Gå til hovedinnhold
ForsidenHjerneslagAkuttfasen – undersøkelse og behandling ved hjerneslagReperfusjonsbehandling og antitrombotisk behandling ved akutt hjerneinfarkt

Hos pasienter med akutt hjerneinfarkt som sannsynligvis vil føre til betydelig funksjonsnedsettelse og som skyldes okklusjon i store arterier i fremre eller bakre kretsløp anbefales trombektomi tidligst mulig innen 6 timer fra symptomdebut (HØRINGSUTKAST).

Ekstern høring:

Høringsfrist er 15. februar 2025. Se mer informasjon på høringssiden.

Trombolyse, fortrinnsvis tenekteplase fremfor alteplase foreslås gitt før trombektomi  og tidligst mulig i tidsvinduet 0-4,5 timer etter debut,  både ved okklusjon i fremre og bakre kretsløp hvis ikke kontraindikasjoner  og det ikke forsinker start av trombektomi.

Se egen anbefaling for trombektomi i utvidet tidsvindu (start av prosedyre 6-24 timer etter debut)

Mekanisk trombektomi er en akuttbehandling som har effekt og bør vurderes ved hjerneinfarkter som sannsynligvis vil føre til betydelig funksjonsnedsettelse og som skyldes okklusjon i store arterier  i hjernen (storkarokklusjon). Et kateter føres inn fra arterien i lysken og opp gjennom karsystemet til hjernen, der blodproppen fjernes («fiskes ut»). Denne behandlingen er nå å regne som standard behandling for pasienter med alvorlige slagsymptomer pga storkarokklusjon i hjernen sammen med anbefalt medikamentell behandling

Praktisk informasjon vedr trombolyse før trombektomi

Det finnes dokumentasjon for at trombolyse før trombektomi gir bedre resultat enn trombektomi alene. Effekten av trombolyse før trombektomi avtar med tiden fra symptomdebut til trombolyse så trombolyse bør gis så raskt som mulig etter symptomdebut og bør ikke forsinke oppstart av trombektomi. (ref: 8). For alle pasienter som kommer inn på lokalsykehus innen 4,5 t etter symptom debut og som er aktuelle for trombektomi, bør man starte trombolytisk behandling dersom det ikke er kontraindikasjoner mot trombolyse. Trombolyse før trombektomi er aktuelt både ved initial innleggelse i lokalsykehus og ved direkte innleggelse i trombektomisenter.

Begge de to trombolytiske virkestoffene alteplase og tenekteplase kan benyttes. Tenekteplase er minst like effektivt som alteplase og er lettere å administrere da medikamentet bare gis som en enkelt injeksjon.  (ref:9). Tenekteplase er derfor spesielt egnet som trombolytisk behandling når det er aktuelt med trombektomi, da det med tenekteplase ikke er nødvendig å ta hensyn til pågående trombolyseinfusjon ved overflytting fra lokalsykehus til trombektomisykehus.

Seleksjon for trombektomi i tidsvinduet 0-6 timer etter debut

Alvorlighet av slagsymptomer

Trombektomi i fremre kretsløp er bare dokumentert ved hjerneslagsymptomer som gir NIHSS > 5 (ref 11) og i bakre sirkulasjon bare ved hjerneslagsymptomer som gir NIHSS >10. (ref 12,13) Disse grenser for alvorlighet av hjerneslagsymptomer bør som hovedregel følges og der det eventuelt etter individuell vurdering tilbys trombektomi ved lettere symptomer bør dette særskilt begrunnes.

Funksjonsnivå

I de studier som danner det forskningsmessige kunnskapsgrunnlaget for trombektomi hadde pasientene god funksjon (mRS 0-2) før det aktuelle slaget. Denne seleksjonen av pasienter bør inntil annen dokumentasjon eventuelt foreligger være retningsgivende for trombektomi i klinisk praksis. Der det eventuelt etter individuell vurdering tilbys trombektomi ved alvorligere funksjonssvikt før debut av slaget  bør dette særskilt begrunnes.

Alder

Det er ikke grunnlag for å anbefale noen øvre aldersgrense. Effekten av trombektomi var ikke forskjellig mellom aldersgruppene i de randomiserte studiene. Det finnes ingen randomiserte studier med pasienter under 18 år.

Fremre sirkulasjon

Dokumentasjonen fra de randomiserte studiene er knyttet til okklusjon av store arterier i fremre kretsløp med ledsagende uttalte/alvorlige slagsymptomer. Sterkest dokumentasjon er det for okklusjon i karotis og  M1 segmentet av midtre hjernearterie , men  det har i studiene også inngått  en liten andel pasienter med okklusjon i M2 segmentet som indikerer en effekt også i dette segmentet.

