Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 8Organisering av legevakt - utvidet KOSTRA-rapportering

Helsedirektoratet har i 2022 samarbeidet med SSB for å få en utvidet kartlegging av legevaktsordningen i KOSTRA-skjema 1. Hensikten er å få bedre kunnskap om organiseringen av legevakt (kommunal legevakt, interkommunal legevakt eller en kombinasjon). SSB leverte rapporten i januar 2023[74] og resultatene viser blant annet følgende: 

Tabell 8.1. Kommuner med ulik organisering av legevakt (flere avkryssinger er mulig).  Absolutte tall og prosent.

 

 

Antall kommuner

(av totalt 356)

Andel i prosent

A

Kommunen hadde egen kommunal legevakt for sine innbyggere uten samarbeid med andre kommuner (inkluderer også eventuell daglegevakt)

139

39

B

Kommunen var fast vertskommune for interkommunal legevakt (inkluderer IKS)

75

21

C

Kommunen var deltakerkommune i interkommunal legevaktsordning (inkluderer

IKS og kommuner som hadde legevakt på omgang)

208

58

D

Kommunen kjøpte hele eller deler av legevakttjenesten fra private leger/aktører eller fra offentlig spesialisthelsetjeneste 

2

1

 

Kommuner med kombinasjon av to eller tre ulike legevaktorganisering

66

19

Kilde: KOSTRA, Statistisk sentralbyrå   

Kartleggingen viser at 70 prosent av fastlegene (3465) av totalt antall fastleger deltar i legevaktsarbeid, inkludert daglegevakt. 24 prosent av kommunene har fast ansatte leger ved legevakten. En langt større andel, 92 prosent, benyttet egne fastleger, 67 prosent andre leger, 42 prosent bemannet legevakt med sykepleier og 25 prosent med annet helsepersonell. Kartleggingen viser til dels tydelige forskjeller mellom store og små kommuner, og etter organisasjonsform.

37 prosent av kommunene rapporterte at de har hatt utfordringer med å besette legestillinger i legevakt, mens 15 prosent har bemanningsutfordringer av sykepleierstillinger i 2021. Det er de største kommunene som i størst grad rapporterer om bemanningsutfordringer.

Den vanligste vakttypen er primærvakt som har tilstedevakt på legevakt. Når det gjelder regionale forskjeller, er det en tendens til at store kommuner har større forekomst av både primærvakt og sekundærvakt som er til stede på legevakt enn mindre kommuner hvor det er mer vanlig med primærvakt i hjemmevakt/beredskapsvakt.

 

Fotnoter

[74] SSB 2023/6: Legevakttjenesten i norske kommuner i 2021 Legevakttjenesten i norske kommuner i 2021 (ssb.no)

Siste faglige endring: 24. mai 2023