3. Helseundersøkelse, helseattest, søkers informasjonsplikt og dispensasjon (§§ 4–8)
Ved utstedelse av helseattest gir legen en medisinsk sakkyndig uttalelse til vegmyndighetene om helsekravene er oppfylt. Ved attestutstedelsen har legen en seleksjonsrolle og ikke en behandlerrolle. Det er viktig at legen er seg sitt ansvar som sakkyndig bevisst.
Når en lege eller optiker utsteder helseattest, er helseattesten en sakkyndig erklæring til den myndighet som skal fatte vedtak. Erklæringen må være utarbeidet på faglig forsvarlig måte, jf. helsepersonellovens § 4, og den skal utarbeides og avgis i samsvar med de særskilte krav som er stilt til utstedelse av attester og erklæringer, mv. i helsepersonelloven § 15 (lovdata.no).
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
Helseattest skal fremlegges
- a) når politi, helsemyndighet eller vegmyndighet krever det for å kunne vurdere om søker om førerett eller innehaver av førerkort har en sykdom, bruker midler som gir svekket kjøreevne eller har annen helsesvekkelse som medfører at helsekravene ikke er oppfylt
- b) ved første gangs søknad om eller fornyelse av førerkort gruppe 2 og gruppe 3
- c) ved utvidelse av førerkortet til tyngre førerkortgruppe
- d) ved fornyelse av førerkort med tidsbegrensning
- e) ved fornyelse av førerkort etter fylte 80 år.
Dersom helsekravene er oppfylt uten tidsbegrensning eller annen begrensning, eventuelt kun begrenset med krav til bruk av synskorreksjon kode 01, kan legen eller optikeren overføre konklusjonen fra helseattesten eller synsattesten elektronisk til førerkortregisteret. I andre tilfeller må søker om førerett selv levere konklusjonen fra helseattesten eller synsattesten til Statens vegvesen. Attesten må ikke være eldre enn tre måneder ved fremleggelse etter bestemmelsene i første ledd.
For person under 80 år som bruker synskorrigering under føring av motorvogn eller er pålagt i førerkortet å bruke synskorrigering, kan helseattest begrenses til attest for synsfunksjonen og egenerklæring om helse, dersom fullstendig helseattest ikke kreves av andre grunner. Det samme gjelder ved nedsatt sidesyn, dobbeltsyn, nedsatt kontrastfølsomhet, nedsatt mørkesyn eller økt blendingsfølsomhet.
Når helseattest skal fremlegges
Krav om helseattest kan stilles av vegmyndighetene, politiet eller helsemyndighetene når en av disse myndighetene finner grunn til å undersøke nærmere om søker har en helsesvekkelse som medfører en trafikksikkerhetsrisiko. Med begrepet «helsemyndighetene» menes fylkesmannen, med Helseklage som klageinstans på fylkesmannens vedtak i dispensasjonssaker. I tillegg kreves det helseattest i gitte situasjoner, se § 4 første ledd bokstavene b) til e).
Krav til helseattesten
Helseattesten skal ikke være eldre enn tre måneder når den legges ved søknad om førerett. Dette er for å sikre at man ved behandling av søknaden om førerett skal ha så oppdaterte opplysninger om søkers helse som mulig. Gyldigheten på føreretten vil beregnes fra helseattestens utstedelsesdato.
Ved å utstede helseattest gir legen en sakkyndig uttalelse om at helsekravene til førerkort er oppfylt, eventuelt med vilkår eller tidsbegrensning. Legens vurdering skal være i overensstemmelse med krav til forsvarlighet i helsepersonelloven § 4 og krav til attester, erklæringer o.l. i helsepersonelloven § 15. Vurderingene skal gjøres objektivt med grunnlag i førerkortforskriftens vedlegg 1 og tilhørende førerkortveileder. Ufullstendig attest vil kunne avvises og føre til forsinkelse i saksbehandling hos trafikkstasjon, fylkesmann og eventuelt politi.
Utfylling av helseattest (Helseattest førerett (PDF))
- Det skal settes kryss for om man er søkers fastlege eller annen lege, og om søkeren er kjent eller at akseptabel legitimasjon er forevist, ellers vil trafikkstasjonen kunne avvise attesten. Bekreftelse på at søkers egenerklæring er lest, og hvilke(n) førekortgruppe(r) attesten gjelder fylles ut. For at trafikkstasjonen skal kunne godta attesten, må legen skrive under nederst på hvert ark, slik at ark ikke kan byttes ut etter at attesten er signert.
