Selvstendig kunne utrede, diagnostisere og behandle pasienter med affektive symptomer og mistenkt bipolar lidelse, og i dette sikre pasientens samvalg.
Klinisk tjeneste med deltagelse i utredning og oppfølging av pasienter med affektive symptomer, herunder affektive psykoser. Kunne vurdere komorbiditet og differensialdiagnostikk. Læringsmålet kan delvis oppnåes i tjeneste i voksenpsykiatri, men kandidaten må ha erfaring fra BUP.
Ha god kunnskap om og beherske basale elementer i lege-pasient forholdets dynamikk, rasjonelle og irrasjonelle sider av forholdet og hvordan tidligere relasjonelle erfaringer og andre livserfaringer påvirker forholdet.
Selvstendig kunne bruke denne dynamikken diagnostisk og terapeutisk.
Oppnåelse av læringsmålet forutsetter psykoterapiveiledning i relasjonell forståelse.
Ha god kunnskap om medikamentell behandling av psykiske lidelser, herunder virkning, effekt, bivirkninger, interaksjoner, gjeldende retningslinjer og behandlingsmonitorering. Selvstendig kunne håndtere og utføre slik behandling, og i dette sikre pasientens samvalg.
Læringsmålet kan oppnås ved gjennomføring av emnekurs i psykofarmakologi og gjennom erfaring med psykofarmakologisk behandling under veiledning.
Ha god kunnskap om betydningen av utviklingsnivå, kognitiv funksjon og basale behov som trygg omsorgsbase, søvn og ernæring for utvikling av psykiske lidelser.
Læringsmålet kan oppnås gjennom klinisk tjeneste i barne- og ungdomspsykiatri og pediatri.
Selvstendig kunne anvende elementer og intervensjoner i en anerkjent spesifikk psykoterapimetode.
Psykoterapiutdanning oppnås gjennom utdanning i 2 år i valgt metode og systematisk psykoterapiveiledning. Eksempler på aktuelle metoder er psykodynamisk orientert psykoterapi, kognitiv metode, familieterapi og gruppepsykoterapi.
Beherske basale ferdigheter i systematisk psykoterapeutisk behandling og samtalebehandling av barn og ungdom med ulike problemstillinger over kortere og lengre tid og forstå den psykoterapeutiske prosessen og veiledningsprosessen.
Læringsmålet oppnås gjennom behandling av barn og ungdom med psykoterapeutisk metode under psykoterapiveiledning.
Ha god kunnskap om det teoretiske grunnlaget for de mest anvendte psykoterapeutiske metoder i individual-, gruppe- og familiebehandling, herunder psykodynamiske, kognitive og gruppeterapeutiske metoder.
Ha kunnskap om emosjonelle reaksjoner og adferd og sammenhengen mellom disse. Ha kunnskap om adferdsanalyse og tilgjengelige ikke-medikamentelle tiltak mot gjentatt og varig mønster av sosialt uakseptabel, aggressiv eller utfordrende oppførsel. Selvstendig kunne samarbeide med og gi råd til ansatte i barnevernsinstitusjoner.
Læringsmålet kan oppnås gjennom klinisk tjeneste i barne- og ungdomspsykiatri og gjennom samarbeid med barneverntjenesten
Ha kunnskap om ulike avførings- og vannlatningsproblemer. Ha kjennskap til prinsippene for diagnostisering, utredning og behandling. Selvstendig kunne vurdere behov for tverrfaglig behandling og oppfølging.
Beherske fullstendig barne- og ungdomspsykiatrisk undersøkelse. Selvstendig kunne vurdere behov for supplerende undersøkelser og vurdere somatiske differensialdiagnoser.
Innebærer anamnese og psykiatrisk, funksjonsnevrologisk og somatisk status og dokumentasjon i journal. Lege i spesialisering skal beherske gjennomføring og sammenfatning av objektiv psykiatrisk vurdering og kunne videreformidle konklusjon og behandlingsplan.
Selvstendig kunne møte alle pasienter og pårørende respektfullt og fordomsfritt, herunder tilpasse kommunikasjon til situasjon og pasientens forståelsesramme og forutsetninger, skape god relasjon og etablere terapeutisk allianse som grunnlag for videre behandling.
Dette innebærer å:
tilpasse kommunikasjon til situasjon og pasientens forståelsesramme og forutsetninger
håndtere relasjon til traumatiserte pasienter, pasienter med personlighetsforstyrrelser og pasienter med utfordrende adferd
etablere terapeutisk allianse som grunnlag for videre behandling.Dette læringsmålet må ses i sammenheng med FKM LM-19, FKM LM-23 og FKM LM-33.
normal utvikling fra spedbarnsalder til ung voksen, utviklingsmessige milepæler og ulike aldersperspektiver
barn og unges seksuelle utvikling og manifestasjoner, utviklingspsykopatologi og forhold av betydning for skjevutvikling
psykososiale og miljømessige faktorer; risikofaktorer og beskyttende faktorer Ha kunnskap om at belastende livshendelser påvirker psyken og at disse kan være årsaken til symptomer på psykiske lidelser.
