Artrosentese og leddinjeksjon med kortikosteroider eller hyaluronsyre i behandling av leddskiveforskyvning og inflammatorisk TMD
Anbefalingen er faglig normerende og et hjelpemiddel for å ta forsvarlige valg som fremmer god praksis, kvalitet og likhet innenfor folkehelsen og for helsetjenesten. Anbefalingen er ikke rettslig bindende.
Reversibel konservativ behandling skal være forsøkt før artrosentese og/eller leddinjeksjon vurderes.
Ved inflammatorisk TMD (degenerativ kjeveleddsykdom: osteoartritt/-artrose) og ved leddskiveforskyvning kan artrosentese vurderes.
Ved inflammatorisk TMD (degenerativ kjeveleddsykdom: osteoartritt/-artrose) kan leddinjeksjon med kortikosteroider eller hyaluronsyre benyttes.
Utføres av: Spesialist i oral kirurgi eller spesialist i maxillofacial kirurgi.
Artrosentese kan gjøres ved hjelp av artroskop. I tillegg til skylling og fjerning av eventuelle adherenser, vil man kunne inspisere leddet og dermed stille en mer presis diagnose.
Leddinjeksjonsbehandling er klassifisert under kirurgiske tiltak og kan deles i to grupper:
Skylling av leddet (artrosentese) uten eller med injeksjon av kortikosteroider eller hyaluronsyre
Kun injeksjon (deponering) av kortikosteroider eller hyaluronsyre
Vurdering av inkludert litteratur viser at leddinjeksjon enten med hyaluronsyre eller med kortikosteroider er effektiv i behandling av inflammatorisk TMD (degenerativ kjeveleddsykdom: osteoartritt/-artrose). I 2013 utga Kunnskapssenteret en rapport, "Effekt av kirurgisk behandling for personer med temporomandibulær dysfunksjon". Denne kunnskapsoppsummeringen inkluderer studier med pasienter diagnostisert med intraartikulære TMD-tilstander (diskusforskyvning med eller uten normalisering) og/eller degenerative kjeveleddsforandringer (artrose). Rapporten viser til at artrosentese kan ha positiv effekt både på smerte og funksjon.
Andre retningslinjer
Finland (Finske Legeforeningen Duodecim og Finske Tannlegeselskapet Apollonia, 2013): Leddinjeksjonsbehandling er ikke vurdert/gradert. Leddinjeksjon med kortikosteroider eller hyaluronsyre ved inflammatorisk TMD har vist gode resultater.
Sverige (Socialstyrelsen, 2013): Både kortikosteroider og hyaluronsyre har middels effekt og dermed mulighet til positivt å påvirke den orale helsen ved inflammatorisk TMD. Hyaluronsyre blir rangert lavere grunnet uforholdsmessig høy pris sammenlignet med kortikosteroider.
UpToDate (mars 2015): Foreslår leddinjeksjon med kortikosteroider som et alternativ ved vedvarende TMD-symptomer, og ved manglende respons på konservativ behandling. Leddinjeksjon med hyaluronsyre er et alternativ for pasienter som ikke responderer på leddinjeksjonsbehandling med kortikosteroider.
Fordeler og ulemper
Kirurgiske inngrep innebærer alltid en risiko for infeksjon, blødning og nerveskade.
For hyaluronsyre er det rapportert forbigående postoperative smerter og hevelse. Denne behandlingen er kostbar sammenlignet med kortikosteroidbehandling.
Kvalitet på dokumentasjonen
GRADE av to systematiske oversiktsartikler.
de Souza RF et al.: Resultatene viser at leddinjeksjon enten med hyaluronsyre eller med kortikosterider har positiv effekt på smerte og funksjon i behandling av inflammatorisk TMD. Dokumentasjonen er vurdert å være av lav kvalitet.
Kunnskapssenterets rapport "Effekt av kirurgisk behandling for personer med temporomandibulær dysfunksjon", Strøm V et al.: Pasientene i studiene som ble vurdert var diagnostisert med intraartikulære TMD tilstander (diskusforskyvning med eller uten normalisering) og/eller degenerative kjeveleddsforandringer (artrose). Resultatene viser en effekt på både smerte og gapeevne i favør av artrosentese sammenlignet med ikke-kirurgisk behandling. Dokumentasjonen er vurdert å være av lav til veldig lav kvalitet.
Populasjon (P)
Personer med TMD-symptomer
Tiltak (I)
Leddinjeksjon / artrosentese
Sammenligning (C)
Ingen behandling / placebo / annen TMD-behandling
Beskrivelse av inkluderte studier
Litteratursøket ble utført våren 2014. En oversiktsartikler ble inkludert. Kunnskapssenterets rapport «Effekt av kirurgisk behandling for personer med temporomandibulær dysfunksjon» (Strøm et al.) er også del av kunnskapsgrunnlaget for denne anbefalingen. GRADE-vurdering er utført for dem begge.
31. De Souza RF, Lovato da Silva, CH Nasser M, Fedorowicz Z, Al-Muharraqi MA.
Interventions for the managment of temporomandibular joint osteoarthritis. The Cochrane Library. 2012. 4.
32. Strøm V, Dalsbø TK, Lund Håheim L, Kirkhei I, Reinar LM.
Effekt av kirurgisk behandling for personer med temporomandibulær dysfunksjon. Rapport fra Kunnskapssenteret. 2013. 2. ISBN 978-82-8121-515-3 ISSN 1890-1298.
33. Strøm V, Dalsbø TK, Lund Håheim L, Kirkhei I, Reinar LM.
Effekt av kirurgisk behandling for personer med temporomandibulær dysfunksjon. Rapport fra Kunnskapssenteret. 2013. 2. ISBN 978-82-8121-515-3 ISSN 1890-1298.
Helsedirektoratet (2016). Artrosentese og leddinjeksjon med kortikosteroider eller hyaluronsyre i behandling av leddskiveforskyvning og inflammatorisk TMD [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 21. november 2016, lest 12. november 2024). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/temporomandibulaer-dysfunksjon-tmd/behandlingstiltak-ved-tmd/artrosentese-og-leddinjeksjon-med-kortikosteroider-eller-hyaluronsyre-i-behandling-av-leddskiveforskyvning-og-inflammatorisk-tmd