MERK: Fylkeskommunen forvalter ordningen på vegne av Helsedirektoratet. Kommunen må kontakte aktuell fylkeskommune for informasjon om søknadsfrist samt sende søknad og rapportere til aktuell fylkeskommune.
MERK: I tillegg kan kommuner som oppfyller kravene i regelverket for tilskuddsordningen punkt 5 under "Tildelingskriterier og tilskuddsberegning til utviklingssentraler" (PDF) søke Helsedirektoratet om tilskudd til utviklingssentral. Benytt eget søknadsskjema Mal for søknad om tilskudd til utviklingssentraler 2023-2025 (DOCX), og legg dette ved søknadsskjemaet i Altinn. Søknadsfrist er 1. april 2023.
Regelverk
Mål for ordningen
Målet for ordningen er å stimulere til utvikling av kommunale helse- og omsorgstjenester som støtter opp under og realiserer målene i Samhandlingsreformen og NCD-strategien om å fremme fysisk og psykisk helse, forbygge sykdom, bidra til mestring av sykdom og til bedret ressursutnyttelse av samlet innsats i helse- og omsorgstjenesten.
Tilskuddsordningen skal stimulere kommunene til etablering og videre utvikling av kommunale frisklivs-, lærings- og mestringstilbud som bidrar til å fremme helse og livskvalitet, forebygge sykdom, tidlig intervensjon, og til at brukerne lærer å mestre livet med sykdom.
Målgruppe
Personer som har økt risiko for eller har utviklet sammensatte helseplager og kronisk sykdom, og som trenger hjelp til å endre levevaner og til å mestre livet med sykdom og plager.
Kommuner og fylkeskommuner.
Tillegg og presiseringer:
Helse Nord ved Universitetssykehuset i Nord-Norge kan søke om tilskudd til Svalbard over tilskuddsordningen.
Det gis tilskudd til:
- Tiltak som bidrar til måloppnåelse som beskrevet i regelverket for tilskuddsordningen punkt 1 og 2 (PDF).
- Inntil kr. 100 000.- av det totale beløp som fordeles den enkelte fylkeskommune pr år kan benyttes til kompetansebygging for ansatte i fylkets kommuner. Kompetanseoppbyggingen skal være viktig for arbeidet med å etablere og utvikle kommunale frisklivssentraler, lærings- og mestringstilbud i tråd med nasjonale anbefalinger og kvalitetskrav.
- Det kan også innvilges tilskudd direkte fra Helsedirektoratet til kommuner for å ha utviklingssentral. Utviklingssentralen skal bidra til å styrke kompetanse, kvalitets- og utviklingsarbeid i de kommunale helse- og omsorgstjenestene gjennom implementering av nasjonale anbefalinger for kommunale frisklivssentraler, lærings- og mestringstilbud. Forankring i kommunal ledelse, planer og budsjett og etablering av basistilbudet skal vektlegges. Utviklingssentralene bidrar til etablering og utvikling av kommunale frisklivs-, lærings- og mestringstilbud i egen region og deltar i nasjonalt utviklingsarbeid og på felles samlinger som Helsedirektoratet arrangerer.
Utviklingssentralens oppgaver er å:
- Delta i kommunalt planarbeid og i det systematiske folkehelsearbeidet.
- Være en samarbeidspartner for Statsforvalter og fylkeskommunene, herunder bidra til nettverksbygging og på regionale nettverkssamlinger.
- Ta imot henvendelser fra andre kommuner og frisklivssentraler og tilby hospitering.
- Bidra aktivt til at https://idebank.frisklivssentralen.no blir et nyttig verktøy for kommunene.
- Jobbe systematisk med kommunikasjonsarbeid og bidra til å spre informasjon fra Helsedirektoratet.
- Tilby veiledning og bidra til utvikling av spesifiserte oppgaver eller fagområder.
- Delta i forsknings-, utviklings- og innovasjonsarbeid.
- Samarbeide med de andre utviklingssentralene.
I kommunens søknad til Helsedirektoratet om utviklingssentral må det beskrives hvordan kommunen vil oppfylle kravene i regelverket for tilskuddsordningen punkt 5 under "Tildelingskriterier og tilskuddsberegning til utviklingssentraler" (PDF). Benytt eget søknadsskjema Mal for søknad om tilskudd til utviklingssentraler 2023-2025 (DOCX), og legg dette ved søknadsskjemaet i Altinn.
I kommunens søknad til fylkeskommunen må det beskrives tydelig hvordan tildelingskriteriene i regelverket skal oppfylles.
Tildelingskriterier for fylkeskommunenes saksbehandling
Se fylkeskommunens nettsider for fullstendig utlysning og tildelingskriterier. Se også regelverket for tilskuddsordningen (PDF).
Tilskudd kan gis til samme formål i inntil maks. 3 år med forbehold om Stortingets behandling av det årlige statsbudsjettet.
Tildelingskriterier for Helsedirektoratets saksbehandling
Etter søknad direkte til Helsedirektoratet kan det innvilges tilskudd til kommuner for å ha utviklingssentral dersom følgende kriterier er oppfylt:
- Kommunen må ha frisklivssentral som er organisert som en helse- og omsorgstjeneste og forankret i kommunale planer og budsjett.
- Kommunen bør ha en frisklivssentral som har vært i drift i minimum 3 år og har minst 300 prosent faste stillinger.
- Kommunens frisklivssentral må ha basistilbud og kompetanse i henhold til anbefalinger gitt i Veileder for kommunale frisklivssentraler.
- Kommunen må være eller ha vært involvert i forsknings- og utviklingsarbeid (FoU) som er relevant for friskliv, læring og mestring i løpet av de siste fire årene.
- Kommunen må ha ressurser til, og interesse for, å bidra aktivt til samhandling, kvalitets- og utviklingsarbeid for friskliv-, læring og mestring regionalt og nasjonalt.
- Kommunen må delta aktivt i arbeidet med viktige utfordringer og utviklingsområder for friskliv, læring og mestring i eget fylke.
- Helsedirektoratet gjør en helhetlig vurdering av mottatte søknader og innvilger tilskudd til aktuelle kommuner om å være utviklingssentral. Tilskudd til utviklingssentraler er kr. 60 000,- pr år og tildeles for 3 år av gangen - med forbehold om Stortingets behandling av det årlige statsbudsjettet.
Kommuner som har fått innvilget tilskudd direkte fra Helsedirektoratet til utviklingssentraler skal rapportere årlig på aktiviteter og resultater for punktene 1-8 i regelverkets punkt 5 (PDF) og eventuelle andre rapporteringskrav i vedtaksbrev og rapporteringsskjema. Rapportering skal gjøres direkte til Helsedirektoratet via et elektronisk skjema som Helsedirektoratet sender ut. I tillegg inngår en forenklet regnskapsoppstilling uten krav til revisorattestasjon.
Kommuner som har fått innvilget tilskudd fra fylkeskommunen rapporterer årlig til fylkeskommunen.
Rapporteringsfrist til både Helsedirektoratet og fylkeskommunen er 1. april året etter tilskuddsmidlene ble tildelt.