Bakre sirkulasjon

For okklusjon av arteria basilaris finnes det nå  3 randomiserte studier  som alle har metodologiske svakheter som gjør tolkning vanskelig.  Trombektomi sammen med trombolyse synes å være forbundet med en non signifikant  større sjanse for mRS 0-2 og 0-3., men pasientseleksjon, tidsvindu og effekt er ikke klarlagt godt i bakre sirkulasjon.

Organisering av tilbud i Norge

Overordnet mål 

Beslutningsforum som vedtok at  trombektomi skulle bli et klinisk behandlingstilbud i 2017 anførte at regionale planer burde utarbeides og samordnet i felles førende prinsipper.  Dette er nå i ganske stor grad gjennomført. Anbefalingen om trombektomi som ble tatt inn i  nasjonal retningslinje for behandling og rehabilitering ved oppdateringen i 2017 har også bidratt til et felles grunnlag for klinisk praksis ved de ulike trombektomisentrene.

Målsetting har vært og er å tilby trombektomi til aktuelle pasienter i alle deler av landet. Det ble i anbefalingene fra 2017 tatt inn en del felles nasjonale føringer når det gjelder krav til fagligkompetanse og at aktiviteten bør monitoreres. Dette videreføres ved denne oppdateringen. Grunnet geografi og bosetting er det imidlertid ikke mulig med helt identisk tilbud i hele landet og tilbudet må tilpasses til forholdene i de ulike helseregioner.

Hvor mange pasienter per år er aktuelle for trombektomi?

I 2023  ble 500 ( 6.4 %)  av pasienter med hjerneinfarkt behandlet med trombektomi . Det finnes ulike anslag på hvor mange pasienter som kan være aktuelle for trombektomi i årene framover. Det er i dag om lag 15 % av pasienter med akutt hjerneinfarkt som har NIHSS > 10 poeng som er den alvorlighetsgrad der trombektomi er best dokumentert. Andelen som er aktuell for trombektomi  vil  trolig ikke overstige 10 % av alle hjerneinfarkter de nærmeste årene.

Balanse mellom tilgjengelighet og krav til erfaring/kompetanse og pasientvolum

Faglige forutsetninger

I 2016 ble det publisert Europeiske anbefalinger om organisering av trombektomi, utarbeidet av en tverrfaglig gruppe (nevrologi, nevrokirurgi, nevroradiologi, nevrointensiv medisin og akuttmedisin) fra syv europeiske land, som representerte seks faglige organisasjoner (i alfabetisk rekkefølge): European Academy of Neurology (EAN), European Association of Neurosurgical Societies (EANS), European Society of Emergency Medicine (EuSEM), European Society of Minimally Invasive Neurological Therapy (ESMINT), European Society of Neuroradiology (ESNR), European Stroke Organisation (ESO) [3].  Rapporten inneholder en gjennomgang av eksisterende evidens for faglige rammer, aktører, opplæring og monitorering av aktivitet. En oppdatering  med anbefalinger om trombektomi ble publisert i 2018. I tillegg publiserte Kunnskapssenteret en rapport i 2017 ( ref 14, 15)

Med grunnlag i Kunnskapssenterets rapport, oppdaterte europeiske og australske retningslinjeretablert praksis i Norge gjennom de årene trombektomi har vært godkjent behandling, samt egen erfaring og kunnskap i arbeidsgruppen, gis følgende råd vedrørende organisering som de ulike regioner bør  ta hensyn til i sine  regionale planer:

Intervensjonister
  • Trombektomi bør utføres av intervensjonsnevroradiologer eller intervensjonsradiologer med tilstrekkelig opplæring i metoden. 
  • Det bør utvikles en standard for teoretisk og praktisk opplæring. Opplæringens innhold og omfang kan sikres ved hospitering ved sentra med høyt volum. Rotasjonsordninger kan bidra til å opprettholde og videreutvikle kunnskap og ferdigheter. 
Tverrfaglig slagteam (behandlingskjeden)
  • Trombektomi bør være basert på et effektivt tverrfaglig slagteam. 
  • Slagteamet bør bestå av nevrologisk vakt / slaglege fra slagavdeling (teamleder), radiologisk vakt, intervensjonsradiolog og anestesilege samt sykepleiere med erfaring med  trombektomipasienter . Involverte aktører må få opplæring og ha god kunnskap om metoden. Regelmessige øvelser for slagteamet bør gjennomføres.
Slagenhet
  • Senteret bør ha en velfungerende slagenhet med tilstrekkelig kapasitet til overvåking eller ha etablert nært samarbeid med en intensiv avdeling (ref: 16). 
Pasientvolum

Det kan ikke anbefales et spesifikt krav til behandlingsvolum for trombektomisentra i Norge.