- Vurdering av syn og synsfelt gjøres av fastlegen med mindre det er synssvekkelser som gjør vurdering hos optiker eller øyelege nødvendig. Der fører må bruke briller under kjøring, skal dette krysses av som et vilkår i attestens konklusjon.
- Der søker i sin egenerklæring har anført en helsesvekkelse eller sykdom, må attestutsteder svare "ja" på tilsvarende spørsmål. Det sentrale er at attestutsteder har gjort en vurdering av om helsekravet i vedlegg 1 er oppfylt (spørsmål 16), eventuelt med begrenset varighet og/eller vilkår, når søker har den aktuelle helsesvekkelse eller sykdom.
-
I helseattestens konklusjon (siste side) angis det om helsekravet er oppfylt eller ikke for hver aktuell førerkortgruppe:
-
Hvis helsekravet er oppfylt gis det anbefaling om førerett med vanlig varighet (sett kryss) eller begrenset varighet (oppi antall år).
-
Hvis helsekravet ikke er oppfylt krysses det for "Helsekrav ikke oppfylt" og da kan det ikke gis anbefaling om førerett, verken med vanlig varighet eller begrenset varighet. For å kunne gi anbefaling om førerett, må helsekravet være oppfylt.
Der legen er i tvil om helsekravet er oppfylt og ønsker å få gjennomført en kjørevurdering, må det sendes anmodning om kjørevurdering til fylkesmannen. Legen skal ikke konkludere på helseattesten før resultatet av kjørevurderingen er mottatt og vurdert.
Under "Helseattesten gis med følgende vilkår" angis:
-
om briller må brukes under kjøring for hhv. lette og/eller tunge kjøretøy
-
om det i tillegg til helseattest kreves synsattest (Helseattest førerett – syn)
-
om hørselshjelp må brukes under kjøring
-
om ortose/protese må brukes under kjøring (ved progressiv førlighetssvekkelse)
-
om det er en stabil førlighetssvekkelse der trafikkstasjonen vurderer førerett
-
-
- Andre forhold av betydning for om helsekravene er oppfylt, journalføres. For eksempel:
- resultat av kjørevurdering
- særlige råd til fører for sikker føring av motorvogn, f.eks. at det skal være midler i bilen som sikrer fører mot for lavt blodsukker.
- kontrollopplegg ved rus
- Noen kontrollspørsmål:
- Er aktuell(e) helsesvekkelse(r) vurdert (spørsmål 16), og eventuell anbefaling om begrenset varighet og/eller vilkår påført attestens konklusjon hvis helsekravet er oppfylt?
- Er det tatt hensyn til eventuell progresjon av tilstanden og krysset for dette på attestens konklusjon?
- Er meldeplikten vurdert?
- Ved nedsatt førlighet (spørsmål 14) gjelder spesielle regler:
- Ved stabil førlighetssvekkelse der helsekravet ikke oppfylt krysser legen av for "Helsekrav ikke oppfylt" i konklusjonen og for vilkåret om at trafikkstasjonen vurderer om førerett kan gis. Deretter vil trafikkstasjonen vurdere om det kan gis førerett ved bruk av protese e.l. og/eller kjøretøytilpasning og om det skal gjennomføres kjørevurdering.
- Ved progressiv førlighetssvekkelse vurderer legen om helsekravet er oppfylt, eventuelt med bruk av ortose/protese. Et slikt vilkår om bruk av ortose/protese krysses av i konklusjonen. Se mer i kapittel om svekket førlighet.
Utfylling av synsattest (Helseattest førerett – syn (PDF)
"Helseattest førerett – syn" fylles ut av optiker eller øyelege og skal brukes:
- når søker i førerkortgruppe 1 kun trenger vurdering av synsfunksjoner og søker selv henvender seg til optiker.
- av optiker eller øyelege når det foreligger svekkelser av synsfunksjoner som krever vurdering av optiker eller øyelege.
Ved behov for nærmere undersøkelse av synsfunksjon kan fastlege først utstede helseattest med forbehold om at det leveres godkjent "Helseattest førerett – syn". Da skal optiker/øyelege utstede "Helseattest førerett – syn", og det er ikke tilstrekkelig med et notat e.l.
