3. Utredning av hjernekreft
MR er den foretrukne bildemodaliteten ved mistanke om hjernesvulst. Det må vurderes undersøkelse av ryggmarg og andre tilleggsundersøkelser.
Nevrologisk utredning innebærer anamnese og klinisk undersøkelse med vekt på fokalnevrologiske utfall inkludert kognitive problemer, epileptiske anfall og trykksymptomer. Det kan være behov for tilleggsundersøkelser som utredning for eventuell primærsvulst utenfor nervesystemet eller spinalvæskeanalyse.
I de fleste tilfeller ønskes vevsprøve fra svulsten. Denne tas under det kirurgiske inngrepet hvor så mye svulstvev som mulig fjernes. Omfanget av kirurgi (biopsi eller reseksjon) vurderes på forhånd og er avhengig av svulstlokalisasjon og komorbiditet. I forkant gjøres eventuelt målrettet klinisk undersøkelse og behovet for annen preoperativ utredning som for eksempel funksjonell MR-undersøkelse skal vurderes.
Retningslinjer for håndtering av pasienter hvor nevrologisk undersøkelse, MR-undersøkelse og eventuelt histologisk prøve viser høygradig primær hjernesvulst, subsidiært at tentativ diagnose er høygradig primær hjernesvulst:
- Pasienten viderehenvises i Pakkeforløp for hjernekreft til sykehus med nevrokirurgisk avdeling
- Nevrokirurg/MDT tar «klinisk beslutning» og det kodes for påvist høygradig primær hjernesvulst, subsidiært tentativ diagnose primær høygradig hjernesvulst. Klinisk beslutning skal diskuteres med pasient og eventuelt pårørende
- Dersom det etter nevrokirurgisk vurdering konkluderes med at biopsi eller reseksjon ikke er aktuelt: viderehenvisning i samme pakkeforløp til onkologisk vurdering. Denne pasientgruppen bør diskuteres i MDT hvor både onkolog og nevrokirurg er til stede
- Dersom beslutning er tatt etter vevsprøve og det er besluttet at reseksjon ikke skal utføres: viderehenvisning i samme pakkeforløp til onkologisk vurdering
Gir utredningen ikke mistanke om primær høygradig hjernesvulst:
- Avkreftes hjernesvulst skal pasienten informeres, pakkeforløpet avsluttes og pasienten viderehenvises til relevant utredning og behandling basert på diagnose
- Påvises sannsynlig lavgradig primær hjernesvulst, skal pasienten informeres om dette og pakkeforløpet avsluttes. Det kodes for påvist annen hjernesvulst eller kreftsykdom. Videre utredning, behandling og oppfølging av ansvarlig avdeling i tråd med nasjonale retningslinjer for hjernesvulster som er under utarbeidelse
- Påvises annen intrakraniell svulst som for eksempel meningeom, vestibularisschwannom eller hypofysesvulst skal pasienten informeres om dette og pakkeforløpet avsluttes. Det kodes for påvist annen hjernesvulst eller kreftsykdom. Videre utredning, behandling og oppfølging av ansvarlig avdeling i tråd med gjeldende nasjonale retningslinjer for hjernesvulster som er under utarbeidelse
- Påvises hjernemetastaser etter kirurgisk inngrep skal pasienten informeres om dette, pakkeforløpet avsluttes og pasienten henvises til annet relevant kreftpakkeforløp. Det kodes for påvist annen hjernesvulst eller kreftsykdom
- Påvises sannsynlig primært CNS-lymfom, skal pasienten informeres, pakkeforløpet avsluttes og pasienten henvises til Pakkeforløp for lymfekreft. Det kodes for påvist annen hjernesvulst eller kreftsykdom. Pasienten forlater pakkeforløp for hjernekreft og går over til Pakkeforløp for lymfekreft
Stadieinndeling er ikke relevant da høygradige hjernesvulster nærmest aldri sprer seg utenfor sentralnervesystemet. Endelig diagnose stilles som oftest basert på biopsi og unntaksvis på radiologisk diagnostikk alene. Histologisk diagnose bør foreligge senest åtte kalenderdager etter det kirurgiske inngrepet.
Nevrologisk avdeling eller annen avdeling ved sykehus uten nevrologisk avdeling igangsetter nødvendig støttebehandling som antiødembehandling, antiepileptika og tromboseprofylakse. Ved symptomatisk epilepsi legges en plan for medisinering videre i forløpet. Kjøreegnethet bør vurderes for alle pasienter. Sykepleie, tilsyn og eventuelt behandling av fysioterapeut, ergoterapeut og logoped vurderes individuelt. Sosionom bør involveres for å vurdere behov for sosialmedisinske tiltak for pasient og pårørende.
