Basis kartlegging og utredning
Utredningen skal lede til en helhetlig vurdering og beslutning om videre tiltak. Ved behov for umiddelbare tiltak, kan utredning og tiltak/behandling skje parallelt.
Basis kartlegging/utredning finner sted der det er mest hensiktsmessig, for eksempel i kommunen, ved svangerskapspoliklinikk, i TSB eller annet sted. Det avklares i forkant av kartleggingen/utredningen hvor dette bør være, og om barnefar/partner, pårørende eller andre skal delta sammen med den gravide.
Basis kartlegging og utredning bygger videre på informasjonen i henvisningen, resultater/konklusjoner fra eventuelle tidligere utredninger og innhentet informasjon.
Koordinator/behandler i kommunen og behandler i spesialisthelsetjenesten har sammen ansvar for at basis kartlegging og utredning er gjennomført.
Kartlegging/utredningen skal omfatte:
- Den gravides målsetting for graviditeten og foreldreskapet, forventninger, behov og ønsker for videre behandling/oppfølging
- Medisinskfaglig utredning inkludert jordmor- og legeundersøkelse
- Psykologfaglig utredning
- Sosialfaglig utredning
- Drøfte tiltak ved manglende oppmøte og fare for behandlingsavbrudd
Tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB) omfatter medisinsk, psykologisk og sosialfaglig utredning og behandling. Selv om den gravide ikke skal utredes/behandles i TSB bør man tilstrebe utredning av medisinsk, psykologisk og sosialfaglige forhold.
Følgende områder bør kartlegges:
- Bruk av rusmidler (eller annen avhengighetsproblematikk) – type, varighet, omfang og funksjon
- Den gravides ressurser
- Psykisk helse, kognitiv fungering, vurdering av selvmordsfare og overdoserisiko
- Somatisk helse – inkludert smerteproblematikk, reproduktiv/seksuell helse, seksuell orientering, tannhelse og ernæringsstatus
- Bruk av legemidler og eventuelle legemiddelallergier
- Nåværende og tidligere svangerskap. Status og planer for svangerskapsomsorgen, fødsel og barsel.
- Tidligere bruk av og fremtidige planer for bruk av prevensjonsmidler
- Sosial situasjon (bolig, arbeid/utdannelse, fritid/aktivitet, økonomi, ektefelle/samboer/partner og nettverk for øvrig) og fungering
- Generell livssituasjon og levevaner
- Kartlegging av tidligere og nåværende belastende livshendelser som migrasjon, mobbing, vold, overgrep eller andre traumeerfaringer og om hendelsene kan ha sammenheng med pasientens helsetilstand, se kartleggingsverktøy (nkvts.no, PDF). Se også NKVTS sitt behandlingsforløp for posttraumatisk stresslidelse (PTSD) (nkvts.no).
- Kartlegging av risikofaktorer for utøvelse av vold. Der det er behov for vurdering av voldsrisiko, må behandler sikre at dette gjøres av kvalifisert helsepersonell, se faglige råd ved voldsrisiko. Der det fremkommer økt risiko for vold bør det gjøres en løpende risikovurdering og iverksettelse av forebyggende tiltak.
- Tidligere gjennomgått behandling og oppfølging
- Rusmiddelscreening (urinprøver eller andre biologiske prøver). Se Veileder Prosedyrer for rusmiddeltesting (PDF)
- Kontakt med andre behandlings- og hjelpeinstanser i kommune- og spesialisthelsetjeneste
- Individuell plan, andre planer (inkludert behandlingsplan og kriseplan) og ansvarsgruppe
- Dersom den gravide har mindreårige barn skal man kartlegge barnas behov for informasjon og oppfølging og følge opp at behovene ivaretas
- Kartlegge barnefar/partner/pårørendes behov for råd og veiledning og avklare forventninger rundt samarbeid og kommunikasjon.
- Forhold knyttet til språklige og kulturelle forskjeller, minoritetstilhørighet, migrasjonserfaring og geografi
- Risiko for manglende oppmøte og fare for behandlingsavbrudd
Gjennomfør en samtale med den gravide, eventuelt barnefar/partner og andre pårørende om videre planer, oppfølgings- og behandlingsmuligheter og behandlingstilbud. Drøft planene for tiden etter fødsel. Diskuter den gravides forventninger til svangerskapet og foreldreskapet.
For ytterligere informasjon om kartlegging/utredning vises til retningslinje for svangerskapsomsorgen, gravide i LAR, avrusnings, behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet og ROP-retningslinjen.
Se anbefaling om differensialdiagnostisering i rusbehandling i Nasjonal faglig retningslinje for behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer og avhengighet.
Sist faglig oppdatert: 30. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Basis kartlegging og utredning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 30. september 2022, lest 22. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/gravide-og-rusmidler/kartlegging-og-utredning/basis-kartlegging-og-utredning