- Det skal settes kryss for om søkeren er kjent eller at akseptabel legitimasjon er forevist, ellers vil trafikkstasjonen kunne avvise attesten. Bekreftelse på at søkers egenerklæring er lest, og hvilke(n) førekortgruppe(r) attesten gjelder fylles ut. For at trafikkstasjonen skal kunne godta attesten, må optiker/lege skrive under nederst på hvert ark, slik at ark ikke kan byttes ut etter at attesten er signert.
- Der søker kun trenger en enkel synstest, er det tilstrekkelig å fylle ut side 1 (punkt A og B) og attestens konklusjon. Der fører må bruke briller under kjøring, skal dette krysses av som et vilkår i attestens konklusjon.
- Ved behov for en utvidet undersøkelse av synet skal optiker eller øyelege fylle ut del C og de aktuelle spørsmålene i del D. Der det ikke er behov for videre vurdering av øyelege, er det tilstrekkelig å fylle ut til og med del D, og attestens konklusjon.
- Ved behov for videre vurdering av øyelege skal aktuelle spørsmål i del E-G fylles ut av øyelege. Der øyelege anser at vilkårene er oppfylt for å gi helseattest for førerkortgruppe 1 etter det begrensede unntaket i vedlegg 1 § 11, krysses det for dette i punkt G. Et av vilkårene i § 11 er at det er gjennomført kjørevurdering der førerett er anbefalt. Der dette ikke er gjort må legen anmode fylkesmannen om at det blir gjennomført kjørevurdering. Resultatet av kjørevurderingen sendes til øyelegen og inngår i øyelegens vurdering av om det kan gis helseattest.
-
I attestens konklusjon (siste side) angis det om helsekravet er oppfylt eller ikke for hver aktuell førerkortgruppe:
-
Hvis helsekravet er oppfylt gis det anbefaling om førerett med vanlig varighet (sett kryss) eller begrenset varighet (oppi antall år).
-
Hvis helsekravet ikke er oppfylt krysses det for "Helsekrav ikke oppfylt" og da kan det ikke gis anbefaling om førerett, verken med vanlig varighet eller begrenset varighet. For å kunne gi anbefaling om førerett, må helsekravet være oppfylt.
Under "Helseattesten gis med følgende vilkår" angis:
- om briller må brukes under kjøring for hhv. lette og/eller tunge kjøretøy
- om det skal gjennomføres kjørevurdering iht. førerkortforskriften vedlegg 1 § 9 nr. 3 til 5 (Førerkortgruppe 1: Ved dobbeltsyn eller tap av syn på ett øye. Førerkortgruppe 2/3: Ved nylig konstatert betydelig reduksjon av syn på ett øye). Kjørevurdering etter bestemmelsene i § 9 nr. 3 til 5 er obligatorisk første gang etter at tilstanden er oppstått, og søker kan henvende seg direkte til trafikkstasjonen med synsattesten. Ved senere fornyelse vurderer legen om det er behov for ny kjørevurdering. Det anføres under vilkårene i konklusjonen dersom det gjelder en gammel synssvekkelse.
-
Ved andre årsaker til å gjennomføre en kjørevurdering enn der det er obligatorisk iht. forskriften, må lege/optiker anmode fylkesmannen om en kjørevurdering. Legen/optikeren skal da ikke konkludere på helseattesten før resultatet av kjørevurderingen foreligger og er vurdert.
- Noen kontrollspørsmål:
- Er aktuell(e) synssvekkelse(r) vurdert etter førerkortforskriften vedlegg 1 og konklusjonen utfylt, eventuell med anbefaling om begrenset varighet og/eller vilkår?
- Er det tatt hensyn til eventuell progresjon av tilstanden og krysset for dette på attestens konklusjon?
- Er meldeplikten vurdert?
