Utarbeidet av Rikstrygdeverket, Helsetjenestekontoret 01.05.2004
Sist endret 19.12.2018 av Helsedirektoratet, se overskrifter med endringsmerking 12/18.
[Endret 3/06, 11/15-2, 12/18]
Helse- og omsorgsdepartementet har med hjemmel i § 5‑12 gitt Forskrift om stønad til dekning av utgifter til jordmorhjelp.
Kommunene har ansvar for å tilby svangerskaps- og barselomsorgstjenester, jf. lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 3-2 nr. 2.
Kommunen har ansvar å gi et helhetlig tilbud om svangerskapsomsorg, jf. Forskrift om kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid i helsestasjons- og skolehelsetjenesten. Det medfører at kommunen skal tilby svangerskaps- og barselomsorg i helsestasjon. I tillegg kan kommunen inngå driftsavtale med privatpraktiserende jordmor.
[Endret 11/15, 12/18]
Folketrygdens stønadsordning skal bidra til dekning av utgifter til jordmorhjelp ved kontrollundersøkelser under svangerskap, veiledning i familieplanlegging og ved fødsel utenfor institusjon.
Svangerskapskonsultasjoner og fødselshjelp skal være gratis for den gravide i den offentlig finansierte helsetjenesten.
[Endret 3/06, 11/15, 12/18]
Folketrygdens refusjonsordning omfatter svangerskapkonsultasjoner og veiledning i familieplanlegging utført av privatpraktiserende jordmor med kommunal driftsavtale eller jordmor ansatt i kommunal stilling/helsestasjon. Folketrygden gir refusjon også når kommunen kjøper jordmortjenester fra regionale helseforetak som har arbeidsgiveransvar for jordmoren.
I tillegg omfatter folketrygdens refusjonsordning jordmorhjelp ved fødsel utenfor institusjon.
Refusjon gis kun etter takstene i forskriftens kapittel II og III.
Ordningen omfatter ikke svangerskapskonsultasjon utført av jordmor ansatt hos lege. Dersom jordmor er ansatt hos lege med rett til refusjon, kan legen fremme krav om godtgjørelse etter Forskrift om stønad til dekning av utgifter til undersøkelse og behandling hos lege, fastsatt med hjemmel i folketrygdloven § 5-4 fjerde ledd.
§ 1
[Endret 11/15, 12/18]
Det er opp til den enkelte kommune å avgjøre om det skal gis driftstilskudd til privatpraktiserende jordmor som en del av det totale tilbudet om svangerskapsomsorg. Folketrygden gir stønad uavhengig av om svangerskapskonsultasjoner og veiledning i familieplanlegging utføres av jordmor i kommunal stilling/helsestasjon, eller av privatpraktiserende jordmor med driftsavtale.
Det kan ikke gis drifttsavtale som tilsvarer mindre en 1/5 arbeidstid. Det er ikke et tilsvarende minimumskrav for jordmor i kommunal stilling/ helsestasjon, dvs. at kommunen kan utløse refusjon for jordmor ansatt i for eksempel 10 prosent stilling.
Det er ikke et vilkår for rett til stønad ved fødsel utenfor institusjon at fødselshjelpen ytes av jordmor med driftsavtale eller av jordmor i kommunal stilling/helsestasjon. Disse tjenestene omfattes ikke av kommunens ansvar i henhold til helse- og omsorgstjenesteloven.
§ 2
[Endret 11/15, 1/17]
Det er Helsedirektoratet som gir autorisasjon til jordmødre i henhold til Helsepersonelloven § 48.
§ 3
[Endret 11/15, 1/17, 12/18]
Svangerskapskonsultasjoner hos jordmor med driftsavtale eller jordmor i kommunal stilling/helsestasjon, samt jordmorhjelp ved fødsel utenfor institusjon skal være gratis for den gravide. Jordmor/helsestasjon har derfor ikke lov til å kreve honorar ut over de fastsatte takstene.
Jordmor som gir tilbud om individuell prevensjonsveiledning til andre enn gravide, kan kreve egenandel (takst 2) av medlemmet. Denne egenandelen gir ikke rett til opptjening av frikort, verken under egenandelstak 1 eller egenandelstak 2.
§ 4
[Endret 3/06, 12/18]
Regning for eventuelle reiseutgifter sendes kommunen, se forskrift om dekning av utgifter til transport av helsepersonell m.m. i forbindelse med reise for å foreta undersøkelse og behandling.
Det fremgår av forskriftens § 4 at dersom medlemmet på grunn av sin helsetilstand ikke kan møte fram på behandlingsstedet til svangerskapskonsultasjon, dekker kommunen reiseutgiftene for jordmor. Ved hjemmefødsel er pasientens hjem å regne som ordinært ”behandlingssted” og jordmødre har derfor ikke rett til skyssgodtgjørelse ved fødselshjelp/vendereis .
§ 5
Paragrafen regulerer de tilfeller der medlemmet sender krav til HELFO. Dette er kun aktuelt i de tilfeller jordmor ikke har avtale om direkte oppgjør, jf. § 6. Også i slike tilfeller plikter jordmor å utstede regning på blankett HELFO 05‑12.00.
§ 6
[Endret 3/06, 11/15, 1/17, 12/18]
Det er utarbeidet mønsteravtale for direkte oppgjør mellom HELFO og jordmor og mellom HELFO og helsestasjon, se vedlegg 1a og 1b.