I utgangspunktet kan det være et motsetningsforhold mellom målsetting om høyt volum og høy spesialiseringsgrad på den ene siden og reell tilgang til rask behandling pga geografi og bosetting  i Norge. Det må derfor søkes løsninger som balanserer tilgjengelighet og krav til erfaring/kompetanse og pasientvolum. Kvaliteten kan bli redusert ved mindre erfaring og lavt pasientvolum og derfor er monitorering av aktiviteten viktig. Norsk hjerneslagregister (NHR)  monitorerer trombektomivirksomheten ved alle trombektomisentrene og sentrene har plikt til å innregistrere alle pasienter som behandles med trombektomi til trombektomi modulen i NHR (se under).

Organisering for å redusere tidsbruk

Pasienter som er aktuelle for trombektomi bør raskest mulig til behandling. 

  • Sannsynligheten for et godt klinisk resultat reduseres ved økt tid fra symptomdebut til trombektomi.  
  • Direktetransport til trombektomisenter bør vurderes for pasienter som kan være aktuelle for trombektomi, hvis det ikke er vesentlig forskjell i avstand og/eller transporttid ved innleggelse i trombektomisenter enn ved innleggelse i lokalsykehus som kan gi trombolyse.
  • Initial innleggelse i lokalsykehus kan ofte være det beste alternativet i Norge fordi det sikrer rask innleggelse og mulighet for tidlig trombolyse. Det er langt flere pasienter som er aktuelle for trombolyse enn for trombektomi, så hvis transport til trombektomisenter forsinker trombolyse, kan effekten for en god del pasienter bli negativ.  Rask trombolyse ved lokalsykehus, fortrinnsvis med tenekteplase som kan gis i injeksjon, kombinert med påfølgende rask videretransport til trombektomisenter hvis CT angiografi viser okklusjon i en stor arterie, vil derfor ofte være et godt alternativ. Initial bruk av lokalsykehus kan også være ressursbesparende både fordi mange pasienter vil være uaktuelle for trombektomi og fordi det ved trombolyse kan oppnås reperfusjon som gjør at det ikke blir behov for trombektomi. Initial innleggelse i lokalsykehus sikrer også at slagenhetene i disse sykehusene opprettholder sin kompetanse på akutt slagbehandling.
  • Det finnes flere kliniske skalaer som er utviklet for at prehospitalt personell skal kunne gradere slagets alvorlighet og dette kan være et hjelpemiddel i valget mellom innleggelse i lokalsykehus eller trombektomisenter.  Fellesnevneren for slike skalaer er at høy alvorlighetsgrad indikerer høy sannsynlighet for okklusjon av stor hjernearterie og dermed høyere sannsynlighet for at pasienten kan være aktuell for trombektomi, men det er fortsatt uavklart hvor gode slike skalaer er når det gjelder å identifisere storkar okklusjon og trombektomikandidater. [17,18,19
  • Geografi, bosetting og sykehusstruktur i de ulike helseregioner vil være faktorer av betydning ved vurdering av fordeler og ulemper når det gjelder valg av innleggelse i lokalsykehus eller direkte til trombektomisenter. Enkelte steder og regioner vil trolig en sentralisering kunne være fordelaktig, Andre steder vil desentralisert initialbehandling være å foretrekke. 
  • De ulike RHF har utarbeidet en del planer for hvordan trombolyse og trombektomi-tilbudet bør organiseres i deres region., men det er viktig at slike planerer jevnlig evalueres.  [17,18,19].
Prehospital behandlingskjede

Det er i stor grad etablert rutiner for kommunikasjon mellom prehospitale tjenester og sykehus inkludert direkte kontakt mellom ambulanse, AMK og vakthavende slaglege samt også mellom lokalsykehus og trombektomisykehus . Det er imidlertid fortsatt forbedringsområder.

Sykehus i nettverk

Sykehus bør organiseres i nettverk for å maksimere tilgang til behandling og minimere forsinkelsene.

  • Europeiske retningslinjer anbefaler at sykehus organiseres i nettverk for å maksimere tilgang til behandling og minimere forsinkelsene. Dette er i tråd med Nasjonal Helse- og Sykehusplan der det skisseres behov for at sykehusene i større grad enn nå utfyller hverandre i oppgaveløsning som "sykehus i nettverk”. Ved akuttbehandling av hjerneslag er samarbeid som sikrer god tolkning av avansert bildediagnostikk  med CT eller MR et meget aktuelt samarbeidsområde.

