4.2. Utredning
Pasienten bør gjennomgå en grundig anamnese og en generell klinisk undersøkelse. Gjennom anamnesen bør man spesielt legge vekt på å få fram om pasienten har symptomer på metastatisk sykdom, det være seg smerter i skjelett, eller generelle allmennsymptomer (mulige paraneoplastiske symptomer). Slike opplysninger vil ofte medføre en mer ekstensiv bildemessig utredning. Den kliniske undersøkelsen spiller en begrenset rolle i selve diagnostiseringen, da svært mange av svulstene er så små at de ikke vil kunne palperes. Dog vil den generelle undersøkelse kunne påvise eventuell annen samtidig sykdom hos pasienten.
I forbindelse med anamnese og klinisk undersøkelse, bør man angi hvilken performance- status (ECOG/ WHO/Karnofsky index) pasienten har (Oken et al., 1982), da dette har betydning for prognosen. ASA – score bør vurderes hos alle pasienter da dette kan si noe om risiko og økt behov for monitorering i forbindelse med behandlingen (Baldwin et al., 2003; Han et al., 2004).
Laboratorieundersøkelser
Enkle blodprøver som senkning, CRP, serum-kalsium, hemoglobin og alkaliske fosfataser har prognostisk verdi. De tre siste er imidlertid viktigst i forbindelse med metastatisk sykdom (Citterio et al., 1997; Ljungberg et al., 2000; Motzer et al., 2004).