Svangerskapsomsorg
Helse- og omsorgstjenesteloven § 3-2 regulerer kommunens plikt til å tilby svangerskaps- og barselomsorgstjenester. Fastlege og jordmor er primære ansvarspersoner for tjenesten i et tverrfaglig samarbeid med annet helse- og omsorgspersonell. Se Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen.
Kommunen har ansvar for følgende punkter knyttet opp mot svangerskapsomsorgen:
- Tilby konsultasjon hos jordmor så snart graviditet er konstatert. Henvise til tidlig ultralyd og Nasjonalt pasientforløp gravide og rusmidler.
- Oppstartsamtale: Informasjon om utvidet tilbud, nasjonale pasientforløp hvis dette er ukjent. Hvilke ønsker og forventninger har kvinnen og ev. hennes partner? Kartlegging startes.
- Gi et utvidet tilbud med hyppigere konsultasjoner, hver 2.–3. uke, fra 36. uke ukentlig, med lenger varighet (1 time).
- Etablere tidlig kontakt med andre hjelpeinstanser. Delta i samarbeidsmøter/ansvarsgruppe.
- Ha fokus på tilknytning til fosteret.
- Fødselssamtale, ammeveiledning og prevensjonsveiledning.
- Utarbeide fødselsplan sammen med kvinnen. Det bør skrives en plan for både fødsel og barselomsorgen som skal bidra til å ivareta hennes utfordringer og behov.
- Avtale omvisning på føde- og barselavdeling.
- Arrangere fødselsforberedende møte med aktuelle instanser innen uke 32–34. Her avklares bl.a. hvem skal være med på fødsel, smertelindring ved fødsel og hvem skal kontaktes ved fødsel.
- Forslag til gjennomføring av fødselsforberedende møte og kontakt med barneklinikk der det er stor geografisk avstand mellom kommune og sykehus: Resten av ansvarsgruppen gjennomfører fødselsforberedende møte og sender referat til kvinnens journal på fødeavdeling. Fødeavdeling og barneklinikk bør ha en fast person som kan møte kvinnen/paret for omvisning og informasjon f.eks. i forbindelse med time til ultralyd.
- Formidle kontakt og delta i møte med barneklinikk og samtale med barnelege innen uke 32-34 hvis barnet forventes å bli overført etter fødsel/ved ønske om samtale med nyfødtmedisiner.
- Jordmor introduserer helsesøster i løpet av svangerskapet og deltar på hjemmebesøk sammen med helsesøster innen to døgn etter hjemkomst. Se Nasjonal faglig retningslinje for barselomsorgen.
Kontakt med barneverntjenesten
Dersom den gravide er i behov av tjenester og bistand fra barneverntjenesten, bør eventuell hjelp fra barneverntjenesten avklares tidlig i svangerskapet. Dersom det er behov for kontakt med barnevern etter fødsel, bør kvinnen og barnefar/partner støttes i å starte samarbeid med barneverntjenesten allerede i svangerskapet.
Barneverntjenesten har en rekke foreldrestøttende, forebyggende hjelpetiltak (bufdir.no).
Omsorgsovertakelse
Ved eventuell omsorgovertakelse etter fødsel er det viktig å tilby kvinnen og eventuelt barnefar/partner oppfølging og støtte slik at de kan bli gode omsorgspersoner ved en eventuell tilbakeføring.
Sist faglig oppdatert: 30. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Svangerskapsomsorg [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 30. september 2022, lest 03. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/gravide-og-rusmidler/svangerskapsoppfolging/svangerskapsomsorg