Det gjøres en skjønnsmessig vurdering med utgangspunkt i forventet måloppnåelse.
Tilskudd innvilges de søknader tilskuddsforvalter har størst forventninger til innenfor de budsjettrammer Stortinget har vedtatt.
Det gis tilskudd til følgende tiltak:
- etablering av allerede utprøvde kunnskapsbaserte og kostnadseffektive modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet
- utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet.
Tjenestetilbudet skal utvikles og iverksettes sammen med brukere/pasienter.
Prioritering 1
Delfinansiering av etablering og drift av tverrfaglige aktivt oppsøkende behandlingsteam etter ACT-modellen (Assertive Community Treatment) og FACT-modellen (Flexible ACT).
Tilskuddet skal bidra til en omstilling og styrking av eksisterende tjenester, og partene må selv bli enige om hvordan midlene skal benyttes i teametableringen.
Tilskuddet kan benyttes til drift (inkl. lønnsutgifter), opplæring av teamansatte, evaluering og annen implementeringsstøtte herunder interne og eksterne kostnader knyttet til kvalitetsmålinger (fidelityvurderinger/intern audit).
Bruker-/erfaringskompetanse skal involveres i organisering, oppstart og drift av ACT/FACT.
Helsedirektoratet vil legge til rette for opplæring og annen implementeringsstøtte i samarbeid med Statsforvalteren og kompetansemiljøene.
Kostnader knyttet til deltakelse i opplæring/ implementeringsstøtte forutsettes dekket av teamene gjennom egne midler og maksimum 20 000 kr fra tilskuddsmidler per stilling som innvilges.
Søkere til ACT/FACT-team må sette seg grundig inn i ACT- og FACT-modellene. En fidelity-skala måler i hvilken grad en behandlingsmodell gjennomføres i samsvar med den forskningsbaserte modellen. Det kreves fidelitymåling hvert 1. og hvert 3. år og ev. justering til ACT/FACT- modellene.
Prioritering 2
Det gis tilskudd til etablering av andre allerede utprøvde kunnskapsbaserte modeller som f. eks. Housing First, og utprøving og evaluering av nye metoder/arbeidsformer og modeller på psykisk helse-, rus- og voldsfeltet. Dette omfatter tiltak som treffer ROP gruppen herunder utprøving av Integrated Dual Disorder Treatment (IDDT).
Samhandling og tilbud til pasienter med særlig krevende og samtidige hjelpebehov: Utvikling av tjenestetilbud som forebygger og reduserer risikoen for forverring av lidelser samt at uønsket hendelser oppstår, inngår i prioritering 2. Det er krav til dokumentasjon på at aktørene i helsefellesskapene er omforente om modellen man søker tilskudd til.
Tillegg og presiseringer
For alle prioriteringer anbefales det å gjennomføre et forprosjekt.
Tjenester og hjelpetiltak må innrettes slik at den enkelte møter et sammenhengende, helhetlig og
tilgjengelig hjelpetilbud.
I søknadsbehandlingen vil det bli lagt vekt på:
- Beskrivelse av tiltaket, herunder tiltakets mål og målgruppe(r) og i hvilken grad dette vil bidra til måloppnåelse for ordningen.
- Hvordan tiltaket skal implementeres i ordinær drift, herunder hvordan tiltaket er forankret i avtaler, planer og budsjetter.
- I hvilken grad ACT- eller FACT-teamet er etablert i henhold til modellene, jf. beskrivelse i ACT og FACT-håndbøker samt andre sentrale føringer.
- Tydelig ledelsesforankring i kommune(r) og helseforetak.
- Dokumentert samarbeid mellom kommunale helse- og omsorgstjenester, spesialisthelsetjenesten, NAV og/eller andre aktører.
- Involvering av bruker- / erfaringskompetanse. Bruker-/erfaringskompetanse skal være med i utførelsen av ACT/FACT.
- Om tiltaket/ modellen skal evalueres lokalt
- I hvilken grad mestringsorientert praksis legges til grunn for utvikling av tiltaket
- I hvilken grad tiltaket ivaretar brukers behov for helhetlige og samtidige tjenester på ulike områder.
- I hvilken grad brukermedvirkning og bruker- og pårørendeperspektivet er ivaretatt, samt hvordan dette vil bli målt/kartlagt i tiltaket, f. eks. ved bruk av verktøyet Feedbackorienterte tjenester (FIT)
Tilskuddsberegning
Med forbehold om årlige bevilgninger over statsbudsjettet gis det tilskudd i inntil fire år til nye tiltak/prosjekter, med gradvis skjønnsbasert nedtrapping og økt grad av egenfinansiering. Ut fra en skjønnsmessig vurdering kan det i tillegg innvilges tilskudd på inntil 600 000 kroner i et år til forprosjekt (år null). Total tilskuddsperiode vil da bli maksimalt fem år. I søknaden skal det beskrives hvordan omstilling og styrking av eksisterende tjenester planlegges gjennomført.
Som et ledd i tiltakets implementering i ordinær drift reduseres midlene etter følgende modell:
- År 1: 300 000 kr pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)
- År 2: 300 000 kr pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)
- År 3: 250 000 kr pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)
- År 4: 200 000 kr pr stilling (inkl. midler til opplæring/annen implementeringsstøtte)
Det gis tilskudd på inntil 300 000 kr per 100 % stillingsressurs de to første årene (år 1 og 2), deretter en gradvis nedtrapping som beskrevet over.
Det gis tilskudd til inntil 10 x 100 % stillinger per ACT-team eller FACT-team, maksimalt 3 mill. kroner i tilskudd per team.