Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

§ 6-6. Utøvelse av tilvirkningsbevilling

Helsedirektoratets kommentarer

6.6.1 Generelt om bestemmelsen

Bestemmelsen regulerer bevillingshavers plikter med hensyn til utøvelsen av bevillingen.

6.6.2 Utøvelse av bevilling

Det følger av første ledd at bevillingen skal utøves slik at kravene i alkoholloven med forskrifter og vilkårene knyttet til bevillingsvedtaket til enhver tid er oppfylt. For øvrig skal bevillingen utøves på en forsvarlig måte. I likhet med hva som gjelder etter §§ 3-9 og 4-7 har forsvarlighetskravet et selvstendig innhold.

Bevillingsmyndigheten kan stille nye vilkår også etter at vedtak om bevillingen foreligger forutsatt at det er nødvendig for gjennomføring av loven. Dette innebærer at bevillingsmyndigheten kan skjerpe vilkårene eller fastsette nye vilkår, som ikke fulgte av bevillingsvedtaket. Nye vilkår kan ikke stilles uten at det foreligger særlig grunn til det, for eksempel at bevillingsmyndighetene avdekker mangler ved bevillingshavers rutiner, bemanning, lager eller lignende

Ansvaret for utøvelsen av bevillingen ligger hos bevillingshaver. Bevillingshavers ansvar omfatter også lagring, distribusjon og tapping.

6.6.3. Distribusjon av varene

I andre ledd er det bestemmelser om distribusjon. Med distribusjon menes både vareforsendelse og -oppbevaring. Det er bevillingshaver som har ansvaret for varene, selv om frakten og eventuelt oppbevaringen overlates til en distributør. Dette gjelder også om distributøren har egen engros- eller tilvirkningsbevilling, så lenge vedkommende ikke har overtatt det økonomiske ansvaret for den konkrete varen.

Dersom varen selges til en annen innehaver av tilvirkningsbevilling eller en med rett til å drive engrossalg, går ansvaret i utgangspunktet over på kjøper samtidig med eiendomsretten, men tidligst ved uttak fra selgers lager. Ved salg til innehaver av salgs- eller skjenkebevilling går ansvaret over på denne når varen er fysisk overlevert til kjøper, uavhengig av den avtalerettslige ansvarsovertakelsen. Ved utførsel av alkoholholdig drikk opphører bevillingshavers ansvar når varen er brakt ut av landet.

6.6.4 Når deler av virksomheten overlates til andre

Det fremgår av tredje ledd at bevillingshaveren har ansvar for hele virksomheten, selv om deler av virksomheten blir overlatt til andre, f. eks. ved at andre påtar seg å tappe varene eller føre regnskaper. Bestemmelsen omfatter alle tjenester som settes bort til andre. Dette innebærer at feil eller forsømmelser hos oppdragstaker kan få de samme konsekvensene for bevillingen som bevillingshavers egne feil. Det er uten betydning hvorvidt bevillingshaver subjektivt kan klandres for at oppdragstakeren har opptrådt i strid med alkoholloven eller annet regelverk.

Når alkoholholdig drikk skal lagres hos ekstern lagerholder, eller det skal benyttes ekstern distributør, har bevillingshaver plikt til å forvisse seg om at tjenestene utføres i samsvar med alkohollovens krav. Helsedirektoratet har ikke direkte lovhjemmel til å utøve kontroll hos tredjemann. Derfor krever direktoratet at avtalen mellom bevillingshaver og lagerholder/distributør inneholder en klausul som gir direktoratet samme kontrolladgang hos tredjemann som hos bevillingshaver selv.

6.6.5 Opplysninger til statistiske formål

Av bestemmelsens tredje ledd, andre punktum kan departementet gi forskrifter om plikt for bevillingshaver til å avgi opplysninger til statistiske formål. I engrosforskriften kapittel 6 er det gitt nærmere bestemmelser om dette. Slike opplysninger kan for eksempel være mengden solgt alkohol, hvem det er solgt til, hvor varene kommer fra osv.

Siste faglige endring: 12.03.2024 Se tidligere versjoner