Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kapittel 6.1Langtidsopphold i institusjon

Figur 4 viser andelene som har vært på langtidsopphold i institusjon hele eller deler av 2021 etter funksjonsnivå og alder.  Andelene som har vært på langtidsopphold hele 2021 var høyest for skrøpelige eldre med svært dårlig funksjonsnivå, men alder spiller også inn. Bruk av langtidsopphold var høyere blant de i alderen 90 år og eldre sammenlignet med de i aldersgruppen 75-79 år. Dette gjaldt både for gruppen med dårlig funksjonsnivå og gruppen med svært dårlig funksjonsnivå. 

Andel av skrøpelige eldre med dårlig eller svært dårlig funksjonsnivå som var på langtidsopphold i institusjon hele eller deler av 2021. N totalt=61 715.
Figur 4: Andel av skrøpelige eldre med dårlig eller svært dårlig funksjonsnivå som var på langtidsopphold i institusjon hele eller deler av 2021. N totalt=61 715.

Figur 5 viser variasjoner i andelen som var på langtidsopphold i institusjon etter region, helsefellesskap og funksjonsnivå. Blant regionene varierte andelen fra 72 prosent i Helse Midt-Norge til 76 prosent i Helse Nord, om vi ser på de med svært dårlig funksjonsnivå. Blant helsefellesskapene var variasjonen større. Andelen var høyest i Oslo (84 prosent), mens Nordre Trøndelag hadde lavest andel (60 prosent). Bruk av langtidsopphold i institusjon kan variere etter tilgang på omsorgsboliger og andre former å organisere tjenestetilbudet på.  

Andel av skrøpelige eldre som var på langtidsopphold i institusjon i 2021 hele eller deler av året, etter funksjonsnivå, region og helsefellesskap. N totalt=140 648.
Figur 5: Andel av skrøpelige eldre som var på langtidsopphold i institusjon i 2021 hele eller deler av året, etter funksjonsnivå, region og helsefellesskap. N totalt=140 648.

Siste faglige endring: 05. juni 2023