Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Folketrygdloven § 21-4 a første ledd

Helsedirektoratets kommentarer

[Endret 11/23]

Bestemmelsen gir en utvidet hjemmel til å innhente opplysninger fra andre enn de som følger av oversikten i lovens § 21-4.

Utvidet hjemmel til å innhente informasjon ved rimelig grunn til mistanke

Hvis Helfo har behov for informasjon som ikke kan innhentes med hjemmel i folketrygdloven § 21-4, kan Helfo vurdere om det foreligger grunnlag for å innhente opplysninger som er nødvendige for å avdekke eller begrense urettmessige utbetalinger etter lovens § 21-4 a.

For at folketrygdloven § 21-4 a skal kunne legges til grunn, må det foreligge «rimelig grunn til mistanke» om at det har skjedd eller vil skje urettmessige utbetalinger fra trygden. I forarbeidene til folketrygdloven § 21-4 a, Ot.prp.nr. 76 (2007-2008) fremgår det at vilkåret om «rimelig grunn til mistanke» ikke stiller krav om sikkerhet for at det har skjedd eller vil skje urettmessige utbetalinger. Det må imidlertid være forhold i saken som indikerer dette, og som taler for at Helfo ser nærmere på saken. Helfo må vurdere innhenting opp mot hva som er nødvendig i den enkelte sak, og innhentingen må stå i forhold til mistanken om urettmessige utbetalinger fra trygden.

Innhenting etter lovens § 21-4 a er et inngripende virkemiddel. Endringer i praktisering av denne bestemmelsen skal forelegges Helsedirektoratet for vurdering.

Innhenting fra tredjeperson

Helfo må foreta en konkret nødvendighetsvurdering av behovet for å hente inn informasjon fra tredjeperson. Følgende forhold skal inngå i vurderingen:

  • Hvilke opplysninger ønskes innhentet og hva er omfanget av dem?
  • Er opplysningene egnet til å bidra til en avklaring av saksforholdet (relevanskravet)?
  • Hvilken nytte antas opplysningene å gi?
  • Hvilke alternative muligheter for å innhente opplysningene finnes, for eksempel hos parten selv, gjennom offentlige registre eller andre offentlige myndigheter?
  • Hvorfor er innhenting av opplysninger hos den utpekte tredjepart å anse som den best egnede måten å få relevante opplysninger på?
  • Hvilken byrde antas dette å medføre for tredjepersonen (forholdsmessighetsvurderingen)?

Innhenting av opplysninger fra tredjeperson skal gjøres ved skriftlig henvendelse. I innhentingsbrevet skal det ikke opplyses om mer enn hva som er nødvendig for at riktig informasjon utleveres til Helfo.

 Innhentingsbrevet må i alle tilfeller opplyse om

  • formålet med innhentingen
  • hjemmelsgrunnlaget
  • klageadgangen, jf. folketrygdloven § 21-4 c tredje og femte ledd

Unnlater parten, etter gjentatte forespørsler, å etterkomme pålegg om å utlevere, må Helfo legge de opprinnelige opplysningene til grunn når de tar stilling til saken.

Siste faglige endring: 27.11.2023 Se tidligere versjoner