ICD-11 finnes det en anatomi-klassifikasjon som er felles for WHO klassifikasjonene. Denne klassifikasjonen ville nok kunne oppfylle krav til et felles verdisett, men vi har enda ikke oppdatert fra ICD-10 til ICD-11 i Norge, eller i de fleste andre europeiske land, så dette alternativet er ikke utredet. I påvente av et felles verdisett som kan implementeres for primærbruk, helst internasjonalt og omforent i EU, settes derfor kodeverk for dette informasjonselementet som uavklart. Dersom det ikke kommer føringer for et felles verdisett fra EU, vil spørsmålet om felles norsk praksis melde seg.
Bakgrunn og mer informasjon
Nasjonale forhold
Kjernejournal har ikke element for anatomisk lokalisasjon. Nasjonalt har vi kodeverket 8352 Anatomisk lokalisasjon under Norsk laboratoriekodeverk. Dette er ikke utviklet for, eller i bruk for medisinske, radiologiske og kirurgiske prosedyrer.
Internasjonale føringer
ISO IPS har elementet "Body site" som frivillig element. I EU PS Guidelines heter elementet også "Body site", mens i MyHealth@EU heter tilsvarende element "targetSiteCode" og det må støttes, men data behøver ikke å sendes hver gang. Et relatert informasjonselement er "approachSiteCode" ("This element may be present to indicate the procedure approach"). I MyHealth@EU pekes det ikke på et verdisett for "targetSiteCode", men det vises til eksempler hvor SNOMED CT brukes. For "approachSiteCode" foreslås det et verdisett fra HL7: ActSite. I WHO Family of International Classifications Foundation finnes det en egen gren for Anatomi og Topografi. Disse kodene brukes i alle WHO sine oppdaterte klassifikasjoner: ICD-11, ICHI, ICF.