Forsvarlighetskravet er en av de rettslige bærebjelkene i helseretten, og et grunnleggende hensyn i helse- og omsorgstjenesten. Kravet innebærer en overordnet plikt til systematisk styring av virksomhetene i helse- og omsorgstjenesten, plikter for utøvende personell om forsvarlig yrkesutøvelse og et kvalitativt og kvantitativt krav til de tjenestene som ytes. Forsvarlighetskravet er en rettslig standard, hvilket innebærer at hva som forventes av helsepersonellet varierer etter situasjonen. Kravet avgrenses mot forhold som helsepersonellet ikke har herredømme over, eller ikke kan lastes for.
Forsvarlighetskravet har en dobbeltfunksjon. For det første utgjør det en rettesnor for hva som er god praksis. For det andre danner det utgangspunkt for å fastlegge hvor grensen mot det uforsvarlige går. Se merknader til bestemmelsen i rundskrivet til helsepersonelloven.
Forsvarlighetskravet kan utgjøre rettslig grunnlag for restriksjoner mot fotografering, film- eller lydopptak. Dersom fotografering, filming eller lydopptak kan forstyrre helsepersonellet på en slik måte at muligheten til å yte forsvarlige tjenester til pasienten reduseres, vil det foreligge både plikt og rett til å be om at den som bedriver slike aktiviteter, avstår fra dette.
Hvilke begrensninger i handlefriheten som kan iverksettes overfor pasienter, brukere, pårørende eller andre med grunnlag i forsvarlighetskravet, vil variere med situasjonen.
Virksomhetens ansvar
Virksomheten har ansvar for å organisere driften slik at helsepersonellet blir i stand til å oppfylle sine lovpålagte plikt til å yte forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Dette kommer til uttrykk gjennom tilretteleggingsplikten i
- helsepersonelloven § 16 (lovdata.no)
- helse- og omsorgstjenesteloven § 4-1 (lovdata.no)
- spesialisthelsetjenesteloven § 2-2 (lovdata.no)
En organisering som gjør at helsepersonellet ikke evner å gi forsvarlige helse- og omsorgstjenester i tråd med lovens krav, er lovstridig. Alle sider av driften, slik som utforming av bygninger, arbeidsmåter og rutiner, bemanning mv. må innrettes på en slik måte at helsepersonellet kan yte forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Helsepersonelloven § 16 er dessuten en begrensning i arbeidsgivers styringsrett, ved at virksomheten må organiseres slik at helsepersonellet har den faglige handlefrihet som behøves for å oppfylle plikten til forsvarlig yrkesutøvelse.
For å ivareta tilretteleggingsplikten og de øvrige lovkravene om forsvarlighet i møte med pasienter, brukere eller andre som ønsker å fotografere, filme eller ta lydopptak, bør virksomhetene utarbeide retningslinjer for filming, fotografering og lydopptak i virksomheten. Virksomheten bør også utarbeide veiledning til pasienter, brukere og pårørende om dette, og rutiner for hvordan helsepersonell og virksomheten skal håndtere ulike situasjoner og forespørsler. Virksomheten bør inngå avtaler med medier om framgangsmåten ved utførelse av konkrete oppdrag, og sikre at gjennomføringen er godt planlagt og forankret hos involvert helsepersonell og berørte pasienter, brukere og pårørende.