Gå til hovedinnhold
ForsidenStatistikkNasjonale kvalitetsindikatorerNasjonale kvalitetsindikatorer innen tema kreftProstatakreft - fem års relativ overlevelse

Lang forklaring av relativ overlevelse > 100%

Informasjon

Relativ overlevelse er forholdet mellom to sannsynligheter, observert og forventet overlevelse, og kan derfor være større enn 100 %. Relativ overlevelse større enn 100 % skyldes som oftest bruk av en ikke-representativ dødelighetstabell som medfører overestimering av forventet dødelighet.

Relativ overlevelse større enn 100 % kan også oppstå på grunn av tilfeldig variasjon i observert overlevelse dersom man har få pasienter.

Observert overlevelse er sannsynligheten (0-100 %) for at pasienten er i live ved tid t, f.eks. fem år etter diagnose.

Forventet overlevelse er overlevelsen (0-100 %) man kan forvente blant kreftpasientene hvis vi antar de har samme overlevelse som en referansepopulasjon uten den aktuelle kreftsykdommen, men ellers med like demografiske kjennetegn, som kjønn, alder og kalendertid. For å beregne forventet overlevelse brukes dødelighetstabeller, som gir sannsynligheter for å overleve for gitt kjønn, alder og år. Relativ overlevelse er forholdet mellom observert overlevelse og forventet overlevelse, brukes for å estimere det som i litteraturen betegnes «net survival» (0-100 %). «Net survival» (NS) er overlevelsen i en tenkt situasjon der kreftsykdommen er eneste mulige dødsårsak. Dette abstrakte målet er egnet til å sammenligne overlevelse mellom ulike populasjoner.

Relativ overlevelse kan være over 100 %, mens den teoretiske størrelsen «net survival» som estimeres er en sannsynlighet mellom 0 og 100 %. Når estimatet for NS er større enn 100 % kan det skyldes at dødelighetstabellen som brukes i beregning av forventet overlevelse ikke er korrekt i betydning at pasientgruppen avviker fra den generelle befolkning med tanke på dødelighet. For eksempel vil NS for lungekreftpasienter underestimeres hvis man ikke har en dødelighetstabell som skiller mellom røykere og ikke-røykere. For lokalisert prostatakreft hvor man oftest ser relativ overlevelse over 100 % er antagelig årsaken at disse prostatakreftpasientene, som gruppe, har noe lavere dødelighet enn den generelle befolkningen, kanskje fordi det er de mest helsebevisste som tar flest PSA-prøver. Når referansedødeligheten er for høy, blir den beregnede forventet overlevelse for lav, noe som igjen gir en for høy relativ overlevelse, som kan overstige 100 %.


Siste faglige endring: 08. januar 2020 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2020). Lang forklaring av relativ overlevelse > 100% [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 08. januar 2020, lest 23. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/statistikk/kvalitetsindikatorer/kreft-behandling-og-overlevelse/fem-%C3%A5rs-relativ-overlevelse-etter-h%C3%B8yrisiko-prostatakreft/lang-forklaring-av-relativ-overlevelse-100

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: