9.1 Andel kommuner uten frisklivssentral som tilbyr liknende oppfølging til voksne
49 prosent (65 av 134) av kommunene der innbyggerne ikke har tilgang til frisklivssentral (N=134) tilbyr fysisk aktivitet, 38 prosent (51 av 134 kommuner) tilbyr diagnosespesifikke kurs og 37 prosent (49 av 134 kommuner) tilbyr diagnoseuavhengige frisklivs-, lærings- og mestringstilbud. Det fremkommer ikke hvilke kommunale tjenester som gir hvilke tilbud.
9.2 Andel kommuner med og uten frisklivssentral som tilbyr ulike tilbud og kurs
76 prosent av alle landets kommuner/bydeler rapporterer at de har tilbud om fysisk aktivitet, 45 prosent av kommunene tilbyr hjelp til snus- og røykeslutt. 39 prosent tilbyr diagnoseuavhengige kurs og 38 prosent diagnosespesifikke kurs.
92 prosent av kommuner med frisklivssentral (N=236) tilbyr fysisk aktivitet i sine frisklivssentraler, mens 49 prosent av kommunene uten frisklivssentral (N=134) tilbyr dette i ulike helse- og omsorgstjenester.
Merk at i tallene for kommuner med tilgang til frisklivssentral er ikke tilsvarende tilbud disse kommunen har i andre helse- og omsorgstjenester inkludert. Dersom kommunens øvrige helse- og omsorgstjenester har tilbud om støtte til endring av levevaner og mestring av helseutfordringer, synes det ikke i figuren 9.2. Tallene for kommuner med og uten frisklivssentral er derfor ikke direkte sammenliknbare. Dersom frisklivs- og mestringstilbudene som tilbys i øvrige kommunale helse- og omsorgstjenester i kommuner/bydeler med frisklivssentral også hadde vært inkludert i tallene, vil trolig prosentandelene for tilbudene i figuren vært høyere. Figuren (9.2) bør ses i sammenheng med figuren som viser kommuner med tilgang til frisklivssentral som tilbyr andre lavterskeltilbud i øvrig kommunal helse- og omsorgstjeneste (8.6).
Andel kommuner som tilbyr støtte til endring av levevaner og mestring av helseutfordringer er gjennomgående større blant kommuner med frisklivssentral enn i kommuner uten frisklivssentral.