Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

6. Organisering av behandling

Primærbehandling av hode-halskreft i Norge er sentralisert til ØNH regionsavdelingene ved Oslo universitetssykehus (OUS), Haukeland universitetssykehus (HUS), St. Olavs hospital og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Lokalavansert hudkreft i hode/hals, og/eller regionale metastaser, og lokal-invasiv thyreoideacancer behandles ved de samme sykehusene/avdelingene og vil inngå i pasientforløp der. 

Primær klinisk vurdering av pasienter med hode-halskreft kan starte hos fastlegen, tannlegen eller ØNH-spesialist. Videre utredning og behandling av hode-/halskreft i pakkeforløpet foregår ved de regionale ØNH-avdelingene, med bildediagnostikk, relevante skopier, biopsitaking og forberedelser til behandling. 

Det tverrfaglige kjerneteamet består av ØNH-kirurg, onkolog, sykepleier med spesialkompetanse innen hode-/halskreft, radiolog og patolog. Den er egne forløpskoordinatorer (oftest sykepleier) for hode/halskreft. 

Det tverrfaglige samarbeidet foregår på flere plan: 

  1. Daglig tverrfaglig samarbeid mellom behandlende leger/annet fagpersonell. 
  1. Det utvidede tverrfaglige teamet, med mange forskjellige fagpersoner som kjenner pasientgruppen og som har avtaler om samarbeid. 
  1. Det tverrfaglige kreftmøtet: multidisiplinærmøtet/onkologimøtet, som avholdes regelmessig 

Tverrfaglig samarbeid utdypes i NICE-retningslinjen Improving outcomes in head and neck cancers: the manual (NICE, 2004). 

Plastikkirurg, kjevekirurg og nevrokirurg involveres ved behov, og en bør ha formaliserte avtaler om samarbeid for å sikre tilbudet og relevant kompetanse. Videre bør det multidisiplinære teamet ha fast samarbeid med og inkludere klinisk ernæringsfysiolog, sosionom, logoped og flere andre grupper spesialpersonell som kjenner pasientgruppen. 

Onkologimøtet/ tverrfaglig møte 

På onkologimøtet tas det beslutning om pasientens videre forløp. Endelig diagnostikk (inkludert TNM-klassifikasjon) og behandlingsplan blir drøftet og bestemt på grunnlag av relevant diagnostikk. Pasient (og pårørende) informeres og tas med i beslutningen.

Siste faglige endring: 27. november 2023