ForsidenSvangerskapsomsorgenVold i nære relasjoner og kjønnslemlestelse hos gravide

Gravide bør spørres om de har vært utsatt for kjønnslemlestelse for å forebygge komplikasjoner ved fødselen

Sterk anbefaling vil gjelde for de aller fleste pasienter i de aller fleste situasjoner. Uttrykk som brukes er "bør" og "anbefaler". Hvis anbefalingen er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge den, brukes uttrykkene "skal" og "må".

​Gravide som kan ha vært utsatt for kjønnslemlestelse, bør få samtale og informasjon om hvilken hjelp de kan få for å forebygge komplikasjoner som kan oppstå ved fødsel.

Planlegging av fødsel gjøres i samarbeid med obstetrisk eller gynekologisk poliklinikk.

Vulvastatus og eventuell behandling føres på helsekort for gravide.

Forebygging og oppfølging av kjønnslemlestede gravide

  • Forebygging og behandling ved kjønnslemlestelse (helsedirektoratet.no) 
  • Veileder for helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente (helsedirektoratet.no)

Se Legeforeningens nettsider for oppfølging av gravide som har vært utsatt for kjønnslemlestelse (legeforeningen.no) i spesialisthelsetjenesten.

Kjønnslemlestelse kan være en risikofaktor ved fødsel. Det er anbefalt å identifisere kvinner som er kjønnslemlestet tidligst mulig i svangerskapet. Kvinnene bør henvises til gynekologisk poliklinikk for vurdering og eventuell åpnende inngrep i god tid før fødsel.

Kjønnslemlestede gravide kan trenge betydelig informasjon og støtte. Det er viktig at jordmor/fastlege gjør fødeavdelingen oppmerksom på gravide som er kjønnslemlestet tidligst mulig slik at fødselen kan planlegges nøye. Kvinnen må i løpet av svangerskapet informeres om at norsk lov forbyr kjønnslemlestelse og forbyr helsepersonell å rekonstruere gjensying etter fødsel.

Se Veileder for helsetjenestetilbudet til asylsøkere, flyktninger og familiegjenforente.


Sist faglig oppdatert: 27. august 2019

Helsedirektoratet (2019). Gravide bør spørres om de har vært utsatt for kjønnslemlestelse for å forebygge komplikasjoner ved fødselen [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 27. august 2019, lest 19. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/svangerskapsomsorgen/vold-i-naere-relasjoner-og-kjonnslemlestelse-hos-gravide/gravide-bor-sporres-om-de-har-vaert-utsatt-for-kjonnslemlestelse-for-a-forebygge-komplikasjoner-ved-fodselen

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet
Vitaminveien 4
Postboks 220 Skøyen, 0213 Oslo
0483 Oslo

Nyheter
Presse
Abonnere på innhold
Ledige stillinger
Konferanser og kurs
Høringer
Personvernerklæring
Facebook
Twitter