Problembeskrivelsen som legges til grunn, tar utgangspunkt i samfunnsøkonomisk analyse for digital samhandling - steg 2[1]. Helsepersonell opplever det ofte som en utfordring at helseopplysninger registrert hos andre virksomheter, ikke er tilgjengelig for dem. Mye tid går derfor med til å innhente informasjon som er nødvendig for å kunne yte forsvarlig helsehjelp til pasientene. Som svar på utfordringen, er samhandlingstjenesten pasientens journaldokumenter etablert. Foreløpig er kun helseforetak koblet på som kilde. For å kunne hente ut planlagte effekter, er det nødvendig å koble på flere helsevirksomheter som kilde.
Anbefalingen som gis her om plassering av ansvar for dokumentdeling fra kommuner, skal bidra til at kommuner deltar i pasientens journaldokumenter som kilde, og dermed understøtte effektmålene for dokumentdeling[2]:
- Frigjort tid for personell som jobber i helse- og omsorgstjenesten
- Færre uønskede hendelser i helse- og omsorgstjenesten
- Bedre innbyggeropplevelse og økt tillit til helse- og omsorgstjenesten
Nyttevirkninger
Forventet nytte av pasientens journaldokumenter ble estimert og beskrevet i en samfunnsøkonomisk analyse fra forprosjektet for digital samhandling i 2022.
Forventede nyttevirkninger fra pasientens journaldokumenter er frigitt tid for helsepersonell, mer effektive behandlingsforløp, færre unødvendige prøver, undersøkelser og innleggelser, og bedre behandlingskvalitet i pasientforløpet. Dette kan igjen bidra til mer effektiv ressursbruk i helse- og omsorgsektoren og at innbyggere får helse- og omsorgstjenester av høyere kvalitet og økt pasientsikkerhet. Den samfunnsøkonomiske analysen vurderte ikke nytten av at ulike aktørgrupper ble koblet på som kilde.
I 2023 ble det gjennomført en oppdatert vurdering av samfunnsnytten for at ulike aktørgrupper kobler seg på pasientens journaldokumenter som konsument og kilde. Analysen viste at det vil være nytte ved å koble på kommunene som kilde. Denne vurderingen var basert på helsepersonell sine tilbakemeldinger om hvilke dokumenter de ønsket innsyn i. Vurderingene fra 2023 estimerte ikke omfanget av nytten.
Kostnadsvirkninger for å koble på kommuner som kilde
Det vil påløpe kostnader i forbindelse med deling av journaldokumenter fra kommuner, både knyttet til etablering og forvaltning. Disse kostnadene vil oppstå hos virksomheten som har ansvaret for å legge til rette for at kommunene kan tilgjengeliggjøre journaldokumenter, og hos den enkelte kommune. Kostnadene omfatter både organisatoriske forhold som etablering av nye prosesser, opplæring mv., samt kostnader for teknisk tilrettelegging, som tilpasning av EPJ-system.
[2] Kap. 4.2 i Sentralt Styringsdokument Steg 2 digital samhandling