I Helsedirektoratets Veileder til forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten, gis det veiledning i hvordan virksomhetsledere kan ivareta plikten om at medarbeiderne skal ha tilstrekkelig kunnskap og kompetanse tilpasset deres oppgaver.
Helsepersonellets plikt til å innrette seg etter sine faglige kvalifikasjoner, og innhente bistand eller henvise pasienter videre der dette er nødvendig og mulig, inngår i kravet om faglig forsvarlighet, jf. helsepersonelloven § 4.
Undervisningen kan gis digitalt slik at den er tilgjengelig på tvers av virksomheter. Innholdet tilpasses de ansattes ansvarsområde og arbeidsoppgaver.
Identitetsusikkerhet og konflikt i nære relasjoner forekommer hos de fleste ungdommer i mildere former og er hyppigst omkring 14 års alder. Ungdommer som utvikler personlighetsforstyrrelse skiller seg imidlertid klart fra sine jevnaldrende med betydelig høyere symptomtrykk og lavere personlighetsfungering (Zanarini et al., 2017). Nasjonal faglig retningslinje om tidlig oppdagelse av utsatte barn og unge viser til kommuneledelsens ansvar for å sikre at ansatte som arbeider med barn og unge har kunnskap slik at de tidlig kan identifisere de som lever i en risikosituasjon. Kunnskapen inkluderer normalutvikling hos barn og unge.
Veiledning og teamarbeid
Pasientene med personlighetsforstyrrelse kan ha sterke følelsesmessige reaksjoner, og de har ofte dårlige erfaringer fra nære relasjoner. Det kan derfor være utfordrende å etablere og opprettholde en terapeutisk relasjon, og behovet for veiledning vektlegges (Wilberg et al., 2014). Behandlere tilknyttes fortrinnsvis et lokalt team hvor behandlingsforløpet til pasientene og behandlernes egne reaksjoner kan drøftes. Faglig samarbeid og veiledningsgrupper kan etableres på tvers av virksomheter for behandlere som jobber i små behandlingsenheter eller er avtalespesialister. All veiledning skjer i henhold til reglene om taushetsplikt, jf. helsepersonelloven § 21 (lovdata.no).
Veiledning og teamarbeid kan bestå i drøfting av:
- forståelse av pasienten og behandlernes egne reaksjoner
- behandlingstilbud og tilpasning til den enkelte pasient
- utfordringer i klinisk praksis
- etiske dilemma
- lokal tilpasning av pasienttilbudet
- behov for ytterligere opplæringstiltak
- tiltak for forebygging av utbrenthet
Strukturerte manualbaserte psykoterapimetoder krever metodespesifikk veiledning.
Overgang fra diagnosekodeverket ICD-10 til ICD-11
Forståelse og diagnostikk av personlighetsforstyrrelser blir endret fra kategorier av personlighetsforstyrrelser i ICD-10 til alvorlighetsgrad av personlighetsfungering i ICD-11 (who.int). ICD-11 er foreløpig ikke oversatt til norsk, og beskrivelsene her er kun omtale av innholdet. Diagnostikk fram til innføring av ICD-11 i Norge vil derfor måtte gjøres i henhold til ICD-10. Beskrivelser av hvordan denne overgangen kan håndteres, vil inngå ved publisering av retningslinjen.
I ICD-11 defineres mild, moderat og alvorlig personlighetsforstyrrelse basert på omfang av svekkelse i personlighetsfungeringen, noe som kommer til uttrykk i følelser, tanker og adferd. Dette inngår i en totalvurdering av i hvilken grad det medfører redusert psykososial funksjon, lidelse og/eller problemer for andre.
Mild personlighetsforstyrrelse
Noen områder av personlighetsfungeringen er redusert, men andre ikke. Mange relasjoner og sosiale roller er problematiske eller svekket i noen grad, mens andre relasjoner og sosiale områder kan fungere bra. Realitetstesting er vanligvis intakt. Selvskading og voldsutøvelse forekommer vanligvis ikke.
Moderat personlighetsforstyrrelse
Mange områder av personlighetsfungeringen er svekket, mens enkelte områder kan være mindre affisert. De fleste relasjoner og sosiale roller er betydelig problematiske. Psykoseliknende oppfatninger og erfaringer kan forekomme under stress, og selvskading og voldsutøvelse kan forekomme.
Alvorlig personlighetsforstyrrelse
De fleste områder av personlighetsfungeringen er alvorlig svekket. Nesten alle relasjoner og sosiale roller vil være fraværende eller alvorlig svekket. Psykoselignende overbevisninger og opplevelser forekommer hyppig under stress. Selvskading og voldsutøvelse er vanlig.
Eksempler på opplæringsressurser som er tilgjengelige hos kommersielle og ikke-kommersielle instanser
Dialektisk atferdsterapi (DBT)
Utdanningsprogrammet ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og – forebygging (NSSF) (med.uio.no) er en teambasert videreutdanning for erfarne klinikere. Standard DBT-utdanning består av to intensive undervisningssamlinger på fem dager hver (del 1 og del 2). Disse finner sted med ca. 8 måneders mellomrom.
- 10 dagers (5 dager + 5 dager) intensiv opplæring over 6 – 9 måneder som gis av DBT-Norge ved NSSF
- Veiledning fra NSSF i opplæringsperioden
- Hjemmearbeid og eksamen
Behandlere som tilbyr DBT etablerer egne team for gjensidig veiledning.
Mentaliseringsbasert terapi (MBT)
Utdanningen ved Institutt for mentalisering (mentalisering.no) består av:
- tredagers introduksjonskurs
- videregående kurs i individualterapi – 8 dager over ett år
- videregående kurs i gruppeterapi - 8 dager over ett år
Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi (iga.no) har også tilbud om utdanning i mentaliseringsbasert gruppeterapi.
Skjematerapi
Klinikk for psykologbehandling (psykologbehandling.no) tilbyr opplæring i skjematerapi med sertifisering for leger og psykologer.
Opplæringen består av ulike moduler. I sertifiseringsprogrammet inngår 6 kurs, veiledning individuelt eller i gruppe. Deltakerne kan velge mellom standard sertifisering som innebærer 20 timer veiledning eller avansert sertifisering som innebærer 40 timer veiledning. I tillegg er det spesifikke krav for å bli og være sertifisert.
Stepps and Stairways – systems training for emotional predictability and problemsolving
Stepps and Stairways er oversatt til norsk, og oversettelsen er godkjent av Blum et al. (steppsforbpd.com).
Manualer på norsk kan kjøpes fra USA (steppsforbpd.com), og opplæringen skjer over to dager med påfølgende veiledning over 20 uker. Veiledning gis digitalt. Stairways er tilbud om oppfølging etter STEPPS og krever mindre opplæring.
Personlighetsfokusert terapi
Kurs om Personlighetsfokusert Terapi (mentalisering.no) arrangeres av Institutt for Mentalisering i samarbeid med Akerselvapsykologene.