Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 9Tilbud i kommuner uten frisklivssentral

9.1 Andel kommuner uten frisklivssentral som tilbyr liknende oppfølging til voksne

9.1 Figuren viser andel kommuner uten frisklivssentral som tilbyr liknende oppfølging med individuell og grupperettet veiledning til voksne (over 18 år) i 2022. Antall kommuner i parentes. (figur 23.1 i grunnlagsdata)
9.1 Figuren viser andel kommuner uten frisklivssentral som tilbyr liknende oppfølging med individuell og grupperettet veiledning til voksne (over 18 år) i 2022. Antall kommuner i parentes. (figur 23.1 i grunnlagsdata).
Kilde: KOSTRA-skjema 1 Personell og virksomhet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, SSB

49 prosent (65 av 134) av kommunene der innbyggerne ikke har tilgang til frisklivssentral (N=134) tilbyr fysisk aktivitet, 38 prosent (51 av 134 kommuner) tilbyr diagnosespesifikke kurs og 37 prosent (49 av 134 kommuner) tilbyr diagnoseuavhengige frisklivs-, lærings- og mestringstilbud.  Det fremkommer ikke hvilke kommunale tjenester som gir hvilke tilbud.

9.2 Andel kommuner med og uten frisklivssentral som tilbyr ulike tilbud og kurs

9.2 Figuren viser total andel kommuner/bydeler med og uten frisklivssentral som tilbyr ulike kurs og tilbud i 2022. Prosent av alle kommuner/bydeler. (N=370). Hele landet. (figur 24 i grunnlagsdata)
9.2 Figuren viser total andel kommuner/bydeler med og uten frisklivssentral som tilbyr ulike kurs og tilbud i 2022. Prosent av alle kommuner/bydeler. (N=370). Hele landet. (figur 24 i grunnlagsdata)
​​​​​Kilde: KOSTRA-skjema 1 Personell og virksomhet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, SSB

76 prosent av alle landets kommuner/bydeler rapporterer at de har tilbud om fysisk aktivitet, 45 prosent av kommunene tilbyr hjelp til snus- og røykeslutt. 39 prosent tilbyr diagnoseuavhengige kurs og 38 prosent diagnosespesifikke kurs.

92 prosent av kommuner med frisklivssentral (N=236) tilbyr fysisk aktivitet i sine frisklivssentraler, mens 49 prosent av kommunene uten frisklivssentral (N=134) tilbyr dette i ulike helse- og omsorgstjenester.

Merk at i tallene for kommuner med tilgang til frisklivssentral er ikke tilsvarende tilbud disse kommunen har i andre helse- og omsorgstjenester inkludert. Dersom kommunens øvrige helse- og omsorgstjenester har tilbud om støtte til endring av levevaner og mestring av helseutfordringer, synes det ikke i figuren 9.2. Tallene for kommuner med og uten frisklivssentral er derfor ikke direkte sammenliknbare. Dersom frisklivs- og mestringstilbudene som tilbys i øvrige kommunale helse- og omsorgstjenester i kommuner/bydeler med frisklivssentral også hadde vært inkludert i tallene, vil trolig prosentandelene for tilbudene i figuren vært høyere. Figuren (9.2) bør ses i sammenheng med figuren som viser kommuner med tilgang til frisklivssentral som tilbyr andre lavterskeltilbud i øvrig kommunal helse- og omsorgstjeneste (8.6). 

Andel kommuner som tilbyr støtte til endring av levevaner og mestring av helseutfordringer er gjennomgående større blant kommuner med frisklivssentral enn i kommuner uten frisklivssentral. 

Siste faglige endring: 20. desember 2024