Virksomhetene bør utarbeide retningslinjer for pasienters, brukeres, pårørendes og andres fotografering, filming og lydopptak på virksomhetens område. Eventuelle begrensninger i adgangen til fotografering, filming og lydopptak i virksomhetens lokaler bør være forankret på øverste virksomhetsnivå, slik at helsepersonellet har nødvendig støtte i linjen der det oppstår krevende situasjoner i møte med pasienter, brukere eller pårørende. I døgninstitusjon kan retningslinjer for pasienters og brukeres fotografering, filming og lydopptak gis i husordensregler.
Virksomhetene bør utarbeide retningslinjer for ansattes, og virksomhetens egen, filming og fotografering på arbeidsplassen. Retningslinjene må ta hensyn til at pasienter, brukere og pårørende kan oppleve å være i et avhengighetsforhold til helsepersonellet og virksomheten, noe som kan gjøre det usikkert om et samtykke er fullt ut frivillig. Faglig eller etisk forsvarlighet og hensynet til pasienters og andres personvern tilsier at det bør utvises varsomhet med å be pasienter, brukere og pårørende om samtykke til filming, fotografering mv. som ikke er begrunnet i tjenesteytingen.
Virksomhetene bør utarbeide retningslinjer for tilstedeværelse av – og samarbeid med – medier som ønsker å fotografere, filme eller gjøre lydopptak. Retningslinjene må ivareta hensynet til medienes viktige samfunnsoppgave og innsamlingsfasens særlige menneskerettslige vern.
For at lokale retningslinjer skal fungere på en god måte, bør de gi tilstrekkelig rom for bruk av skjønn i konkrete situasjoner. Absolutte forbud kan fremstå som urimelig og konfliktskapende, og føre til at ytringsfrihet og andre menneskerettigheter blir innskrenket i større grad enn loven tillater. Retningslinjene må søke å på en god måte balansere de behov og rettigheter som de berørte partene har.