Når en jordmor ønsker å inngå avtale om direkte oppgjør, må vedkommende dokumentere sin kompetanse overfor HELFO.
Når jordmor er ansatt i helsestasjon, skal HELFO inngå avtale om direkte oppgjør med helsestasjonen. Denne avtalen omfatter også utgifter til svangerskapsomsorg gitt av lege ved helsestasjon.
Krav om oppgjør, skal som hovedregel sendes elektronisk på filformat fastsatt av Helsedirektoratet. Privatpraktiserende jordmor som har avtale om direkte oppgjør med Helfo kan sende manuelle krav og skal da skrive enkeltregninger på blankett HELFO 05-12.00 og i tillegg benytte samleregning HELFO 05-04.12 inntil videre. Samlet refusjon etter kapittel II føres under feltet ”1. Annet (oppgi hva det gjelder)”, mens samlet refusjon etter kapittel III føres tilsvarende under feltet ”2. Annet (oppgi hva det gjelder)”.
Det fremgår av samleregningen at det bare skal tas med regninger for én måned på samleregningen. Dette er ikke til hinder for at den enkelte jordmor kan sende regning for flere måneder på hver enkelt regningsblankett så lenge regningene ikke blir foreldet, jf. folketrygdloven § 22-14. Krav mot trygden foreldes seks måneder etter utgangen av den måned hvor behandlingen fant sted.
[Endret 3/06, 11/15, 12/18]
Takstene for jordmorhjelp blir vanligvis justert per 1. juli hvert år på linje med utviklingen i takstene for sammenlignbare grupper.
Det er ikke anledning til å kreve honorar ut over de fastsatte takstene. Jordmødre blir honorert for førstegangsundersøkelse, svangerskapskonsultasjoner, veiledning i familieplanlegging og taking og innsending av prøver til laboratorium .
Takst 1
[Endret 3/06, 11/15, 1/17, 12/18]
Takstene 1a-d gjelder kun ved svangerskapskonsultasjoner og ved en konsultasjon etter fødselen. Takstene kan ikke benyttes ved barselbesøk.
Takst 2
[Endret 1/17, 12/18]
Det er hjemmel for å kreve egenandel ved prevensjonsveiledning uavhengig av svangerskapsomsorg i takst 2, men det er i merknad A2 presisert at jordmor i helsestasjon ikke kan kreve slik egenandel. Helsestasjons- og skolehelsetjenesten skal være et lavterskeltilbud som skal bidra til å fremme sosial likhet i helse.
[Endret 3/06, 11/15, 1/17, 12/18]
Det er ikke krav til driftsavtale eller kommunal stilling for å utløse takster etter kapittel III. Det følger av forskriftens § 3 at det ikke er anledning til å kreve honorar ut over de fastsatte takstene .
Når fødselshjelp blir utført i arbeidstiden av jordmor som er ansatt i kommunal stilling/helsestasjon, skal kommunen fremsette krav om refusjon. Det samme gjelder fødselshjelp som strekker seg utover arbeidstiden/vakttiden dersom fødselshjelpen startet i arbeidstiden/vakttiden.
Når jordmor gir fødselshjelp utenom arbeidstid eller vaktordning i kommunen, anses hun som privatpraktiserende jordmor. Krav fra jordmoren fremmes direkte overfor HELFO, herunder jordmorhjelp som starter i fritiden og som strekker seg ut i arbeidstiden/vakttiden.
Takst 3
[Endret 11/15-2, 12/18]
Takstene 3a og 3b er innført for at jordmor uten kommunal tilknytning skal kunne ta seg av svangerskapskonsultasjoner forut for planlagt hjemmefødsel. Takstene kan benyttes én gang per svangerskap under forutsetning at jordmor har gjennomført hovedtyngden av svangerskapskonsultasjonene.
Jordmor med driftsavtale eller som er ansatt i kommunal stilling/helsestasjon benytter i stedet takst 1b for hver kontroll.
Takst 4
[Endret 1/17, 12/18]
Tiden en fødsel tar varierer sterkt fra kvinne til kvinne. Godtgjørelse ytes for medgått tid for jordmoren.
Skjer fødselen i sykehus/fødehjem eller under ledsagelse til fødeinstitusjon/under transport, ytes det ikke godtgjørelse etter takst 4. Det arbeid som utføres på fødeinstitusjonen eller under transport til fødeinstitusjonen må helseforetaket eventuelt honorere.
Takst 4a kan ikke utbetales samtidig for fødselshjelp til to jordmødre samtidig for samme fødsel.
Sekundærjordmor utløser i stedet takst 8.
Takst 5
[Utgått 11/15)
Takst 6
[Endret 11/15, 1/17, 12/18]
Fra 1.10.18 kan taksten kun benyttes ved planlagt hjemmefødsel. Regionale helseforetak har finansieringsansvaret for følgetjeneste og beredskap for følgetjeneste.
Folketrygden yter godtgjørelse etter taksten for vendereis/blind alarm i de tilfeller jordmoren tilkalles for planlagt hjemmefødsel, men dette ikke blir noe av på dette tidspunkt.
Godtgjørelse ytes på grunnlag av jordmorens faglige vurdering av situasjonen. Omfattende bruk av taksten bør jordmoren kunne begrunne særskilt hvis HELFO ber om det.
Takst 8
[Tilføyd 12/18]
Taksten ble innført fra 1.10.2018 og kan benyttes av sekundærjordmor som bistår ved planlagt hjemmefødsel.
Sist faglig oppdatert: 19. desember 2018