10. Søvnsykdommer (§§ 23–24)
Det generelle helsekravet (§ 23) gjelder ved alle former for søvnsykdom. I tillegg gjelder spesifikke helsekrav ved noen søvnsykdommer (§ 24).
Forskriftstekst
Ukontrollerbar søvnighet og søvn er en hyppig forekommende årsak til trafikkuhell og er uforenlig med føring av motorvogn.
Legens vurdering
Legens vurdering skal først og fremst avdekke om søvnighet eller ukontrollerbar søvn hos søker kan opptre under kjøring. Helsekravet er ikke oppfylt når bevisstheten kan svekkes av påtrengende søvnighet eller ukontrollerbar søvn. Pasienten må da informeres om at han eller hun ikke har førerett før tilstanden er utredet og det er oppnådd tilfredsstillende symptomkontroll.
Momenter til vurderingen:
- Kartlegging av søvnighet
- Apné/hypopné-indeks (AHI) ved obstruktiv søvnapné
- Kjøreuhell
Dersom en fører blir involvert i kjøreuhell der søvnighet er medvirkende årsak, bør føreren henvises til avdeling med kompetanse på behandling og oppfølging av slike tilstander.
Epworth søvnighetsskala er et subjektivt mål for screening på søvnighet. Skjemaet kan brukes ved henvisning til avdeling eller spesialist som vurderer søvnproblemer. Det besvares subjektivt og er ikke godt egnet til kartlegging av om helsekrav er oppfylt.
Forskriftstekst
Førerkortgruppe 1
Helsekrav oppfylt dersom relevant spesialist attesterer at tilfredsstillende symptomkontroll er oppnådd og føreren følger legens råd og anbefalinger.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil tre år av gangen.
Førerkortgruppe 2 og 3
Helsekrav oppfylt dersom relevant spesialist attesterer at tilfredsstillende symptomkontroll er oppnådd og føreren følger legens råd og anbefalinger.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen.
Førerkortforskriften Vedlegg 1 § 24 annet ledd nr. 1
Apné/hypopnéindeks (AHI) er antall pustestopp eller nesten pustestopp per time. I EUs førerkortdirektiv er dette den viktigste indikator ved moderat og alvorlig obstruktivt søvnapné (OSAS).
- AHI mellom 15 og 29 defineres som moderat OSAS
- AHI over 30 er i direktivet definert som alvorlig OSAS
AHI over 15 gir ikke alltid påtrengende søvnighet på dagtid. Det er viktig at fastlegen avklarer slik påtrengende søvnighet før tiltak eller henvisning gjøres.
Dersom pasienten har symptomer på moderat eller alvorlig obstruktivt søvnapné og opplever påtrengende søvnighet på dagtid, må dette utredes i spesialisthelsetjenesten for å fastslå om apné/hypopnéindeks er over 15. Spesialisthelsetjenesten må vurdere om det er behov for tekniske hjelpemidler eller operative inngrep.
- Er apné/hypopnéindeks (AHI) over 15, er helsekravene ikke oppfylt før relevant spesialist attesterer at det er oppnådd tilfredsstillende symptomkontroll og søker følger legens råd og anbefalinger.
- Dersom tilfredsstillende symptomkontroll oppnås uten operative inngrep, men ved bruk av CPAP eller andre tekniske hjelpemidler, kan slik attest gis av fastlege som er spesialist i allmennmedisin.
- Ved behov for operative inngrep må relevant spesialist i spesialisthelsetjenesten attestere på at helsekravene i vedlegg 1 § 24 er oppfylt.
Legemidler brukt i behandlingen må ikke gi økt trafikksikkerhetsrisiko.
Dersom en fører med obstruktivt søvnapnésyndrom har vært involvert i et trafikkuhell, bør tilstanden utredes før kjøringen gjenopptas.
Forskriftstekst
Førerkortgruppe 1
Helsekrav oppfylt etter at behandlende spesialist har bekreftet at søkeren har oppnådd stabil fase med god funksjon.
Helseattest kan deretter gis med anbefaling om førerett for inntil ett år av gangen.
Førerkortgruppe 2 og 3
Helsekrav ikke oppfylt.
Førerkortforskriften Vedlegg 1 § 24 annet ledd nr. 2
Førerkortgruppe 1
Helsekravet er oppfylt dersom behandlende spesialist vurderer at det er tilfredsstillende symptomkontroll, og at helsetilstanden ikke utgjør en trafikksikkerhetsrisiko.
Behandling av narkolepsi (med og uten katapleksi) skal startes opp hos relevant spesialist og følges opp inntil tilfredsstillende effekt er oppnådd.
Sist faglig oppdatert: 01. desember 2021