Kapittel 3Utredning av tykk- og endetarmskreft
Pasienter med begrunnet mistanke om kreft i tykk- eller endetarm skal undersøkes med endoskopi og eventuelt biopsi. For forløpstiden er tidlig biopsi viktig for å sikre korrekt diagnose innen fastsatt tid.
Avhengig av risikogruppe og symptomer består utredningen av:
Høyrisikopasienter med tidligere tarmkreft, polypper i tarm eller kronisk inflammatorisk tarmsykdom samt personer med førstegrads slektninger som har hatt tarm- eller endometriekreft før 50-årsalder)
- Koloskopi
Alle andre undersøkes på bakgrunn av symptomer og funn:
- Frisk blødning som eneste funn: Sigmoideoskopi og anoskopi
- Ikke- frisk blødning med eller uten endret avføringsmønster: Koloskopi
- Avføringsendring i over en måned som eneste symptom: Koloskopi eller sigmoideoskopi
Ved normal sigmoideoskopi skal avføring undersøkes for okkult blod:
- Dersom positivt funn ved avføringsundersøkelse bør koloskopi utføres
- Dersom ikke funn ved avføringsundersøkelsen anbefales kontroll hos egen lege. Hvis symptomene fortsetter, henvises til koloskopi etter 3 måneder
Ved påvist svulst i tykk- eller endetarm skal det gjøres full koloskopi for utredning av eventuelle synkrone svulster og fjerning av polypper.
Funn av kreft ved biopsi er basis for diagnostikk. Kreftdiagnose kan også stilles basert på overbevisende kliniske funn ved skopi og radiologi der biopsi er inkonklusiv eller ikke mulig å få tatt. Pasienter med påvist svulst i endetarmen skal i tillegg undersøkes med rektoskopi (stivt skop) for å fastsette nivå. Hvis mulig bør endorektal ultralyd gjøres.
Pasienter med påvist tykk- eller endetarmskreft skal få utført CT- thorax og abdomen. Ved endetarms- kreft skal det i tillegg utføres MR rektum/bekken for å fastsette stadium og kartlegge tumorutbredelse. CEA skal tas.
Allmenntilstand, komorbiditet og funksjonsnivå skal kartlegges og journalføres. Pasienter skal diskuteres i tverrfaglig møte for vurdering av behandling.
Pasienten skal ha samtale om planlagt behandling med lege etter at utredning er ferdig og klinisk beslutning om behandling tatt i tverrfaglig møte (MDT). Endelig avgjørelse om behandling tas i samråd med pasienten.
Pasienten tilbys også en samtale med en behovskartlegging som går utover selve kreftbehandlingen, jf. Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.
Etter endt utredning tas det klinisk beslutning om anbefalt behandling og om behandlingen har kurativt eller palliativt siktemål. Beslutning om anbefalt behandling tas primært i et tverrfaglig møte/MDT-møte, men kan unntaksvis tas uten et slikt tverrfaglig møte. Endelig beslutning om behandling tas i samråd med pasienten. Beslutningen skal journalføres og registreres i pasientadministrativt system. Pasient, fastlege eller annen henvisende lege skal informeres om beslutningen.
For en del pasienter vil beslutningen innebære henvisning til annet sykehus, enten for behandling (strålebehandling, avansert kirurgi) eller for vurdering av sammensatt behandlingsforløp (kurativ behandling av både primærtumor og resektable metastaser). En må da påregne ytterligere tid for vurdering ved sekundærsykehus før endelig beslutning om behandling tas.
For pasienter som ikke får påvist kreft i tykk- eller endetarm avsluttes Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft.
Har pasienten betydelige uspesifikke symptomer som gir mistanke om alvorlig sykdom, skal pasienten henvises direkte til utredning i Diagnostisk pakkeforløp. Pasienten, fastlegen og eventuelt annen henvisende lege skal informeres om beslutningen som tas.
Ansvaret for endelig beslutning om behandling tas av behandlende lege, som oftest i kirurgisk avdeling i samråd med pasienten. I hele forløpet tilstrebes kontinuitet i kontakt med forløpskoordinator, lege og annet helsepersonell.
Utredning start
Pasientens første fremmøte til utredning i Pakkeforløp for tykk- og endetarmskreft skal registreres i pasientadministrativt system. Første fremmøte kan være:
a) oppmøte i sykehus (poliklinikk, innleggelse eller bildediagnostisk undersøkelse) eller
b) oppmøte hos avtalespesialist
Hvis avtalespesialister er gitt en rolle i utredning og eventuell behandling av pasienter i dette pakkeforløpet må tilsvarende registrering og rapportering til NPR gjøres. Sykehuset har ansvar for at denne kodingen skjer.
Det skal registreres:
Kode | Kodebeskrivelse |
A12S | Utredning start – første fremmøte |
Overføring til annet helseforetak/sykehus
Er en pasient i pakkeforløp og overføres til et annet helseforetak/sykehus for videre utredning eller start av behandling, kodes:
Kode | Kodebeskrivelse |
A12O | Overført til et annet helseforetak/sykehus |
Koden brukes når ansvaret for pasienten overføres mellom sykehusene. Koding for overføring av pasient mellom helseforetak/sykehus registreres på dagen henvisning (brev, faks, telefon, elektronisk) oversendes. Koden skal ikke brukes hvis pasienten kun henvises til en spesiell undersøkelse, eller for å innhente et råd, uten at behandlingsansvaret overføres mellom helseforetak/sykehus.
Klinisk beslutning
Når utredningen er ferdig, og det er tatt beslutning om sykdomstilstand og om pasientens behandling (i de tilfeller det er påvist kreft), skal avdelingen registrere en av følgende koder:
Kode | Kodebeskrivelse |
A12CK | Klinisk beslutning – Påvist kreft i tykk- og endetarm og behandling besluttet |
A12CM | Klinisk beslutning – Påvist eller mistanke om annen kreftsykdom |
A12CA | Klinisk beslutning – Påvist eller mistanke om annen sykdom enn kreft |
A12CI | Klinisk beslutning – Ikke påvist sykdom |
Registrering skjer fortrinnsvis når endelig beslutning om behandling tas i samråd med pasienten.
Forløpsbeskrivelse | Forløpstid |
Fra første fremmøte i utredendeavdeling til avsluttet utredning(beslutning tas) | 12 kalenderdager |
Sist faglig oppdatert: 29. april 2022