Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nytt kapittel for bruk av antibiotika i sykehus er revidert

Foto: Mostphotos

Først publisert: 06.10.2021 Siste faglige endring: 06.10.2021

Helsedirektoratet har, i samarbeid med helsetjenesten, revidert anbefalingene for bruk av antibiotika i sykehus ved febril nøytropeni.

Artikkelen er 2 år gammel, informasjonen kan være utdatert.

- Riktig bruk av antibiotika er viktig for å gi pasienten god behandling og for å motvirke utvikling av antibiotikaresistens. Jeg er glad for oppdateringen og vil takke engasjerte fagfolk for jobben de gjør i dette prosjektet, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Viktigste endringer

Kapittelet er betydelig forenklet. Det består nå av kun to anbefalinger: «Febril nøytropeni, høy risiko for alvorlig forløp» og «Febril nøytropeni, lav risiko for alvorlig forløp». Kapittelet er utarbeidet sammen med representanter fra de fleste faggruppene som tilbyr kreftbehandling og foreslår en standardisert risikovurdering av en heterogen pasientgruppe. Vi håper den oversiktlige utformingen vil øke tilgjengelighet og nytteverdi også blant leger som ikke vanligvis benytter seg av Nasjonale retningslinjer for bruk av antibiotika i sykehus.    

Pågående revisjon

Den nasjonale retningslinjen for bruk av antibiotika i sykehus er mye brukt og består av rundt 160 diagnoser/indikasjoner med flere underliggende anbefalinger. Nå er 8 reviderte kapitler publisert. Anbefalingene er utarbeidet i samarbeid med brede og kompetente fagnettverk, se her for oversikt over medlemmer.  Kapittelansvarlig fra redaksjonen har vært Stina Jordal. Per Espen Akselsen leder det redaksjonelle arbeidet.

Gi innspill

Du kan gi innspill til det faglige innholdet i disse kapitlene fram til 1. februar 2022. Alle innspill blir vurdert fortløpende av redaksjonen. Dersom det ikke er behov for umiddelbare endringer vil de bli lagt fram samlet for fagnettverket etter fristen.

Følg prosjektet

Les retningslinje for antibiotika i sykehus her

Følg prosjektet her.

Ta kontakt med prosjektet.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold