Planlegging av behandling
Alle gravide skal ha en behandlingsplan som gir en samlet oversikt over planlagte tiltak med tidspunkt for evaluering gjennom det nasjonale pasientforløpet Gravide og rusmidler.
Behandler og den gravide skal samarbeide om å utarbeide en behandlingsplan med utgangspunkt i hva som er viktig for den gravide. Behandlingsmål bør settes av den gravide i samråd med behandler tidlig i forløpet og evalueres jevnlig. Behandler må sikre at den gravide opplever eierskap til planen og ev. motiverer den gravide til involvering dersom den gravide ikke ønsker å delta i utarbeidelse av behandlingsplanen.
Den kommunale svangerskapsomsorgen bør utarbeide en plan for både fødsel og barselomsorgen.
Det er et mål at alle gravide med behov for langvarige og koordinerte tjenester skal ha individuell plan (IP). Der hvor den gravide, etter god informasjon om hva IP innebærer, ikke ønsker IP, benyttes behandlingsplan. Andre planer og videre tiltak inngår som del av IP/behandlingsplan. Kriseplan bør lages tidlig i forløpet i tett samarbeid mellom kvinne og behandler.
Se også:
Sist faglig oppdatert: 30. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Planlegging av behandling [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 30. september 2022, lest 24. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/gravide-og-rusmidler/behandling-og-oppfolging/planlegging-av-behandling