Kunne gi kvalifisert kunnskapsbasert behandling, sikre pasientens samvalg og kunne arbeide selvstendig og systematisk med psykiske vansker hos barn og unge, og arbeide med deres familier.
Læringsmålet kan oppnås gjennom arbeid både i poliklinikk og i intensivbehandling/ miljøterapeutisk avdeling.
Ha kunnskap om utredning og behandling av barn med genetiske sykdommer og kromosomfeil.
Læringsmålet inkluderer: -Ha kunnskap om metabolske sykdommer. -Kjenne de vanligst forekommende metabolske sykdommer. -Kjenne til innledende diagnostiske undersøkelser.-Ha kunnskap om henvisningsrutiner for genetisk veiledning og genetisk utredning. -Kjenne til Bioteknologiloven.
Ha god kunnskap om utredning, diagnostisering og behandling av gjennomgripende utviklingsforstyrrelse hos barn og unge, og i dette sikre pasientens samvalg.
Læringsmålet inkluderer vurderinger mht komorbiditet og differensialdiagnostikk samt å kunne gi psykoedukasjon til pasient, pårørende og skole.
Ha kunnskap om og under supervisjon kunne ivareta omsorg for kronisk syke barn og deres familie. Ha god kunnskap om hvordan kronisk sykdom påvirker psykososial utvikling og sikre at pasienten har god forståelse for sykdommens behandling og prognose. Ha god kunnskap om risiko for psykiske og sosiale problemer. Selvstendig kunne vurdere behov og iverksette relevant behandling for psykiske vansker hos det kronisk og /eller alvorlig syke barnet.
Selvstendig kunne ta opp målrettet anamnese og gjennomføre klinisk undersøkelse. Kunne informere barnet og foreldrene om vurderingen av barnet og utrednings og behandlingsstrategier.
Læringsmålet oppnås gjennom tjeneste ved barneavdeling under veiledning.
Ha kunnskap om vurdering av og symptomatisk behandling ved akutte intoksikasjoner. Selvstendig kunne vurdere akutt intoksikasjon som differensialdiagnose ved ulike symptombilder hos barn og unge.
Ha god kunnskap om forebygging av psykisk lidelse hos barn og unge. Ha kunnskap om risikofaktorer og helsefremmende faktorer for barn og unges psykiske helse. Ha kunnskap om tilgjengelige psykososiale hjelpetiltak.
Selvstendig kunne vurdere og fatte vedtak for pasienter henvist til tvunget psykisk helsevern etter Lov om psykisk helsevern.
Gjelder Lov om psykisk helsevern kapittel 3 og 4 alle punkter, inkludert konvertering og bruk av nødrett. LIS skal kunne gi uttalelse til kontrollkommisjonen. Dette kan erfares både i BUP og Psykiatri, men kandidaten må ha erfaring også fra BUP. Dette læringsmålet kan ses i sammenheng med FKM LM-47
Ha kunnskap om relevante lover, forskrifter og retningslinjer.
Må ses i sammenheng med FKM LM 47. Innebærer å ha god kunnskap om og selvstendig kunne redegjøre for og effektuere tiltak etter gjeldende lovverk med hensyn til:
samtykkekompetanse
foreldrerett og daglig omsorg
barnevernsmelding
Ha kunnskap om relevante lover og forskrifter med hensyn til barn og unge, herunder:
Lov om psykisk helsevern
Lov om Pasient- og brukerrettigheter, herunder informert samtykke
Lov om barn og foreldre
relevante paragrafer i Lov om Barneverntjenester og Lov om sosiale tjenester
forskrifter med betydning for førerkort
nasjonale faglige retningslinjer
kjenne til Helsetilsynet og andre helsemyndigheter
Selvstendig kunne sammenfatte egne og andres undersøkelser samt øvrig informasjon for drøfting i team. Beherske samarbeid i tverrfaglig team med respekt for de øvrige medlemmers faglige og personlige ressurser og begrensninger. Selvstendig kunne bidra faglig ut fra egen ekspertise og gi råd om behandling.
Dette læringsmålet må ses i sammenheng med FKM LM-04, FKM LM-19, FKM LM-23, FKM LM-71 og FKM LM-73.
Selvstendig kunne vurdere rett til nødvendig helsehjelp, for døgnenhet og poliklinikk i henhold til prioriteringsforskriftene for psykisk helsevern. Kunne bidra faglig i prioritering av enhetens samlede ressurser og prioritering av egne ressurser.
