Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel iInnledning

De siste årene har det vært økt oppmerksomhet i befolkningen knyttet til vegetarisk og vegansk kosthold, særlig blant unge. Mange oppgir klima, miljø og/eller dyrevelferd som årsaker til å velge et helt eller hovedsakelig plantebasert kosthold. Noen velger slike kosthold av religiøse årsaker, andre av helsemessige grunner, og noen rett og slett fordi de liker det bedre. 

Helsedirektoratet og medlemmer av Nasjonalt råd for ernæring mottar jevnlig henvendelser fra personer som ønsker råd og informasjon om vegetarisk eller vegansk kosthold. Helsedirektoratet anbefaler et hovedsakelig plantebasert kosthold med mye grove kornvarer, grønnsaker, frukt og bær, men inkluderer også magre meieriprodukter og fisk i sine kostråd. Rådene oppmuntrer til redusert inntak av sukker, salt og mettet fett. Det er særlig mettet fett fra kjøtt og meieriprodukter som bør reduseres. Praktiske råd knyttet til vegetarisk og vegansk kosthold gis på Helsenorge.no.

Det er viktig at de som ønsker å gå over til et vegetarisk eller vegansk kosthold skal få hjelp og kunnskap til å velge matvarer slik at de får et fullverdig kosthold som sikrer at behovet for alle næringsstoffer blir dekket. I motsetning til typiske motedietter, er et vegetarisk eller vegansk kosthold som regel ikke av kort varighet. Vegetarianisme og veganisme er for de fleste del av en livsstil, og veganisme er anerkjent som et livssyn av Likestillings- og diskrimineringsombudet. Et sunt vegetarkosthold er også ett av flere anbefalte kostholdsmønstre i kostråd og retningslinjer fra en rekke land.

Et vegetarisk eller vegansk kosthold kan settes sammen på mange måter. Et sunt vegetarisk eller vegansk kosthold kan settes sammen av en god kombinasjon av ulike næringsrike plantebaserte matvarer. Dette krever en del kunnskap om kosthold og ernæring. Hvis kostholdet derimot domineres av næringsfattige matvarer med et høyt innhold av sukker og fett, og med lite vitaminer, mineraler og fiber, vil det tvert imot kunne bidra til feilernæring. 


Nasjonalt råd for ernæring

Rapporten er utarbeidet av Nasjonalt råd for ernæring på oppdrag fra Helsedirektoratet.

Siste faglige endring: 27. september 2021