Om overgangsordning for dispensasjon i § 45 tredje ledd: Søkere som er aktuelle for denne bestemmelsen fyller ikke helsekravet, noe som må fremgå av "Helseattest førerett – syn". Vurderingen av en dispensasjonssøknad gjøres hos Fylkesmannen og synsattesten skal ikke brukes som søknad, men vedlegges søkers dispensasjonssøknad. Dersom helsepersonell har supplerende informasjon som vurderes som relevant for Fylkesmannen, bør dette vedlegges i eget skriv.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
Vurdering av om helsekrav er oppfylt for føring av motorvogn skal ut over en generell helseundersøkelse omfatte:
- a) undersøkelse av sensoriske funksjoner (syn, hørsel)
- b) vurdering av kognitiv funksjon, psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser
- c) undersøkelse av førlighet
- d) vurdering av legemiddelforbruk og bruk av rusmidler
- e) blod-, urin- eller andre relevante prøver og undersøkelser i den utstrekning det er nødvendig for å bedømme søkers helsemessige skikkethet.
Denne bestemmelsen angir hvilke undersøkelser og vurderinger som skal gjøres for å kunne gi uttalelse om helsekravene er oppfylt, og kommer i tillegg til en generell undersøkelse.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Søker om førerett skal ved legeundersøkelsen legge fram akseptabel legitimasjon med navn, fødselsnummer (11 siffer), eller D-nummer for de som ikke har norsk fødselsnummer, og bilde, med mindre legen fra tidligere er godt kjent med pasienten. Der attest for synsfunksjon utfylles av optiker, gjelder tilsvarende legitimasjonsplikt overfor optiker.
Søkeren er pliktig til å gi legen så fullstendige opplysninger som mulig om sin helsetilstand. Det skal gå fram av egenerklæringen at søkeren ved sin underskrift samtykker i at legen kan innhente nødvendige og relevante helseopplysninger fra spesialist og tidligere fastlege for å sikre en forsvarlig vurdering.
Søkers plikt til å gi informasjon
Søker har plikt til å gi attestutsteder så fullstendige opplysninger som mulig om sin helsetilstand. Søker må i egenerklæringen skrive under på at han/hun er kjent med at det er forbundet med straffansvar å gi uriktige opplysninger. Søker skal også gi attestutsteder samtykke til å innhente relevante og nødvendige opplysninger om søker fra eventuelle tidligere fastleger og fra spesialist.
Dersom søker ikke oppfyller sine plikter etter § 6, vil attestutsteder kunne avslå å utstede helseattest fordi vedkommende da vil mangle de opplysninger som kreves for at han/hun kan opptre faglig forsvarlig og oppfylle kravene i helsepersonellovens §§ 4 og 15.
Identitetskontroll og akseptabel legitimasjon
Identitetskontrollen bør dokumenteres i pasientjournalen. Attestutsteder kan unnlate å kreve fremlagt legitimasjon i de tilfellene der søker om førerkort er godt kjent fra tidligere.
Legitimasjon, som tilfredsstiller kravene til innhold og sikkerhet, må være ett av følgende dokumenter:
- Norsk pass (ikke nødpass)
- Norsk digitalt førerkort
- Utlendingspass (ikke når det er utstedt for enkeltreise)
- Reisebevis for flyktninger
- Norsk bankkort
- Forsvarets ID-kort
- Norsk sjøfartsbok
- Postens ID-kort (disse er ikke utstedt etter 31.mars 2010)
- Norsk førerkort utstedt fra 1.januar 1998
- Utenlandsk pass (ikke nødpass)
- ID-kort fra EU/EØS-land
Legitimasjonen skal ikke ha utløpt gyldighet og må være original utgave.
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Forskriftstekst
Dispensasjon fra bestemmelsene i kapittel 4 til 18 skal bare gis der det etter en samlet vurdering av helsetilstand og trafikksikkerhet vil være åpenbart urimelig å avslå en søknad om dispensasjon. Søkers behov for førerett skal ikke inngå i vurderingen. Søknad om dispensasjon avgjøres av Fylkesmannen på søkerens bosted. Klage på Fylkesmannens vedtak sendes Helseklage.
Bestemmelsen i § 7 om dispensasjon er utformet som en skjønnsmessig vurdering ved bruk av skjønnstemaet «åpenbart urimelig». Dette er et lovbundet skjønn, der domstolene kan overprøve skjønnsutøvelsen fullt ut. Dispensasjon skal bare gis helt unntaksvis. Dette ligger i det rettslige skjønnstemaet «åpenbart urimelig».
Denne dispensasjonsbestemmelsen skal ikke benyttes til å flytte grenser fastsatt i det nye regelverket. Mener man at praksis viser at grensen er satt feil, må det tas opp som en sak om endring av regelverket.