Nevrologisk avdeling eller annen relevant avdeling har løpende ansvar for informasjon og dialog med pasienten frem til behandlingsstart. Dette omfatter medisinsk informasjon og hjelp med nødvendige sosialmedisinske tiltak. Dialog med pårørende er spesielt viktig ved kognitive symptomer som kan vanskeliggjøre forståelse, kommunikasjon og sykdomsinnsikt. Ved barn som pårørende må det tas spesielle hensyn.
Pasienten tilbys også en samtale med en behovskartlegging som går utover selve kreftbehandlingen, jf. Pakkeforløp hjem for pasienter med kreft.
Beslutning om behandlingstilbud tas i nevrokirurgisk avdeling/MDT-møte når nødvendig utredning og vurdering er foretatt. Sykehus uten nevrokirurgisk avdeling kan bare ta klinisk beslutning når man mener at det ikke dreier seg om høygradig primær hjernesvulst eller lavgradig diffust gliom og pasienten skal ut av pakkeforløpet, eller pasienten av ulike grunner er så dårlig at det ikke er aktuelt med videre henvisning til sykehus med nevrokirurgisk avdeling. Klinisk beslutning/behandlingstilbud skal forelegges og diskuteres med pasienten, og helst pårørende.
Nevrologisk avdeling eller annen relevant avdeling har ansvaret for pasienten frem til første kontakt med neste ledd i behandlingskjeden, som enten er nevrokirurgisk avdeling eller kreftavdeling. Nevrologisk avdeling har også ansvaret for pasienter som går ut av pakkeforløpet inntil de er henvist til annet relevant pakkeforløp, annen avdeling eller er vurdert ferdig utredet og eventuelt behandlet. Ved sykehus uten nevrologisk avdeling vil ansvaret for pasienten i denne delen av forløpet ofte ligge i indremedisinsk avdeling.
Utredning start
Pasientens første fremmøte til utredning i Pakkeforløp for hjernekreft skal registreres i pasientadministrativt system. Første fremmøte vil være:
a) oppmøte i sykehus (poliklinikk, innleggelse eller bildediagnostisk undersøkelse) eller
b) oppmøte hos avtalespesialist
Hvis avtalespesialister er gitt en rolle i utredning og eventuell behandling av pasienter i dette pakkeforløpet må tilsvarende registrering og rapportering til NPR gjøres. Sykehuset har ansvar for at denne kodingen skjer.
Det skal registreres:
Kode | Kodebeskrivelse |
A23S | Utredning start – første fremmøte |
Overføring til annet helseforetak/sykehus
Er en pasient i pakkeforløp og overføres til et annet helseforetak/sykehus for videre utredning eller start av behandling, kodes:
Kode | Kodebeskrivelse |
A23O | Overført til et annet helseforetak/sykehus |
Koden brukes når ansvaret for pasienten overføres mellom sykehusene. Koding for overføring av pasient mellom helseforetak/sykehus registreres den dagen henvisning (brev, faks, telefon, elektronisk) oversendes. Koden skal ikke brukes hvis pasienten kun henvises til en spesiell undersøkelse, eller for å innhente et råd, uten at behandlingsansvaret overføres mellom helseforetak/sykehusene.
Klinisk beslutning
Når utredningen er ferdig, og det er tatt beslutning om sykdomstilstand og om pasientens behandling (i de tilfeller det er påvist høygradig primær hjernesvulst, subsidiært at tentativ diagnose er primær høygradig hjernesvulst), skal avdelingen registrere en av følgende koder:
Kode | Kodebeskrivelse |
A23CK | Klinisk beslutning – Påvist høygradig primær hjernesvulst, eller tentativ diagnose er høygradig hjernesvulst |
A23CM | Klinisk beslutning – Mistanke om annen hjernesvulst (inkludert lavgradig diffust gliom) eller kreftsykdom |
A23CA | Klinisk beslutning – Påvist eller mistanke om annen sykdom enn kreft |
A23CI | Klinisk beslutning – Ikke påvist sykdom |
Registrering skjer fortrinnsvis når endelig beslutning om behandling tas i samråd med pasienten.
Forløp | Maksimal forløpstid |
Fra første fremmøte i utredende avdeling til avsluttet utredning (beslutning tas) | 8 kalenderdager |
Sist faglig oppdatert: 29. april 2022