Ha kunnskap om utredning og behandling av barn med utviklingsavvik og forsinket psykomotorisk utvikling. Kjenne til aktuelle samarbeidspartnere og deres arbeidsmetoder.
Ha kunnskap om psykisk utviklingshemming og hvordan det påvirker psykisk helse.
Læringsmålet inkluderer å ha kjennskap til sjeldne medfødte og ervervede sykdommer, samt kunne henvise til utredning og behandling. I læringsmålet ligger også å kunne sikre pasientens samvalg.
Selvstendig kunne utrede, diagnostisere og behandle psykoselidelser, og i dette sikre pasientens samvalg.
Klinisk tjeneste med deltakelse i utredning og oppfølging av pasienter med psykose herunder også rusutløst psykose. Dette kan oppnås innen BUP, Psykiatri eller Rus- og avhengighetsmedisin.
Ha god kunnskap om basale psykopatologiske fenomener og diagnostikk i 0-3 års alder. Ha kjennskap til forebygging av alvorlige forstyrrelser i foreldre-barnrelasjonen. Selvstendig kunne gi psykoedukasjon til familie og nettverk.
Læringsmålet kan oppnås gjennom deltakelse i arbeid med barn fra 0 - 3 år og deres foresatte.
Selvstendig kunne gjennomføre vurdering og behandling av pasienter i akuttfase og videreformidle hypoteser og behov for oppfølging i en akuttsituasjon.
Beherske sammenfatning av innhentede opplysninger og undersøkelsesresultater og på grunnlag av dette kunne sette diagnose i henhold til gjeldende diagnosesystem inkludert multiaksial diagnostikk på alle seks akser.
Ha god kunnskap om den teoretiske bakgrunnen for observasjon på standardisert lekerom og tolkningsmåter. Selvstendig kunne gjennomføre lekeromsobservasjon.
Ha kunnskap om nevropsykologisk utredning og kunne anvende testresultatet som ledd i utredning, behandling og oppfølging. Kjenne til indikasjon for og vurdering av kognitive og nevropsykologiske tester.
Læringsmålet kan oppnås ved deltakelse på emnekurs i nevropsykiatri og ved klinisk erfaring som deltaker i utredning.
Ha kunnskap om de viktigste diagnostiske verktøy, deres oppbygning, psykometriske egenskaper og tolkningsmåter. Selvstendig kunne gjennomføre og tolke screeningsinstrumenter og diagnostisk intervju.
Selvstendig kunne utrede, diagnostisere og behandle pasienter med spiseforstyrrelser, og i dette sikre pasientens samvalg.
I læringsmålet ligger å kunne vurdere, følge og behandle den somatiske og psykiske helsetilstanden ved spiseforstyrrelser, samt vurdere indikasjon for spesialbehandling.
Selvstendig kunne utrede, diagnostisere og behandle pasienter med tilpasnings- og belastningsreaksjoner. Ha kunnskap om hvordan ulike typer belastninger påvirker barn og unge.
LIS skal selvstendig kunne vurdere og stabilisere barn og ungdom med akutte belastningsreaksjoner, og i dette sikre pasientens samvalg.
Ha god kunnskap om utredning, diagnostisering og behandling av pasienter med personlighetsforstyrrelser og faktorer som påvirker utvikling av disse.
Læringsmålet inkluderer kunnskap om personlighetsforstyrrelser hos ungdom i akutte kriser ved ustabil personlighetsforstyrrelse med suicidalitet og oppfølging over tid. I læringsmålet ligger også å kunne sikre pasientens samvalg.
Ha god kunnskap om og kunne bidra med barne- og ungdomspsykiatrisk kompetanse i team rundt oppfølging av kronisk utmattelse, Myalgisk Encefalopati og lignende sykdommer.
I læringsmålet ligger også å kunne sikre pasientens samvalg.
Utredning og behandling av pasienter innen området transkulturell psykiatri
Selvstendig kunne utrede, diagnostisere og behandle pasienter med annen kulturell bakgrunn og psykiske lidelser. Ha kunnskap om hvordan kulturell bakgrunn kan påvirke og gi følger for samarbeid med pasient og pårørende.
Læringsmålet kan oppnås gjennom teoretisk undervisning og gjennom arbeidet med pasienter med forskjellig kulturell bakgrunn.
Selvstendig kunne gjennomføre vurdering av selvmordsfare og kunne håndtere selvmordsfare hos pasienter med ulike psykiske lidelser. Selvstendig kunne utføre kartlegging av selvmordsfare og kjenne til indikasjon for akutt innleggelse.
Læringsmålet kan oppnås gjennom kurs og drøfting av problemstillingene i klinisk praksis.