Meldeplikt til Norsk hjerneslagregister og monitorering av aktiviteten i trombektomisentrene

Aktiviteten ved trombektomisentre i Norge monitoreres av  Norsk hjerneslagregister (NHR) i en egen trombektomimodul  og alle trombektomisentre har plikt til å innrapportere sine pasienter til NHR.  Det registreres i NHR viktige tider som mål for logistikk, mål for behandlingsresultat og komplikasjoner. Registreringen omfatter: 

  • Andel behandlede pasienter
  • Hvem som behandles med trombektomi
  • Tid fra symptom til oppnådd reperfusjon samt ulike mellomtider (sykehus, intravenøs trombolyse, ankomst trombektomisenter, lyskepunksjon, reperfusjon) 
  • Grad av oppnådd reperfusjon
  • Komplikasjoner – symptomgivende blødninger
  • Nevrologisk funksjon før trombektomi og etter 24-36 timer målt med NIHSS skår.
  • Funksjon etter 3 måneder målt med modified Rankin Scale (mRS)
  • Helserelatert livskvalitet ved 3 måneder

Lokalisering av trombektomisentra

Per 2024 tilbys trombektomi ved 8 sykehus i Norge: Ullevål, Rikshospitalet, A hus,  Kristiansand , Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Sentrene har noe ulik profil vedrørende intervenjonistenes bakgrunn og opplæring, og det er også en del forskjeller når det gjelder pasientvolum, seleksjonsmetoder- og kriterier, men sentrene følger i stor grad de nasjonale anbefalinger.  Det bør fortløpende vurderes om det er behov for opprettelse av flere sentre for å kunne gi et godt landsdekkende tilbud, men med det begrensede antall pasienter som i overskuelig framtid trolig vil være aktuelle for trombektomi, så bør behovet for opprettelse av  nye sentre vurderes nøye.

Hvis det skal etableres nye trombektomitilbud, bør det tas hensyn til geografi og pasientvolum og til at senterets strukturelle og faglige forutsetninger for å kunne etablere et tilbud som kan tilfredsstille nasjonale føringer og kvalitetsmål.

Med den geografi og befolkningsstruktur vi har i Norge kan det noen steder være aktuelt å vurdere om andre spesialister kan utføre trombektomi for å øke tilgjengeligheten og sikre robuste vaktordninger. Disse må da ha gjennomgått tilstrekkelig opplæring i metoden og nevroradiologiske aspekter av slagbehandling. I USA er det praksis at nevrologer og nevrokirurger kan få slik opplæring. Et aktuelt alternativ som diskuteres i flere land er å benytte spesialopplærte intervensjonskardiologer. Uansett spesialistenes bakgrunn blir det svært viktig med en nøye monitoring av aktivitet og behandlingsresultater. I Norge er det som anført Norsk hjerneslagregister som monitorerer trombektomivirksomheten ved de 8 sentra som er i drift.

Anbefalingen er basert på rapport fra Kunnskapssenteret fra 2016, en del ny dokumentasjon som har kommet seinere, inkludert den dokumentasjon som retningslinjene fra Australian  Stroke Foundation og European Stroke Organisation bygger på (ref) , arbeidsgruppens samlede erfaring og kunnskap.samt beslutning om videreføring av tiltaket fra Beslutningsforum RHF.

Oppsummering av Kunnskapssenterets rapport om trombektomi

  • Mekanisk trombektomi gir for selekterte pasienter rammet av hjerneinfarkt på grunn av okklusjon i de store hjernearterier klart bedret funksjon og helserelatert livskvalitet.
  • Dokumentasjonen bygger i all hovedsak på bruk av «stent retrievers»
  • Behandlingen er kostnadseffektiv. Det gjelder også i scenarioanalyse med etablering av nye sentra i Norge. 
Funksjon og dødelighet 

Kunnskapssenterets rapport er bygd på fem randomiserte kontrollerte studier (RCT) publisert i 2014-2015, viste alle at trombektomi med «stent retriever» er effektiv behandling for pasienter med akutt hjerneinfarkt på grunn av okklusjon i store arterier i fremre kretsløp [15]. I hver av de fem studiene var trombektomi forbundet med økt sjanse for uavhengighet (mRS 0-2). De fleste pasientene fikk først intravenøs trombolyse og ble deretter randomisert til trombektomi eller kontroll. 

