15.1. Kunnskapsbasert prosess
De nasjonale retningslinjene er utarbeidet etter en metode med vekt på forskningsbasert kunnskap, tydelig og tilgjengelig dokumentasjon, brukermedvirkning, tverrfaglighet, fokus på praksis, implementering og oppdatering.
Det er en omfattende prosess å lage gode retningslinjer som tilfredsstiller krav til prosess, metode og transparens som er det nivå Helsedirektoratet og andre internasjonale organisasjoner har lagt til grunn for utforming av anbefalinger.
Helsedirektoratet ønsker i arbeidet med nasjonale retningslinjer for kreftbehandling å bygge på det arbeid faggruppene tilsluttet Onkologisk Forum i en årrekke har gjort med å lage behandlingsveiledere/handlingsprogram.
I dette Nasjonale handlingsprogrammet med retningslinjer for diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne blodsykdommer har faggruppen og Helsedirektoratet arbeidet på følgende måte:
- I en tidlig fase av arbeidet har faggruppen avklart hva retningslinjene skal omfatte når det gjelder diagnostikk, behandling og oppfølging av maligne blodsykdommer.
- Litteratursøk og vurdering har vært gjort av kapittelforfatterne. For de fleste kapittelforfattere, som alle er erfarne overleger, er dette basert på søk i Pubmed. Dette er supplert med overvåking av de største tidskriftene som Blood, NEJM, JCO, Haematologica og Leukemia, og regelmessig deltakelse på internasjonale kongresser som ASH og EHA.
- Søk etter retningslinjer:
- Guidelines international network: http://www.g-i-n.net/
- European Association of Urology (EAU) Guidelines: http://www.uroweb.org/guidelines
- NICE, UK: http://www.nice.org.uk/
- SIGN, Scotland: http://www.sign.ac.uk/
- AHRQ, US: http://www.guideline.gov/
- Cancer care Ontario: https://www.cancercareontario.ca
- Søk etter systematiske oversikter:
-
- CRD-databasene: http://www.crd.york.ac.uk/CRDWeb/
- Cochrane Library: https://onlinelibrary.wiley.com/
- Clinical evidence: http://www.clinicalevidence.com/ceweb/conditions/index.jsp