Behandling med sentralstimulerende legemidler til personer med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som er i Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) for sitt rusmiddelmisbruk, bør skje i spesialisthelsetjenesten.
Det vurderes som forsvarlig at personer med diagnosen ADHD/ Hyperkinetisk forstyrrelse og rusmiddelavhengighet, inklusiv personer som får legemiddelassistert rehabilitering (LAR), kan gis tilbud om behandling med sentralstimulerende legemidler. Slik kombinasjonsbehandling krever tett oppfølging av spesialisthelsetjenesten for å lykkes, men enkelte ganger er det pasienter som fungerer så godt i hverdagen at det kan vurderes om behandlingen skal overføres til fastlegen/kommunale tjenester.
Kriterier for tilbud om behandling, se praktisk informasjon.
I Norge er det gjennomført flere prosjekter der en har fulgt pasienter som har fått kombinert LAR og behandling med sentralstimulerende middel for ADHD. Konklusjonen i 2009 var at «mer enn en tredjedel av pasientene i prosjektene og over femti prosent av de som har startet kombinasjonsbehandlingen, ble vurdert å ha fått økt livskvalitet etter behandling med sentralstimulerende medikamenter» (Svarstad S et al, 2010). Imidlertid viser studier at bare 50 % kan gjennomføre slik behandling, og at det kreves betydelige ressurser og andre psykososiale tiltak for å kunne gjennomføre tilstrekkelig oppfølging av pasienter som får kombinasjonsbehandling (Abel KF et al, 2014).
Personer med både rusmiddelmisbruk og ADHD har behov for hjelpetiltak for begge typer vansker (Helsedirektoratet, 2012). I noen tilfeller er det behov for å behandle begge vanskene samtidig.
Basert på de systematiske erfaringene i Norge i perioden 2002 - 2014 vurderes det som forsvarlig at personer med diagnosene ADHD og rusmiddelavhengighet, inklusive personer som får legemiddelassistert rehabilitering (LAR), kan gis tilbud om behandling med sentralstimulerende middel.
Følgende kriterier bør være oppfylt:
- Det er etablert et team i spesialisthelsetjenesten av fagpersoner med kompetanse både på rusmiddelmisbruk og psykiske lidelser.
- Spesialist med relevant kompetanse innen barne- og ungdomspsykiatri eller psykiatri har ansvar for utprøving, behandling og oppfølging med sentralstimulerende middel.
- Det er satt i gang tiltak for å stabilisere og behandle rusmiddelmisbruket.
- Det kan dokumenteres rusfrihet ved klinisk vurdering og urinprøver de siste 3 måneder før oppstart av behandling med sentralstimulerende middel. Under innleggelse kan det gjøres en individuell vurdering av om sentralstimulerende legemiddel skal prøves ut på et tidligere tidspunkt.
- Det gjøres primært utprøving/behandling med metylfenidat. Utprøving/behandling med amfetamin kan gjøres der det er manglende effekt og/eller bivirkninger av metylfenidat.
- Dosering av sentralstimulerende middel er i samsvar med anbefalt praksis.
- Det er dokumentert fortsatt rusfrihet så lenge behandlingen med sentralstimulerende middel pågår. Dokumentasjon gjøres ved klinisk vurdering og urinprøver. Ofte vil det være behov for tett oppfølging i startfasen, noen ganger med ukentlige kontroller, mens hyppighet av kontroller kan reduseres der en får etablert gode behandlingsregimer med lite risiko for misbruk.
- Behandling med sentralstimulerende middel stoppes dersom rusfrihet ikke kan dokumenteres eller det oppstår andre forhold som gjør at fortsatt behandling ikke er forsvarlig. Ansvarlig lege i spesialisthelsetjenesten er ansvarlig for fortløpende vurderinger av disse forhold.
Dersom pasienten følger opp behandlingen svært godt over tid, og det er dokumentert rusfrihet, kan spesialist vurdere om videre oppfølging kan skje hos fastlege i samarbeid med spesialist.
Anbefalingen er ikke gradert.
Voksne med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse har dobbelt så stor risiko for utvikling av rusproblemer som voksne uten. Noen begynner med rusmidler ca. tre år tidligere enn voksne uten ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse, og bruken synes mer alvorlig og langvarig (Zulauf CA et al, 2014). En norsk studie indikerer at opptil 50 % av personer med rusmiddelavhengighet kan ha vansker innenfor området ADHD (van Emmerik van Ooortmerssen K et al, 2014).
Basert på flere studier gjennomført i Norge (Svarstad S, 2010; Abel KF et al, 2014) vurderes det som forsvarlig at personer med diagnosen ADHD og rusmiddelavhengighet, inklusiv personer som får legemiddelassistert rehabilitering (LAR), kan gis tilbud om behandling med sentralstimulerende legemidler. Slik kombinasjonsbehandling krever tett oppfølging av spesialisthelsetjenesten for å lykkes, men noen ganger er det pasienter som fungerer så godt i hverdagen at det kan vurderes om behandlingen skal overføres til fastlegen/kommunale tjenester.
Referanser
Abel KF, Bramness JG, Martinsen EW. Stimulant medication for ADHD in opioid maintenance treatment. Journal of dual diagnosis 2014;10(1):32-8.
Helsedirektoratet.Nasjonal faglig retningslinje for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse - ROP-lidelser. Oslo; 2012.
Svarstad S, Dahl T (red). Stiftelsen Bergensklinikkene. Erfaringsrapport fra nasjonal konferanse om kombinasjonsbehandling med sentralstimulerende medikament for pasienter med ADHD som mottar legemiddelassistert rehabilitering (LAR). Bergen 2010.
van Emmerik-van Oortmerssen K, van de Glind G, Koeter MW, Allsop S, Auriacombe M, Barta C, et al. Psychiatric comorbidity in treatment-seeking substance use disorder patients with and without attention deficit hyperactivity disorder: results of the IASP study. Addiction 2014;109(2):262-72.
Zulauf CA, Sprich SE, Safren SA, Wilens TE. The complicated relationship between attention deficit/hyperactivity disorder and substance use disorders. Current psychiatry reports 2014;16(3):436.
Sist faglig oppdatert: 13. juni 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2016). Behandling med sentralstimulerende legemidler til personer med ADHD/Hyperkinetisk forstyrrelse som er i Legemiddelassistert rehabilitering (LAR) for sitt rusmiddelmisbruk, bør skje i spesialisthelsetjenesten. [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 13. juni 2018, lest 07. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/adhd/behandling-og-oppfolging-av-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/legemiddelbehandling-av-adhd-hyperkinetisk-forstyrrelse/behandling-med-sentralstimulerende-legemidler-til-personer-med-adhdhyperkinetisk-forstyrrelse-som-er-i-legemiddelassistert-rehabilitering-lar-for-sitt-rusmiddelmisbruk-bor-skje-i-spesialisthelsetjenesten