En metaanalyse av de fem randomiserte studiene (1287 pasienter) viste at andelen uavhengige pasienter (mRS 0-2) var signifikant høyere i trombektomigruppen enn kontrollgruppen (46 % versus 27 %, odds ratio [OR] 2.35, 95% CI 1.85-2.98). Kun 2,6 pasienter må behandles for at èn skal få redusert funksjonshemming ≥1poeng på modified Rankin Scale (mRS). Trombektomi var effektivt i en rekke subgrupper av pasienter inkludert pasienter over 80 år, pasienter med store nevrologiske utfall og pasienter som ikke var behandlet med intravenøs trombolyse først. Det er få  pasienter med lette og moderat alvorlige slagsymptomer (NIHSS< 10) som er inkludert i de randomiserte studier og nytten av trombektomi for denne gruppen pasienter er usikker. Det har senere kommet studier som viser at trombektomi ved NIHSS < 6 ikke gir noen positiv effekt.  Den sterke dokumentasjonen for effekt av trombektomi er knyttet til pasienter med alvorlige slagsymptomer (NIHSS > 10  og median NIHSS = 17) . I de 5 studiene som Kunnskapssenterets rapport bygger på så  var det ikke økt forekomst av alvorlige symptomgivende intrakranielle blødninger ved 90 dager i trombektomigruppen sammenlignet med kontrollgruppen.

Dødelighet

En metaanalyse av de fem randomiserte studiene, viste ingen sikker forskjell i dødelighet etter 90 dager. Imidlertid var det signifikant redusert mortalitet i trombektomigruppen etter 90 dager i ESCAPE (10,4% versus 19%).

Tidsavhengighet

Effekten av trombektomi er meget tidsavhengig. I MR CLEAN studien var den absolutte forskjellen i risiko for funksjonshemming mellom trombektomigruppen og kontrollgruppen 26 % dersom arterien ble åpnet innen 3 timer og 7 % dersom arterien ble åpnet innen 6 timer. Dette tilsvarer at antall pasienter som må behandles for at 1 ekstra pasient skal unngå skade (Number needed to treat; NNT) er <4 dersom arterien åpnes innen 3 timer, men er 15 dersom arterien åpnes innen 6 timer [20].

Kan resultatene overføres til klinisk praksis i Norge?

I de fem randomiserte studiene var pasientene selekterte – godt fungerende pasienter før slaget med alvorlige slagsymptomer - de aller fleste med NIHSS >10 poeng. De deltakende sentrene og intervensjonistene var erfarne. Både pasientseleksjonen og kompetansen ved sentraene kan ha bidradd til de gode resultatene. Det er nødvendig at norsk praksis søker å legge seg opp mot standarder fra studiene og at aktiviteten monitoreres. Trombektomi har vært implementert  i klinisk praksis i Norge fra 2017 og både intervensjonister og de ulike trombektomisentrene har derfor nå fått betydelig erfaring selv om pasientvolumet ved alle sentrene ligger under internasjonale anbefalinger.  Behovet for monitorering er derfor fortsatt tilstede og ivaretas av Norsk hjerneslagregister(NHR).  Det forutsettes at trombektomisentrene overholder meldeplikten til NHR slik at registeret har komplette data fra alle sentrene slik at det kan gis korrekte resultater når det gjelder trombektomivirksomheten både på landsbasis og ved de ulike sentrene.

Begrunnelse for anbefaling om trombektomi før trombolyse

Som anført fikk de fleste pasientene først intravenøs trombolyse og ble deretter randomisert til trombektomi eller kontroll i de stu­­­­­dier som danner kunnskapsgrunnlaget for trombektomi. 
Det har ­­­kommet ny kunnskap fra studier som sammenligner trombolyse og trombektomi mot trombektomi alene ved hjerneinfarkt med storkarokklusjon. (ref: 1

Anbefaling om trombolyse før trombektomi er basert på en samleanalyse publisert i 2022 med resultater fra 6 studier (2331 pasienter, ref: 1). Denne viser at for pasienter innlagt < 4,5 t etter symptomdebut med akutt hjerneinfarkt forårsaket av storkarokklusjon er det like bra eller bedre resultat dersom det gis trombolyse før trombektomi («bridging therapy») enn for trombektomi alene.

Det er marginale forskjeller i utfall på funksjonsnivå målt med mRS ved 3 mnd for pasienter som får trombektomi alene sammenlignet med pasienter som får trombolyse før trombektomi, men studiene viser at trombolyse før trombektomi øker sannsynligheten for vellykket rekanalisering og gir en trend i retning av bedre funksjon og lavere dødelighet. (ref: 10)

Det er derfor fortsatt grunnlag for å opprettholde den kliniske praksis med initial trombolysebehandling. Dette er særlig nyttig der pasienter innlegges på lokalsykehus før overflytting til trombektomisenter. Ved overflytting fra lokalsykehus til trombektomisenter, unngår man med bruk av tenekteplase pågående medikamentinfusjon i ambulanse eller helikopter. Det er viktig at trombolyse ikke fører til forsinkelse med start av trombektomi, og det er derfor en fordel med tenekteplase som gis som en enkelt injeksjon sammenlignet med alteplase som må gis som injeksjon etterfulgt av infusjon over 1 time.

