En viktig del av å tilrettelegge for dokumentdeling er å etablere prosesser[3] i virksomhetene, foreta opplæring av personell, helsefaglige vurderinger av hvilke dokumenttyper som skal tilgjengeliggjøres og foreta risikovurdering. I tillegg må IT-løsninger tilpasses. Etter vårt syn er følgende aktører aktuelle som ansvarlig part, for å tilrettelegge for at kommuner kan tilgjengeliggjøre journaldokumenter:
- Kommunene enkeltvis
- Kommunesamarbeid
- Helsefelleskap
- KS
- Nasjonal tjenesteleverandør
Arbeidet med å legge til rette for dokumentdeling fra kommuner, må sees som en del av det større arbeidet med digitalisering i kommunene. KS har fått en rolle av Landstinget[4] som pådriver for digitalisering i kommunal sektor. KS skal understøtte samordning i sektoren, og bidra til økt gjennomføringskraft i digitaliseringsarbeidet.
- Som kommunenes interesseorganisasjon har KS god kjennskap til behov i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. KS bør spille en viktig rolle ved å representere disse behovene i dialogen med nasjonale aktører.
- I tillegg har KS gjennom KS Digital, lang erfaring med å levere fellesløsninger og koordinere kommunal sektor.
KS spiller en viktig rolle i å ivareta kommunenes interesser og behov[5]. Behovene defineres av kommuner og fylkeskommuner gjennom KS’ ordinære organer, understøttet av en egen administrativ samstyringsstruktur for digitalisering. I tillegg er KS en pådriver for utvikling og utbredelse av sammenhengende tjenester og felles kommunale løsninger og komponenter. KS kan ivareta dette ansvaret gjennom sin tette dialog med kommunene og KS Digital som kommunesektorens tjenesteleverandør. Det fremstår derfor som lite hensiktsmessig at kommunene, enten hver for seg eller gjennom kommunesamarbeid som f. eks interkommunale selskap (IKS), skal løse dette i parallell.
Helsefelleskapene er i Nasjonal helse- og sykehusplan[6] trukket frem som et viktig område som skal styrkes for å skape gode tjenester for prioriterte pasienter med store og sammensatte behov. Helsefellesskapene er særlig rettet mot fagutvikling og faglig samarbeid[7] og i mindre grad samarbeid om IT-løsninger. Vi vurderer derfor at helsefellesskapene er mindre aktuelle om organisator.
Nasjonal tjenesteleverandør har god erfaring med å levere felleskomponenter og koordinering i sektor. Samtidig mener vi at nasjonal tjenesteleverandør, i mindre grad er tett på de kommunale behovene. Vi vurderer derfor at de ikke er like godt egnet til å kunne ivareta ansvaret som organisator.