KAPITTEL 1. 3
Alvorlighetsgrad

I ICD-10 beskrives det ingen differensiering av alvorlighetsgrad av de ulike typene spiseforstyrrelser. Da både behandlingsnivå og komplikasjoner til en viss grad henger sammen med tilstandens alvorlighetsgrad, presenteres DSM-5's gradering av alvorlighet som hjelp.

Jo lavere kroppsmasseindeks (KMI/BMI) eller hyppigere oppkast eller overspising, jo høyere alvorlighetsgrad. Ved anoreksi er også raskt vekttap over kort tid (for eksempel 30 % vekttap på 3 mndr. hos voksne) et uttrykk for at tilstanden er alvorlig.


Alvorlighetsgradering DSM-5

1. Anoreksi

Grad av alvorlighet vurderes ut fra KMI.

  • Mild: KMI >17
  • Moderat: KMI 16 – 16.99
  • Alvorlig: KMI 15 – 15,99
  • Ekstrem: KMI <15


Grad av alvorlighet kan økes for å reflektere kliniske symptomer, grad av funksjonssvikt og behov for supervisjon. Ved anoreksi er stort vekttap over kort tid (f.eks. 30 % over 3 mndr.) også noe som kan vurderes i forhold til alvorlighetsgrad.

2. Bulimi

Alvorlighetsgrad vurderes ut fra gjennomsnittlig antall episoder med uhensiktsmessig kompensatorisk adferd.

  • Mild: 1-3/episoder/uke
  • Moderat: 4- 7 episoder/uke
  • Alvorlig: 8-13 episoder/uke
  • Ekstrem: mer enn 14 episoder/uke


Alvorlighetsgraden kan økes for å reflektere andre symptomer og grad av funksjonssvikt.

3) Overspisingslidelse

Alvorlighetsgraden vurderes ut fra gjennomsnittlig antall episoder med overspising

  • Mild: 1-3 overspisningsepisoder/uke
  • Moderat: 4-7 overspisningsepisoder/uke
  • Alvorlig: 8-13 overspisningsepisoder/uke
  • Ekstrem: 14 eller flere overspisningsepisoder/uke
  • Alvorlighetsgraden kan økes for å reflektere andre symptomer og grad av funksjonssvikt.

 

Først publisert: 09. mai 2019 Sist faglig oppdatert: 25. april 2017