Referanser

  1. Turc G, et al. European Stroke Organisation (ESO)-European Society for Minimally Invasive Neurological Therapy (ESMINT) expedited recommendation on indication for intravenous thrombolysis before mechanical thrombectomy in patients with acute ischemic stroke and anterior circulation large vessel occlusion. Journal of neurointerventional surgery 2022;14(3):209 
  2. Yang P, Zhang Y, Zhang L, et al. Endovascular thrombectomy with or without intravenous alteplase in acute stroke. N Engl J Med 2020;382:1981–93.
  3. Suzuki K, Matsumaru Y, Takeuchi M, et al. Effect of mechanical thrombectomy without vs with intravenous thrombolysis on functional outcome among patients with acute ischemic stroke: the SKIP randomized clinical trial. JAMA 2021;325:244–53.
  4. Zi W, Qiu Z, Li F, et al. Effect of endovascular treatment alone vs intravenous alteplase plus endovascular treatment on functional independence in patients with acute ischemic stroke: the DEVT randomized clinical trial. JAMA 2021;325:234–43.
  5. LeCouffe NE, Kappelhof M, Treurniet KM, et al. A randomized trial of intravenous alteplase before endovascular treatment for stroke. N Engl J Med 2021;385:1833–44.
  6. Fischer U, Kaesmacher J, Strbian D, Eker O, Cognard C, Plattner PS, et al. Thrombectomy alone versus intravenous alteplase plus thrombectomy in patients with stroke: an open-label, blinded-outcome, randomised non-inferiority trial. The Lancet. 2022;400:104-15.
  7. Mitchell PJ, Yan B, Churilov L, Dowling RJ, Bush SJ, Bivard A, et al. Endovascular thrombectomy versus standard bridging thrombolytic with endovascular thrombectomy within 4·5 h of stroke onset: an open-label, blinded-endpoint, randomised non-inferiority trial. The Lancet. 2022;400:116-25.
  8. Kaesmacher J, Cavalcante F, Kappelhof M, et al. Time to Treatment With Intravenous Thrombolysis Before Thrombectomy and Functional Outcomes in Acute Ischemic Stroke: A Meta-Analysis. JAMA. 2024;331(9):764–777. 
  9. Campell BCV Mitchell PJ, Churilov L et al. Tenecteplase versus alteplase before thrombectomy for ischemic stroke.  N Engl J Med 2018;368: 1573-82
  10. Majoie CB, Cavalcante F, Gralla J, Yang P, Kaesmacher J, Treurniet KM, et al. Value of intravenous thrombolysis in endovascular treatment for large-vessel anterior circulation stroke: individual participant data meta-analysis of six randomised trials. Lancet (London, England) 2023;402(10406):965-974 
  11. Goyal N, Tsivgoulis G, Malhotra K, Ishfaq MF, Pandhi A, Frohler MT, et al. Medical Management vs Mechanical Thrombectomy for Mild Strokes: An International Multicenter Study and Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurology. 2020;77(1):16-24
  12. Abdalkader M, Finitsis S, Li C, et al. Endovascular versus medical management of acute basilar artery occlusion: a systematic review and meta-analysis of the randomized controlled trials. J Stroke 2023; 25: 81–91.42. Menon BK, Hill MD, Davalos A, et
  13. European Stroke Organisation and European Society for Minimally Invasive Neurological Therapy guideline on acute management of basilar artery occlusion Daniel Strbian1 , Georgios Tsivgoulis2 , Johanna Ospel3 , Silja Räty1 , Petra Cimflova4 , Georgios Georgiopoulos5,6, Teresa Ullberg7 , Caroline Arquizan8 , Jan Gralla9 , Kamil Zeleňák10 , Salman Hussain11 , Jens Fiehler12 , Patrik Michel13, Guillaume Turc14 and Wim Van Zwam15, European Stroke Journal 2024, Vol. 9(4) 835–884 © European Stroke Organisation 2024 Article reuse guidelines: sagepub.com/journals-permissions DOI: 10.1177/23969873241257223 journals.sagepub.com/home/eso
  14. Turc G, et al. J NeuroIntervent Surg 2023;15:e8. doi:10.1136/neurintsurg-2018-014569, European Stroke Organisation (ESO) - European Society for Minimally Invasive Neurological Therapy (ESMINT) Guidelines on Mechanical Thrombectomy in Acute Ischemic Stroke Guillaume Turc ,1,2,3,4 Pervinder Bhogal ,5 Urs Fischer,6 Pooja Khatri,7 Kyriakos Lobotesis,8 Mikaël Mazighi,3,9,10,11 Peter D. Schellinger,12 Danilo Toni,13 Joost de Vries,14 Philip White,15 Jens Fiehler
  15. KB Frønsdal, Å Skår, A Stoinska-Schneider, SS Ormstad, B Fure. Mekanisk trombektomi ved akutt hjerneinfarkt. Mechanical. Rapport fra. 2016. 102 (119) . https://www.fhi.no/publ/2016/mekanisk-trombektomi-ved-akutt-hjerneinfarkt-del-2.-helseokonomisk-evalueri/.
  16. Stroke Unit Trialists Collaboration. Cochrane 2020
  17. Hild Fjaertoft, Bent Indredavik, Jon Magnussen, Roar Johnsen. Early Supported Discharge for Stroke Patients Improves Clinical Outcome. Does It Also Reduce Use of Health Services and Costs?. Cerebrovascular diseases. 2005. 19. 376-383.
  18. Stroke UnitTrialists’Collaboration. Organised inpatient (stroke unit) care for stroke. Cochrane Database Syst Rev. 2013. 9.
  19. Krebs W, Sharkey-Toppen TP, Cheek F, et al. Prehospital Stroke Assessment for Large Vessel Occlusions: A Systematic Review. Prehosp Emerg Care. 2018 Mar-Apr;22(2):180-188.
  20. 100. Puck SS Fransen, Olvert A Berkhemer, Hester F Lingsma, Debbie Beumer, Lucie A Van Den Berg, Albert J Yoo, Wouter J Schonewille, Jan Albert Vos, Paul J Nederkoorn, Marieke JH Wermer. Time to reperfusion and treatment effect for acute ischemic stroke: a randomized clinical trial. JAMA neurology. 2016. 73. 190-196.
Problemstilling