Når bestemmelsen skal anvendes, må de grunnene som taler for å dispensere finnes og vektes under skjønnsutøvelsen. Det rettslige skjønnstemaet er at det kan innvilges søknad om dispensasjon «når det etter en samlet vurdering av helsetilstand og trafikksikkerhet vil være åpenbart urimelig å avslå søknaden om dispensasjon». Det er ikke anledning til å legge vekt på søkers behov for førerett. Fylkesmannen må i denne forbindelse samle inn alle relevante faktaopplysninger om:
- søkes helsetilstand
- momenter relatert til søker når det gjelder å føre motorvogn på trafikksikker måte.
Deretter må disse relevante momentene vektes mot hverandre og avveies i en samlet vurdering. Dersom man etter denne vektingen og samlede vurderingen finner at det vil være urimelig å nekte førerett, må det foretas en vurdering av om urimeligheten har en slik styrke at den kan karakteriseres som åpenbart urimelig.
MAL: Dispensasjon fra helsekrav – til fylkesmannen (DOC)
Dispensasjon for førerett med geografisk begrensning
Etter førerkortforskriften § 4-3 er det en åpning for å søke om dispensasjon for et geografisk begrenset område, men det gis svært sjelden førerett med geografisk begrensning. For å kunne få førerett med en slik begrensning, må fylkesmannen først ha fattet vedtak om at det kan gis dispensasjon fra helsekravene for et omsøkt område. Vedtaket om å gi førerett for et avgrenset område fattes av Statens vegvesen.
Dispensasjonsadgangen etter vedlegg 1 § 7 er svært restriktiv. Førerett med geografisk begrensing bør bare vurderes der det aktuelle tilfellet ligger nær opp til at det kunne vært gitt dispensasjon etter § 7, uten en slik begrensning. Fylkesmannens dispensasjon må da kunne gis med et innskrenkende vilkår om at føreretten kun benyttes innenfor et definert område og eventuelt kun gjelder en bestemt klasse. Det kan f.eks. være for å kjøre traktoren et par hundre meter på en offentlig vei for å komme frem til et jorde. Ved vurderingen av om det kan gis førerett med vilkår om geografisk begrensning, må det legges vekt på at kjøringen innenfor det avgrensede området ikke vil utgjøre en trafikksikkerhetsrisiko.
Fremgangsmåte og saksgang
Lege utsteder helseattest der det fremgår at helsekravene ikke er oppfylt, og en eventuell vurdering om hvorfor det i det konkrete tilfellet kan vurderes dispensasjon for førerett med geografisk begrensning. Førerkortsøker søker fylkesmannen om dispensasjon (DOC) fra helsekravene for et bestemt geografisk område. Søknaden vedlegges dokumentasjon av helsetilstanden. Fylkesmannen vurderer om det er grunnlag for å anmode trafikkstasjonen om en kjørevurdering i søkers nærområde. Resultatet av kjørevurdering sendes fylkesmannen, før fylkesmannen tar stilling til dispensasjonssøknaden. Fylkesmannens vedtak om dispensasjon sendes til Statens vegvesen, som avgjør om det kan gis førerett med geografisk begrensning. Samferdselsdepartementet er klageorgan.
Utdrag fra Vegdirektoratets førerkorthåndbok:
"Ordningen er etablert for personer – uansett alder – som ikke tilfredsstiller de ordinære helsekravene, men hvor et forholdsvis enkelt trafikkbilde samt søkers lokalkunnskap, kompenserer for helsesvekkelsen slik at kjøringen kan foregå på en trygg måte. Den geografiske begrensningen kan ikke omfatte en kommune eller et større område, men skal normalt angis med bestemte veger med utgangspunkt i søkers bopel. Det er snakk om veger med forholdsvis lav ÅDT (årsdøgntrafikk). Dispensasjon gis ikke for kjøring i tettbygd nærområde. Ordningen gjelder ikke for helsesvekkelse som skyldes vanlig aldring, visussvekkelse, anfallslidelser og medikamentmisbruk."
Veileder til lov og forskrift inneholder fortolkning og veiledning til lov- og forskriftsbestemmelser
Helsedirektoratet kan gi retningslinjer til utfylling og gjennomføring av vedlegg 1 til førerkortforskriften og for fylkesmennenes behandling av saker etter bestemmelsene i vedlegget.
Sist faglig oppdatert: 25. november 2020