Gir trombolyse før trombektomi bedre resultat enn å ikke gi trombolyse før trombektomi ved akutt hjerneinfarkt < 4,5 t

Populasjon (P)
Pasienter med akutt hjerneinfarkt og storkarokklusjon
Tiltak (I)
Trombolyse i.v før trombektomi
Sammenligning (C)
Ikke trombolyse i.v. før trombektomi
Utfall (O)
Resultat 3mndr. Svært god funksjon - mRS 0-1. Lett nedsatt funksjon, selvstendig- mRS 0-2. Død. Symptomgivende hjerneblødning
Beskrivelse av inkluderte studier

Studien som danner hovedgrunnlaget når det gjelder dokumentasjon av effekt er Turc et al 2022 (ref 1):

I denne samleanalyse publisert i 2022 med resultater fra 6 studier (2331 pasienter) (1), hadde pasienter med akutt hjerneinfarkt forårsaket av storkarokklusjon og innlagt < 4,5 t etter symptomdebut et like bra eller bedre resultat dersom det ble gitt trombolyse før trombektomi («bridging therapy») enn for trombektomi alene.

Metaanalysen av Turc et al (2022) er vurdert som den mest relevante etter de litteratur søk som er utført i Australia og danner grunnlaget for den SOF tabell (Summery Of Findings tabell) som er utarbeidet ( se nedenfor). Denne metaanalysen av 6 studier viser en trend i funksjonsnivå i favør av trombolyse før trombektomi. I SOF tabellen i Australske retningslinjer er det tatt med resultater fra tre studier mens det i metaanalysen til Turc et al er data fra seks studier som grunnlag for resultanene. Det er liten forskjell i resultat for funksjon, død og hjerneblødning i SOF tabell i de Australske retsningslinjer og i metaanalysen til Turc et al. I metaanalysen til Turc er det tatt med resultat fra to studier (SWIFT DIRECT og DIRECT SAFE) som ikke var publisert da de Australske retningslinjene ble oppdatert. I SWIFT var mRS 0-2 (lett nedsatt funksjon) 57% med trombektomi alene og 65% ved trombolyse før trombektomi.  Hjerneblødning (sICH) var 2% med trombektomi og 3% med trombektomi og trombolyse.  Det var sjeldnere vellykket reperfusjon med trombektomi alene. I DIRECT-SAFE  hadde 55% med trombektomi og  61% med trombektomi og trombolyse mRS  0-2 ved 90 dager.

Trombektomi vs Trombolyse + trombektomi (tabell basert på Turc et al)

Resultater

Trombolyse + Trombektomi

Trombektomi 

Forskjell

 

OR

Lett nedsatt funksjon

mRS 0-2 90 dager

 

595/1169 (50.9%)

 

570/1162 (49,1%)

18 færre per 1000 med bare trombektomi (men usikkerheten i resultatene gjør at det kan være 59 færre eller24 flere)

0.93 (0.79-1.10) 

Død

175/1169 (15.0%) 

186/1163 (16.0%)

8 flere per 1000 med bare trombektomi (men usikkerheten i resultatene gjør at det kan være  21 færre eller 42 flere)

1.06 (0.84-1.35)

Symptomgivende hjerneblødning

67/1166 (5.7%)   

50/1163 (4,3%)

13 færre per 1000 med bare trombektomi (men usikkerheten i resultatene gjr at det kan være 27 færre til 7 flere)

0.77 (0.52-1.13) 

Referanse: "Australian and New Zealand Living Clinical Guidelines for Stroke Management - Chapter 3 of 8: n" (date: februar 2024)

"SOF" tabell fra Turc sin metaanalyse viser effekt av trombolyse før trombektomi vs trombektomi alene ved akutt hjerneinfarkt:
"SOF" tabell fra Turc sin metaanalyse viser effekt av trombolyse før trombektomi vs trombektomi alene ved akutt hjerneinfarkt:
Grafisk fremstilling av SOF tabell fra Australian Guidelines
Grafisk fremstilling av SOF tabell fra Australian Guidelines

 


Populasjon (P)
Pasienter med akutt hjerneinfarkt
Tiltak (I)
Trombektomi
Sammenligning (C)
Ikke trombektomi
Beskrivelse av inkluderte studier

Kunnskapssenteret i Folkehelseinstituttet har gjennomført en fullstendig metodevurdering av kateterbasert fjerning av blodpropper i store blodårer som forsyner hjernen (mekanisk trombektomi). Vurderingen er gjort etter oppdrag fra de regionale helseforetakenes Bestillerforum.

Kvalitet på dokumentasjonen for trombektomi

Oppsummering av oversiktsartiklene fra Kunnskapssenteret er vurdert til moderat kvalitet

Ressurshensyn

Trombektomi er en ressurskrevende behandling men også en meget effektiv behandling. Det er viktig at de «riktige pasienter» selekteres til denne behandlingen slik at unødig ressursbruk uten nevneverdig effekt kan unngås. Tiltaket kan da begrunnes med klar effekt og store fordeler fremfor ulemper.

Antagelig vil tiltaket kunne føre til økt ulikhet i helsetilbudet, men økt forskjell kan modifiseres noe ved de organisatoriske tiltak som erv foreslått.

Gradering av effektestimatene - fra Kunnskapssenterets rapport

Gradering av effektestimatene - fra Kunnskapssenterets rapport

Hovedfunn oppsummert av Kunnskapssenteret

Tilgjengelig forskingsdokumentasjon om bruk av trombektomi i tillegg til standard behandling sammenlignet med standard behandling alene viser at: 

  • Sannsynligheten for funksjonstap etter 90 dager er mindre etter trombektomi 
  • Helserelatert livskvalitet etter 65-90 dager er bedre etter trombektomi, men det er usikkerhet knyttet til resultatene
  • Det er ingen sikker forskjell i dødelighet etter 90 dager etter trombektomi
  • Det ingen sikker forskjell på symptomgivende hjerneblødninger 24-30 timer etter trombektom
  • Det er mulig økt risiko for hjerneblødning dersom symptomgivende og ikke-symptomgivende blødninger betraktes under ett
  • Det er mulig høyere risiko for nytt hjerneinfarkt innen 90 dager etter trombektomi, men det er usikkerhet knyttet til resultatene 
  • Det er ikke mulig å trekke klare konklusjoner vedrørende uønskede hendelser knyttet til trombektomi

Helsedirektoratet (2024). Hos pasienter med akutt hjerneinfarkt som sannsynligvis vil føre til betydelig funksjonsnedsettelse og som skyldes okklusjon i store arterier i fremre eller bakre kretsløp anbefales trombektomi tidligst mulig innen 6 timer fra symptomdebut (HØRINGSUTKAST). [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 20. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/hjerneslag/akuttfasen-undersokelse-og-behandling-ved-hjerneslag/reperfusjonsbehandling-og-antitrombotisk-behandling-ved-akutt-hjerneinfarkt/hos-pasienter-med-akutt-hjerneinfarkt-som-sannsynligvis-vil-fore-til-betydelig-funksjonsnedsettelse-og-som-skyldes-okklusjon-i-store-arterier-i-fremre-eller-bakre-kretslop-anbefales-trombektomi-tidligst-mulig-innen-6-timer-fra-symptomdebut

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: